L 80 Forslag til lov om ændring af ligningsloven.

(Fradrag for udgifter til plantning af flerårige energiafgrøder).

Af: Skatteminister Kristian Jensen (V)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 25-11-2009
1. behandlet / henvist til udvalg 04-12-2009
Betænkning afgivet 27-01-2010
2. behandlet/direkte til 3. behandling 02-02-2010
3. behandlet, vedtaget 04-02-2010
Ministerområde:
Skatteministeriet
Resumé:
Med loven indføres der fradrag for udgifter til plantning af flerårige energiafgrøder, der afholdes den 1. januar 2010 eller senere. Det drejer sig om ask, el, elefantgræs, hassel, pil, poppel og præriegræs.

Det er en betingelse for fradraget, at den skattepligtiges areal med de nævnte plantearter i ren eller blandet bestand er på mindst 0,30 hektar. Dette svarer til arealkravet for at opnå støtte efter enkeltbetalingsordningen under EU-landbrugsstøtteordningerne. Der kan ikke opnås fradrag for udgifter, der afholdes til plantning af flerårige energiafgrøder uden for EU/EØS, Grønland og Færøerne.

Hvis betingelserne for fradraget er opfyldt, kan det opnås af enhver virksomhed eller borger, dvs. erhvervsvirksomheder, hobbyvirksomheder, lønmodtagere etc.

Lovforslaget var et element i aftale om Grøn Vækst, som regeringspartierne (Venstre og Det Konservative Folkeparti) og Dansk Folkeparti indgik den 16. juni 2009.

Loven skal fremme dyrkning af flerårige energiafgrøder for at udnytte de klima- og miljømæssige fordele, der er forbundet med at anvende disse afgrøder til produktion af energi. Dette kan bidrage positivt til at reducere udledningen af drivhusgasser, kvælstof og pesticider. Formålet er også skattemæssigt at ligestille flerårige energiafgrøder med øvrige landbrugsafgrøder. Udgifter til plantning af flerårige energiafgrøder behandles i dag som ikkefradragsberettigede etableringsomkostninger. Udgifter til såning af etårige afgrøder som f.eks. korn og raps kan i dag fradrages som driftsomkostninger.

Loven har virkning fra og med den 1. januar 2010.
Afstemning:
Lovforslaget vedtaget med 64 stemmer (V, DF, KF, LA og Christian H. Hansen (UFG) mod 49 (S, SF, RV og EL).