Hvordan man stiller op

Hvis man har stemmeret til et valg, kan man også selv stille op til valg. Der er forskellige måder at opstille kandidater til et valg på, og der er stor forskel på at stille op til folketingsvalg, kommunal- og regionsvalg eller europaparlamentsvalg.

Større

Valgret og valgbarhed hænger sammen

Hvis man har valgret, altså har ret til at stemme til et valg, er man også valgbar til valget. Valgbar betyder, at man kan stille op som kandidat og vælges ved valget. Der er forskellige måder, hvorpå man kan blive opstillet som kandidat til et valg, og der er stor forskel på at stille op til et kommunalvalg og f.eks. et europaparlamentsvalg.

Regler om at stille op til Folketinget

Man har valgret og er valgbar til Folketinget, hvis man:

  • er fyldt 18 år
  • er dansk statsborger
  • har fast bopæl i Danmark
  • ikke er umyndig (under værgemål med fuld fratagelse af den retlige handleevne)

Man kan stille op som kandidat til et folketingsvalg på 3 måder. Man kan stille op:

  • for et af de partier, der allerede er valgt ind i Folketinget
  • for et nyt parti
  • uden for partierne

Opstilling for et parti i Folketinget

Det mest almindelige er, at man opstiller for et af de partier, der allerede har været valgt ind i Folketinget og fortsat er repræsenteret i Folketinget. For at man kan det, skal man først godkendes af partiet. Partierne kan have forskellige regler og traditioner for, hvordan de vælger og opstiller deres kandidater.

Opstilling for et nyt parti

For at man kan stille op som kandidat for et nyt parti, skal partiet være opstillingsberettiget. Det bliver det således:

  • et nyt parti dannes
  • partiet får sit partinavn godkendt af Valgnævnet 
  • partiet skal indsamle ca. 20.000 vælgererklæringer

Det præcise antal vælgererklæringer udregnes ved at tage 1/175 af samtlige gyldige stemmer ved sidste folketingsvalg – i reglen bliver det omkring 20.000. Så mange vælgere skal skrive under på, at partiet må opstille til næste folketingsvalg. Underskrifterne bliver tjekket og godkendt af Indenrigs- og Sundhedsministeriet. 

Partiet skal normalt have mindst 2 % af stemmerne til valget for at blive valgt ind i Folketinget. 2 % svarer til 4 mandater, eller 4 pladser, i Folketinget.

Gå til Indenrigs- og Sundhedsministeriets side om vælgererklæringer

Opstilling uden for partierne

Hvis man opstiller som kandidat uden for partierne, kaldes det populært for at være løsgænger. 

Inden man kan opstille uden for partierne skal man anbefales af mindst 150 og højst 200 vælgere. Underskrifterne skal sendes til Ankestyrelsen, når valget er udskrevet.

Man kan komme i Folketinget ved at få 15.000-20.000 personlige stemmer i en storkreds og dermed 1 kredsmandat.

Det er kun lykkedes to gange siden 1953, at en løsgænger blev valg til Folketinget. Senest var det Jacob Haugaard, der i 1994 fik 23.253 personlige stemmer. At komme i Folketinget som løsgænger er altså en svær måde at blive valgt ind på.

Læs om opstilling til folketingsvalg på Indenrigs- og Sundhedsministeriets valgportal

Man kan miste sit mandat efter valget

Man kan miste sin valgbarhed, hvis man er straffet for en handling, der i almindeligt omdømme gør, at man er uværdig til at være medlem af Folketinget eller Europa-Parlamentet.

Man kan dog altid stille op til et valg. Hvis man bliver valgt til Folketinget, vil Folketinget tage stilling til, om man er valgbar og dermed kan være medlem af det organ, man er valgt til.

Folketinget og valglovgivningen afgør, om man er valgbar

Det er Folketinget, der tager stilling til valgbarheden af de personer, der bliver valgt til Folketinget og Europa-Parlamentet.

I kommunalbestyrelser og regionsråd følger det af valglovene, hvilke kriterier der er, for at miste sin valgbarhed på grund af straf. Udgangspunktet er, at man mister sin valgbarhed, hvis man idømmes frihedsstraf, eller hvis man ubetinget frakendes førerretten til bil.

Læs om stemmeret Læs om valg på Indenrigs- og Sundhedsministeriets side

Regler om at stille op til kommunalbestyrelser og regionsråd

Hvis man har valgret til kommunale og regionale valg, må man også stille op som kandidat til kommunale og regionale valg. 

Man kan stemme og stille op som kandidat til kommunale og regionale valg, hvis man er fyldt 18 år og har fast bopæl i kommunen (kommunale valg) henholdsvis regionen (regionale valg). Herudover skal man opfylde en af følgende betingelser: 

  • være dansk statsborger 
  • være statsborger i et af de øvrige EU-lande 
  • være statsborger i Island eller Norge 
  • uden afbrydelse have boet i Danmark (riget) i de sidste 4 år før valgdagen

Betingelserne skal være opfyldt kl. 12 om fredagen 43 dage før valgdagen, bortset fra aldersbetingelsen og betingelsen om varigheden af forudgående fast bopæl. Disse betingelser skal bare være opfyldt på valgdagen.

Som kandidat skal man først have et antal stillere

Til kommunale og regionale valg opstiller man altid på kandidatlister, uanset om man opstiller alene, for et parti eller for en lokal liste. Før valget skal man som udgangspunkt have indsamlet underskrifter fra et vist antal vælgere for at kunne opstille til valget. Det kaldes stillere.

I de fleste kommuner skal man indsamle mindst 25 underskrifter. I Aarhus, Odense og Aalborg Kommune skal man dog mindst indsamle 50 underskrifter, og i Københavns Kommune skal man mindst indsamle 150 underskrifter.  

Regler om at stille op til Europa-Parlamentet

Man er valgbar til Europa-Parlamentet, hvis man opfylder betingelserne for at stemme til valget 4 uger før et europaparlamentsvalg. Dog behøver aldersbetingelsen ikke være opfyldt 4 uger før valget – man skal bare være fyldt 18 år senest på selve valgdagen. 

Man har valgret og er valgbar til Europa-Parlamentet, hvis man opfylder et af følgende krav:

  • har valgret til Folketinget
  • er 18 år, dansk statsborger og har fast bopæl i Danmark
  • er 18 år, dansk statsborger og bor i et andet EU-land 
  • er 18 år, bor i Danmark og er statsborger i et af de øvrige EU-lande

Leksikon

Gå til leksikon
Folketingsvalg
Ved et folketingsvalg vælger den danske befolkning, hvem der skal være medlemmer af Folketinget. Der skal være folketingsvalg mindst hvert fjerde år. Det er statsministeren, der udskriver folketingsvalg.
Kommunalvalg
Valg til de 98 byråd eller kommunalbestyrelser i Danmark. Der er kommunalvalg hvert fjerde år.
Regionalvalg
Valg til de fem regioner i Danmark. Der er regionalvalg hvert fjerde år.
Folkeafstemninger
Normalt stemmer Folketinget om, hvilke love der skal gælde. Men i ganske særlige tilfælde bliver befolkningen bedt om at tage stilling til et lovforslag. Det sker ved en folkeafstemning.
Valgretsalder
Man skal være fyldt 18 år for at kunne stemme ved valg til det danske Folketing, dvs. at man har valgret.