(Det talte ord gælder)
Kære alle
Det er en stor glæde at være med til at fejre Lex – Danmarks Nationalleksikon – her ved LEX’s første ”lille” jubilæum.
Det barn, som blev sat i verden for fem år siden, har i den grad vist sig at være stærk og levedygtig.
Tillykke til Lex. Tillykke til os alle sammen.
I dag står vi med et frit tilgængeligt digitalt nationalleksikon, skabt i samarbejde mellem stat, fonde, forskere og forlag.
I sig selv en bemærkelsesværdig bedrift.
Det fortæller mig, at der på tværs af sektorer og interessenter findes en fælles interesse i, at vi skal have fri adgang til viden.
-----
Det er demokratiets væsen, at vi deler os ud fra anskuelser.
Men vi skal gøre det på et oplyst grundlag.
Lex er et digitalt fyrtårn, der lyser op i en tid, hvor misinformation, fake news og polarisering truer det demokratiske samtalerum.
På den måde er Lex langt mere og andet end et leksikon.
Det er en samfundsbærende institution. Et værn mod uvidenhed og splittelse. En beskyttelse af den fælles, kvalitetssikrede viden, som ethvert folkestyre behøver.
Demokrati handler ikke kun om at gå ned på den lokale folkeskole hvert fjerde år og sætte et kryds på en stemmeseddel
Demokrati er en måde at tale sammen på. På arbejdspladsen. På skolen. Og i alle de andre sammenhænge, hvor vi taler og lytter til hinanden for at blive klogere.
Samtale er demokratiets lim – det, der holder os sammen, når alt andet trækker i hver sin retning.
Hvis limen mister sin bindeevne, kan demokratiet falde sammen. Og her taler vi om et demokrati, der har gjort Danmark til et af de rigeste og lykkeligste lande i verden.
Men der er desværre i tiden en tendens til at tale ud fra "synsninger". Vi ”føler” noget. Følelser og personlige fortællinger har ofte mere vægt end fakta og forskning.
Lex er en gave til den demokratiske samtale. Lex giver samtalen fælles begreber, fælles forståelser og fælles referencer.
Lex bygger videre på en dansk leksikontradition, der strækker sig tilbage til Salmonsens store illustrerede Konversationsleksikon fra 1893.
Historien om Lex er også fortællingen om overgangen fra det trykte til det digitale.
Den Store Danske Encyklopædi, skabt med store ambitioner i 1990'erne, blev først trykt i smukke bind. Siden blev de trykte bind konverteret til CD-ROM og DVD, og til sidst lagt ud på nettet.
Men da markedskræfterne ikke kunne sikre det økonomiske grundlag for et gratis og opdateret nationalleksikon, var en stolt oplysningstradition truet på sin eksistens.
Takket være ihærdige kræfter, fra ildsjæle til folketingskollegaer og ministre, fra forlag til fonde til forskere, blev der givet liv til ideen om en moderne, digital pendant til Salmonsen.
Et dansk, troværdigt og uafhængigt nationalleksikon – bygget på faglighed. Ikke på følelser.
Den brede politiske opbakning, som i sin tid banede vejen for Lex på finansloven, er der også i dag. Jeg glæder mig over den brede opbakning i Folketinget til Lex.
Et folkestyre kan kun fungere, hvis folket er oplyst. Uden viden, uden kritisk sans, uden evnen til at skelne mellem fakta og følelse, bliver demokratiet en tom skal, hvor vi danner vores meninger med maven i stedet for med hjernen. Et oplyst folk er forudsætningen for frihed, fællesskab og fremtid.
Uden oplysning visner demokratiet.
Som Grundtvig sagde: Folkets frihed beror på dets oplysning. Ifølge Grundtvig var oplysning en forudsætning for demokratisk frihed.
Når vi i dag fejrer fem år med Lex, fejrer vi samtidig noget langt større: troen på, at viden har værdi i sig selv.
Troen på, at vi har brug for mere end likes og nyheder i gult breaking bånd på TV.
Vi har brug for dybde. For efterprøvet indsigt. For faglighed.
Vi fejrer, at Danmark – midt i en urolig tid – har viljen og evnen til at bygge og bevare et fælles fundament for oplysning.
Tillykke til alle jer på Lex.
Tillykke til os alle sammen.