L 19 Forslag til lov om ændring af lov om merværdiafgift (momsloven).

(Leveringsstedsregler for ydelser, omvendt betalingspligt, CO2-kvoter, VIES-systemet, momsgodtgørelse inden for EU m.v.).

Af: Skatteminister Kristian Jensen (V)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 07-10-2009
1. behandlet / henvist til udvalg 30-10-2009
Betænkning afgivet 25-11-2009
2. behandlet/direkte til 3. behandling 01-12-2009
3. behandlet, vedtaget 03-12-2009
Ministerområde:
Skatteministeriet
Resumé:
Loven er et led i aftalen af 1. marts 2009 mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti) og Dansk Folkeparti om forårspakke 2.0. Loven har fortrinsvis til formål at gennemføre en række ændringer til momssystemet, som er vedtaget i EU.
Med forslaget indføres en høj grad af forbrugslandsbeskatning for grænseoverskridende salg af ydelser. For at undgå, at leverandører af ydelser skal momsregistreres og indbetale moms i alle lande, hvor de har kunder, gennemføres samtidig regler om, at køberne skal indbetale momsen, såkaldt omvendt betalingspligt. Det gælder dog ikke private købere. For at hindre momskarruselsvig i forbindelse med handel med CO2-kvoter og CO2-kreditter omfattes desuden indenlandsk handel med CO2-kvoter og CO2-kreditter af den omvendte betalingspligt. Endvidere omfattes den grænseoverskridende handel med ydelser af kontrolsystemet VIES, der hidtil alene omfattede varehandelen, og indberetninger skal som hovedregel ske månedligt. Herudover modernises proceduren for, hvordan virksomheder får godtgørelse af momsudgifter, som de har haft i EU-lande, hvor de ikke er momsregistrerede. Endelig skal der af hensyn til svigbekæmpelse årligt afregnes moms af grænseoverskridende ydelser i EU, selv om leveringen af ydelsen ikke er afsluttet og der ikke i årets løb har været afregnet moms heraf.
Loven trådte som hovedregel i kraft den 1. januar 2010.
Afstemning:
Lovforslaget enstemmigt vedtaget med 111 stemmer.