Tak for det. Jeg kan virkelig godt forstå, hvorfor man som efterforsker gerne vil have det her redskab – virkelig godt. De sager, der har været fremme, hvor redskabet har været brugt til at opklare gamle frygtelige forbrydelser, er jo det bedste argument. Samtidig må jeg sige, at jeg synes, at de ting, vi ser i verden lige nu, med regimer, som bruger statens magt til at undertrykke sine egne borgere, får det til at løbe koldt ned ad ryggen på mig, altså at de får den her type redskaber. Det er ikke en kritik af dansk politi og slet ikke af Martin Wittrup Enggaard, der stillede forslaget her, som vi behandlede første gang som beslutningsforslag.
Men at vores dna og vores familier kan blive en del af en fremadrettet overvågning, er en glidebane, som vi jo konstant ser på det her område. Altså, redskaber, vi for 20 år siden kun ville bruge i yderste, yderste tilfælde i forbindelse med terrorsager, finder jo nu udbredelse i flere og flere forskellige typer sager. Derfor er vi i vores parti dybt betænkelige ved den her type af redskaber, selv om vi godt kan se, at i de sager, de har været med til at opklare, har de jo været et vigtigt og væsentligt redskab, der har skabt retfærdighed.
Men tænk nu, hvis der sad et helt andet styre i Danmark. Tænk, hvis vi også fik sådan en Trump, som brugte centraladministrationen, som han nu ville. Sådan nogle tanker synes jeg det er svært ikke at beskæftige sig med lige præcis i den her tid. Der vil jeg sige, at alt, der giver staten mere magt, kan jeg ikke lade være med at se netop i det perspektiv. For hvem er staten? Hvad nu, hvis det pludselig er Trump eller en som ham, der er staten, eller en, der bruger staten på den måde uden respekt for den enkelte eller retssikkerhed osv.?
Derfor tror jeg nok, at vi lander på gult. Sidste gang sendte jeg et længere betænkningsbidrag. Der stemte vi også gult, selv om beslutningsforslaget på nogle punkter faktisk var bedre. Der lå bl.a., sådan som jeg husker det, et krav om retskendelse. Det ligger der ikke i det her forslag. Det undrer mig faktisk. Når borgerforslaget gav den retsgaranti, hvorfor vil regeringen så ikke give den retsgaranti i det her forslag? Det forstår jeg faktisk ikke, men det får jeg måske anledning til at spørge ministeren om lidt senere.
Til gengæld har regeringen jo så afgrænset de databaser, man kan bruge, til de databaser, hvor der er givet samtykke fra brugerne om, at oplysningerne kan bruges på den her måde. Det er godt. Det var en af de bekymringer, vi havde. Vi synes dog stadig væk, at anvendelsen af amerikanske databaser, som jo slet ikke lever op til de samme krav om datasikkerhed og dataetik og de retsstatsprincipper, som vi har i Danmark og Europa, også er betænkeligt.
Så er det jo egentlig heller ikke den enkelte, som sender sit dna ind, der burde give samtykke. Det er jo sådan set hele slægten. For det er jo det ansvar, man tager på sig, når man sender sit slægts-dna ind. Så er det altså hele familien, der fremover findes i et register. Det er jo klart, at med den afgrænsning, der bliver lagt op til nu, er der måske få af os, der ville synes, at det var problematisk. For hvis der var en fætter eller en onkel, som havde begået en frygtelig forbrydelse, altså dem, som vi afgrænser, så tror jeg da, at vi alle sammen ville være interesserede i, at den forbrydelse skulle opklares, også selv om efterforskningen skulle ende med at vise, at en af vores slægtninge var skyldig og skulle dømmes og straffes for den forbrydelse.
Men med tanke på hvordan det her vil kunne blive brugt i fremtiden, som vi slet ikke ved hvordan ser ud, og i forhold til atvi kan se, at gamle, hæderkronede demokratier, som egentlig har stået meget hårdt på retten til privatliv og retsstatsprincipperne, for tiden falder fra hinanden og følger helt andre værdier, så synes vi i hvert fald i mit parti, at man skal tænke sig gevaldigt om, når man giver staten den her type redskaber.
Så derfor tror jeg, at vi ender på gult. Vi har folk i vores partis bagland, der trækker i den ene retning og den anden retning, og det plejer at være et godt tegn på, at vi så nok indtil videre må lægge os på gult. Og jo også helt konkret er der nogle forringelser i det her forslag i forhold til borgerforslaget; der er også nogle forbedringer. Kunne vi få retskendelsen ind, så tror jeg nok, at vi ville ende på grønt.