L 196 Forslag til lov om ændring af udlændingeloven, integrationsloven og danskuddannelsesloven.

(Ændring af regler om bevarelse af opholdstilladelse som følge af partnervold m.v., undtagelse af statsudsendte og deres medfølgende familie fra bortfaldsreglerne, kodificering af EU-retspraksis på familiesammenføringsområdet, gennemførelse af EES-forordningen om gradvis idriftsættelse af ind- og udrejsesystemet og API-forordningen om indsamling og overførsel af forhåndsoplysninger om passagerer m.v.).

Af: Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S)
Udvalg: Udlændinge- og Integrationsudvalget
Samling: 2024-25
Status: Betænkning afgivet

Baggrundsmateriale

Behandles i salen: 24-04-2025
Høringsnotat og -svar
Tidligere debatter
Nævnt i forslaget
Handlingsplan mod partnervold og partnerdrab 2023-2026.
Regeringen (Socialdemokratiet), 2023
Associeringsrådets afgørelse nr. 1/80 (Fortolkning af stand still-klausulerne i artikel 13 i Associeringsrådets afgørelse nr. 1/80 om udvikling af associeringen samt artikel 41, stk. 1, i tillægsprotokollen til associeringsaftalen, jf. Associeringsaftalen af 12. september 1963 mellem Det Europæiske Økonomiske Fællesskab og Tyrkiet.)
Notat, Ministeriet for Flygtninge, Indvandrere og Integration, april 2011
Kommissionens Meddelelse (EUT C/2023/1392) - Vejledning om retten til fri bevægelighed for EU-borgere og deres familie
Sag C-459/20, Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid (Thailandsk mor til et mindreårigt nederlandsk barn): Domstolens dom (Første Afdeling) af 22. juni 2023 - X mod Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid (anmodning om præjudiciel afgørelse fra Rechtbank Den Haag, zittingsplaats Utrecht - Nederlandene) (Præjudiciel forelæggelse - unionsborgerskab - artikel 20 TEUF - retten til at færdes og opholde sig frit på medlemsstaternes område - en medlemsstats afgørelse om afslag på ophold til en tredjelandsstatsborger, der er forælder til et mindreårigt barn, som er statsborger i denne medlemsstat - barn, der befinder sig uden for Den Europæiske Unions område, og som aldrig har haft ophold på dennes område)
Sag C-528/21, M.D. (Forbud mod indrejse i U ngarn): Domstolens dom (Fjerde Afdeling) af 27. april 2023 - M.D. mod Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság Budapesti és Pest Megyei Regionális Igazgatósága (anmodning om præjudiciel afgørelse fra Fővárosi Törvényszék - Ungarn) (Præjudiciel forelæggelse - indvandringspolitik - artikel 20 TEUF - effektiv nydelse af kerneindholdet i de rettigheder, som er tildelt ved en status som unionsborger - artikel 47 i Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder - direktiv 2008/115/EF - fælles standarder og procedurer i medlemsstaterne for tilbagesendelse af tredjelandsstatsborgere med ulovligt ophold - artikel 5, 11 og 13 - direkte virkning - ret til en effektiv domstolsprøvelse - afgørelse om forbud mod indrejse og ophold vedtaget over for en tredjelandsstatsborger, der er familiemedlem til en mindreårig unionsborger - trussel mod den nationale sikkerhed - manglende hensyntagen til denne tredjelandsstatsborgers individuelle situation - afslag på fuldbyrdelse af en retsafgørelse, hvorved virkningerne af denne afgørelse om forbud udsættes - følger)
Sag C-624/20: Domstolens dom (Store Afdeling) af 7. september 2022 - E.K. mod Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid (anmodning om præjudiciel afgørelse fra Rechtbank Den Haag, zittingsplaats Amsterdam - Nederlandene) [Præjudiciel forelæggelse - direktiv 2003/109/EF - tredjelandsstatsborgeres status som fastboende udlænding - anvendelsesområde - tredjelandsstatsborger, der har ret til ophold i henhold til artikel 20 TEUF - artikel 3, stk. 2, litra e) - ophold af årsager, der udelukkende er af midlertidig karakter - selvstændigt EU-retligt begreb]
Forenede sager C-451/19 og 532/19: Domstolens dom (Fjerde Afdeling) af 5. maj 2022 - Subdelegación del Gobierno en Toledo mod XU (sag C-451/19) og QP (sag C-532/19) (anmodning om præjudiciel afgørelse fra Tribunal Superior de Justicia de Castilla-La Mancha - Spanien) (Præjudiciel forelæggelse - artikel 20 TEUF - unionsborgerskab - unionsborger, som aldrig har udøvet sin ret til fri bevægelighed - ansøgning om opholdskort, der indgives af en tredjelandsstatsborger, som er familiemedlem til unionsborgeren - afslag - unionsborgerens forpligtelse til at råde over tilstrækkelige midler - ægtefællernes forpligtelse til at bo sammen - mindreårigt barn, der er unionsborger - national lovgivning og praksis - effektiv nydelse af kerneindholdet i de rettigheder, som er tildelt unionsborgerne - fratagelse)
Sag C-836/18: Domstolens dom (Femte Afdeling) af 27. februar 2020 - Subdelegación del Gobierno en Ciudad Real mod RH (anmodning om præjudiciel afgørelse fra Tribunal Superior de Justicia de Castilla-La Mancha - Spanien) (Præjudiciel forelæggelse - artikel 20 TEUF - unionsborgerskab - unionsborger, som aldrig har udøvet sin ret til fri bevægelighed - ansøgning om midlertidigt opholdskort til en ægtefælle, der er tredjelandsstatsborger - afslag - pligt til at forsørge ægtefællen - ikke tilstrækkelige midler hos unionsborgeren - forpligtelse for ægtefællerne til at bo sammen - national lovgivning og praksis - den effektive nydelse af kerneindholdet i de rettigheder, der er tildelt unionsborgerne - fratagelse)
Sag C-82/16: Domstolens dom (Store Afdeling) af 8. maj 2018 - K.A. m.fl.. mod Belgische Staat (anmodning om præjudiciel afgørelse fra Raad voor Vreemdelingenbetwistingen - Belgien) (Præjudiciel forelæggelse - grænsekontrol, asyl og indvandring - artikel 20 TEUF - Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder - artikel 7 og 24 - direktiv 2008/115/EF - artikel 5 og 11 - tredjelandsstatsborger, der har indrejseforbud - ansøgning om opholdstilladelse med henblik på familiesammenføring med en unionsborger, som aldrig har udøvet sin ret til fri bevægelighed - afvisning af at behandle ansøgningen)
Sag C-133/15: Domstolens dom (Store Afdeling) af 10. maj 2017 - H.C. Chavez-Vilchez m.fl. mod Raad van bestuur van de Sociale verzekeringsbank m.fl. (anmodning om præjudiciel afgørelse fra Centrale Raad van Beroep - Nederlandene) (Præjudiciel forelæggelse - unionsborgerskab - artikel 20 TEUF - opholdsret i en medlemsstat som betingelse for adgang til social bistand og børneydelse - tredjelandsstatsborger, der i det daglige faktisk drager omsorg for sit mindreårige barn, som er statsborger i denne medlemsstat - tredjelandsstatsborgerens forpligtelse til at godtgøre, at den anden forælder, som er statsborger i nævnte medlemsstat, ikke er i stand til at tage sig af barnet - afslag på opholdstilladelse, hvorved barnet kan blive nødsaget til at forlade medlemsstatens, eller endog Unionens, område)
Forenede sager C-356/11 og C-357/11: Domstolens dom (Anden Afdeling) af 6. december 2012 - O. og S. mod Maahanmuuttovirasto (sag C-356/11) og Maahanmuuttovirasto mod L. (sag C-357/11) (anmodning om præjudiciel afgørelse fra Korkein hallinto-oikeus - Finland) (Unionsborgerskab - artikel 20 TEUF - direktiv 2003/86/EF - ret til familiesammenføring - mindreårige unionsborgere, der bor sammen med deres mødre, som er tredjelandsstatsborgere, på den medlemsstats område, hvor disse børn er statsborgere - ret til tidsubegrænset ophold i denne medlemsstat for mødrene, som har fået tildelt eneforældremyndigheden over unionsborgerne - sammenbringning af familier i forbindelse med mødrenes indgåelse af nyt ægteskab med tredjelandsstatsborgere og fødsel af børn, der ligeledes er tredjelandsstatsborgere og født i disse ægteskaber - ansøgninger om familiesammenføring i unionsborgernes oprindelsesmedlemsstat - afslag på ret til ophold til de nye ægtefæller grundet fraværet af tilstrækkelige indtægter - ret til respekt for familielivet - hensyntagen til børnenes tarv)
Sag C-256/11: Domstolens dom (Store Afdeling) af 15. november 2011 - Murat Dereci, Vishaka Heiml, Alban Kokollari, Izunna Emmanuel Maduike og Dragica Stevic mod Bundesministerium für Inneres (anmodning om præjudiciel afgørelse fra Verwaltungsgerichtshof - Østrig) (Unionsborgerskab - opholdsret for tredjelandsstatsborgere, som er familiemedlemmer til unionsborgere - afslag baseret på manglende udøvelse af borgerens ret til fri bevægelighed - eventuel forskelsbehandling i forhold til unionsborgere, som har udøvet retten til fri bevægelighed - associeringsaftalen EØF-Tyrkiet - artikel 13 i associeringsrådets afgørelse nr. 1/80 - tillægsprotokollens artikel 41 - »standstill« -klausuler)
Sag C-34/09: Domstolens dom (Store Afdeling) af 8. marts 2011 - Gerardo Ruiz Zambrano mod Office national de l'emploi (ONEM) (anmodning om præjudiciel afgørelse fra Tribunal du travail de Bruxelles - Belgien) (Unionsborgerskab - artikel 20 TEUF - tildeling af opholdsret i henhold til EU-retten til et mindreårigt barn i en medlemsstat, hvor barnet er statsborger, uafhængigt af, om det forudgående har udøvet sin ret til fri bevægelighed på medlemsstaternes område - tildeling under samme omstændigheder af en afledt opholdsret til en slægtning i opstigende linje, der er tredjelandsstatsborger, og som forsørger det mindreårige barn - konsekvenser af mindreårigt barns opholdsret for de krav, der skal opfyldes med hensyn til arbejdsret af den mindreåriges slægtning i opstigende linje, der er tredjelandsstatsborger)
Relevante love og regler
Lovbekendtgørelse nr. 138 af 26. januar 2022 om Den Europæiske Menneskerettighedskonvention
Bekendtgørelse nr. 1532 af 5. december 2024, udlændingebekendtgørelsen
Bekendtgørelse nr. 1457 af 6. oktober 2020, EU-opholdsbekendtgørelsen
Lov nr. 721 af 27. april 2024 om ændring af udlændingeloven og lov om Danmarks tiltrædelse af Schengenkonventionen
Lov nr. 1575 af 12. december 2023 om ændring af udlændingeloven, lov om midlertidig opholdstilladelse til personer, der er fordrevet fra Ukraine, og hjemrejseloven
Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2004/38/EF af 29. april 2004 om unionsborgeres og deres familiemedlemmers ret til at færdes og opholde sig frit på medlemsstaternes område, om ændring af forordning (EF) nr. 1612/68 og om ophævelse af direktiv 64/221/EØF, 68/360/EØF, 72/194/EØF, 73/148/EØF, 75/34/EØF, 75/35/EØF, 90/364/EØF, 90/365/EØF og 93/96/EØF (EØS-relevant tekst)
Anordning nr. 758 af den 12. juni 2023 om ikrafttræden for Færøerne af forskellige love om ændring af udlændingeloven og af forskellige love om ændring af lov om Danmarks tiltrædelse af Schengenkonventionen
Anordning nr. 759 af den 12. juni 2023 om ikrafttræden for Grønland af forskellige love om ændring af udlændingeloven og af forskellige love om ændring af lov om Danmarks tiltrædelse af Schengenkonventionen
Hvad er det?
Folketingets Bibliotek udarbejder en skræddersyet linkpakke/litteraturliste til alle lovforslag, beslutningsforslag, forespørgsler og redegørelser som hjælp til folketingsmedlemmernes ordførertaler. Dette kaldes baggrundsmateriale.

Biblioteket har valgt at gøre baggrundsmaterialet offentligt tilgængeligt. Materialet har dog karakter af at være et internt arbejdsredskab, der kan ses af eksterne.
Struktur
Baggrundsmaterialet består af forskellige afsnit. Det kan variere, hvor mange afsnit, der er i det enkelte baggrundsmateriale.

  • Under ”Høringssvar” finder du links til høringssvar og ministeriets høringsnotat. Høringssvar optræder kun i forbindelse med lovforslag
  • Under ”Tidligere debatter” er links til tidligere relevante parlamentariske dokumenter. Det kan være tidligere lov- eller beslutningsforslag, forespørgsler, redegørelser, § 20-spørgsmål eller udvalgsmateriale. Der linkes til Folketingets egen hjemmeside.
  • Under punktet ”Nævnt i forslaget” er medtaget materialer og kilder, der er nævnt i forslag eller bemærkninger. Hvis det er muligt, er der linket til en elektronisk version, men ellers vil der bare være en litteraturhenvisning.
  • ”Love og regler” – her finder du links til relevant lovgivning. Det gælder både lovgivning, der er nævnt i forslaget og andre regler. Her linkes til Retsinformation og EUR-Lex.
Offentliggørelse
Baggrundsmaterialet produceres til 1. behandlingen af det enkelte forslag eller til forhandlingen af forespørgslen eller redegørelsen. Målet er, at det offentliggøres senest fredag kl. 12 ugen før 1. behandlingen eller forhandlingen. Herefter vedligeholdes det ikke. Det publiceres i forbindelse med selve forslaget og kan findes i sagsoversigten. Det er vigtigt at understrege, at det ikke er et parlamentarisk dokument, men udelukkende et servicedokument med relevante links og litteratur.
Vær opmærksom på:
Baggrundsmaterialet er et arbejdsredskab og derfor ikke en del af den parlamentariske proces eller de parlamentariske dokumenter.

Baggrundsmaterialet kan være udarbejdet med en meget stram deadline. Tidspresset ved sene fremsættelser kan betyde, at der i forbindelse med enkelte forslag kan være medtaget meget få henvisninger til tidligere debatter. Der lægges generelt vægt på, at baggrundsmaterialet er kortfattet.

Ligeledes gælder, at da der er tale om et arbejdsredskab målrettet brugen i Folketinget, tilstræber baggrundsmaterialet ikke at være udtømmende. Det vil derfor fremstå som et øjebliksbillede ved tidspunktet for 1. behandlingen. Det kan ligeledes være meget varierende, hvor mange materialer og f.eks. tidligere debatter, der findes inden for de forskellige lovgivningsområder.
Forfattere
Folketingets Bibliotek er ansvarlig for produktionen af baggrundsmaterialet.
Adgang til det nævnte materiale
I baggrundsmaterialet kan der forekomme materialer uden links. Folketingets Bibliotek har i de tilfælde ikke mulighed for at levere materialet. I stedet henviser vi til følgende muligheder:

Du kan henvende dig på dit lokale bibliotek og få hjælp der.
Du kan søge og bestille materialet i bibliotek.dk.
Du kan henvende dig til udgiveren med henblik på at rekvirere eller købe materialet.

Folketingets Bibliotek er et internt bibliotek og er ikke åbent for offentligheden.
Abonnement
Det er muligt at abonnere på baggrundsmaterialet.

Tegn abonnement her
Du kan søge hjemmesider og materiale frem via Google
Du kan søge og bestille materialet i bibliotek.dk
Du kan henvende dig på dit lokale bibliotek og få hjælp der.
Du kan henvende dig til udgiveren med henblik på at rekvirere eller købe materialet.
Folketingets Oplysning
Christiansborg
1218 København K
Telefon: +45 3337 3338
Telefax: +45 3314 7060
Ophavsret og ansvarsfraskrivelse vedrørende baggrundsmaterialet
Ophavsretten til baggrundsmaterialet tilhører Folketinget. Derimod er det i mange tilfælde ikke Folketinget, der har ophavsretten til det materiale, der linkes til. Baggrundsmaterialet må frit gengives med behørig kildeangivelse. Dog må baggrundsmaterialet ikke gøres til genstand for selvstændig kommerciel udnyttelse. Det er tilladt at linke til baggrundsmaterialet på Folketingets hjemmeside.

Baggrundsmaterialet indeholder links til andre hjemmesider, der opdateres af andre organisationer. Folketinget fraskriver sig ethvert ansvar i denne forbindelse, herunder i relation til nøjagtighed, aktualitet og oprindelse af denne information.

Baggrundsmaterialet indeholder henvisninger til oplysninger af generel karakter. Har man brug for egentlig rådgivning, bør man altid henvende sig til en specialist på det pågældende område. Folketinget påtager sig ikke noget ansvar for eventuelle økonomiske konsekvenser i forbindelse med forkert anvendelse af informationer i baggrundsmaterialet. Folketinget påtager sig ikke ansvar for eventuelt misbrug af Folketingets baggrundsmateriale.