L 137 Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljø.

(Indførelse af autorisationsordning for nedrivning af asbestholdigt materiale, offentliggørelse af udenlandske virksomheders arbejdsmiljø og offentliggørelse af data om arbejdsulykker).

Af: Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S)
Udvalg: Beskæftigelsesudvalget
Samling: 2023-24
Status: 3.beh./Vedtaget

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 20-03-2024

Skriftlig fremsættelse (20. marts 2024)

20231_l137_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (20. marts 2024)

Beskæftigelsesministeren (Ane Halsboe-Jørgensen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om arbejdsmiljø (Indførelse af autorisationsordning for nedrivning af asbestholdigt materiale, offentliggørelse af udenlandske virksomheders arbejdsmiljø og offentliggørelse af data om arbejdsulykker)

(Lovforslag nr. L 137)

Selvom vi i Danmark har en lang tradition for en stærk arbejdsmiljøindsats, er der stadig ansatte, som kommer til skade, bliver nedslidte eller syge på grund af arbejdet.

Derfor indgik alle Folketingets partier i marts 2023 en politisk aftale om en fremtidssikret arbejdsmiljøindsats og indsats mod social dumping.

Én af ambitionerne i den politiske aftale fra marts 2023 var, at færre skal udsættes for asbest. Konkret var aftalepartierne bl.a. enige om, at der skal iværksættes en autorisationsordning for asbestarbejde, og at der skal være en periode, hvor virksomhederne får tilstrækkelig tid til at lade sig autorisere.

Den politiske aftale fra 2023 indeholdt også initiativer, der handler om en stærk indsats mod social dumping, herunder et initiativ om at offentliggøre oplysninger om Arbejdstilsynets tilsyn og afgørelser på udenlandske virksomheder.

Desværre sker der fortsat alvorlige arbejdsulykker med store konsekvenser for de berørte personer og virksomheder. Viden om de mest alvorlige ulykker og de bagvedliggende årsager kan medvirke til at begrænse omfanget af fremtidige lignende ulykker. Det vurderes derfor, at offentliggørelse af oplysninger om alvorlige arbejdsulykker vil have en forebyggende effekt.

Med henblik på at styrke arbejdsmiljøindsatsen foreslås det, at der gennemføres følgende ændringer af arbejdsmiljøloven:

- Indførelse af et krav om, at nedrivning af asbestholdigt materiale kun må udføres af virksomheder, der er autoriseret hertil af Sikkerhedsstyrelsen.

- Bemyndigelser til at fastsætte nærmere regler om en autorisationsordning for nedrivning af asbestholdigt materiale.

- Hjemmel til at fastsætte regler om, at også udenlandske virksomheder bliver omfattet af Arbejdstilsynets kommende visningsordning, således at visningsordningen kommer til at omfatte alle virksomheder, der får besøg af Arbejdstilsynet, uanset om der er tale om danske eller udenlandske virksomheder.

- Hjemmel til at Arbejdstilsynet kan offentliggøre oplysninger om alvorlige arbejdsulykker, herunder arbejdsulykker med døden til følge, hvis det er nødvendigt i forebyggelsesøjemed.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.