L 1 Forslag til finanslov for finansåret 2024.

Af: Finansminister Nicolai Wammen (S)
Udvalg: Finansudvalget
Samling: 2023-24
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 02-11-2023

Betænkning afgivet af Finansudvalget den 2. november 2023

20231_l1_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Finansudvalget den 2. november 2023

1. Indstillinger

Et flertal i udvalget (S, V, M, SF, DD, KF og DF) indstiller lovforslaget til vedtagelse. Flertallet bemærker, at partierne ikke dermed har taget stilling til de ændringsforslag, som vil blive stillet i eller uden for tillægsbetænkningen.

Et mindretal i udvalget (LA) vil ved 3. behandling redegøre for sin stilling til lovforslaget og de ændringsforslag, som vil blive stillet i eller uden for tillægsbetænkningen.

Et andet mindretal i udvalget (EL) vil ved 3. behandling redegøre for sin stilling til lovforslaget og de ændringsforslag, som vil blive stillet i eller uden for tillægsbetænkningen.

Et tredje mindretal i udvalget (ALT) vil ved 3. behandling redegøre for sin stilling til lovforslaget og de ændringsforslag, som vil blive stillet i eller uden for tillægsbetænkningen.

Radikale Venstre, Nye Borgerlige, Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske bemærkninger i betænkningen.

En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.

2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 3. oktober 2023 og var til 1. behandling den 5. oktober 2023. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Finansudvalget. Lovforslaget er en uændret genfremsættelse af lovforslag nr. L 130 (folketingsåret 2022-23, 2. samling), der blev fremsat den 31. august 2023 og var til førstebehandling den 7. september 2023, hvorefter det blev henvist til behandling i Finansudvalget. Lovforslag nr. L 130 bortfaldt med udgangen af folketingsåret 2022-23.

Oversigt over lovforslagets sagsforløb og dokumenter

Lovforslaget og lovforslag nr. L 130 (folketingsåret 2022-23, 2. samling) og dokumenterne i forbindelse med udvalgsbehandlingen kan læses under lovforslaget på Folketingets hjemmeside www.ft.dk.

Teknisk gennemgang

Den 6. september 2023 afholdt udvalget en teknisk gennemgang af finanslovsforslaget med deltagelse af børne- og undervisningsministeren, ældreministeren, indenrigs- og sundhedsministeren, udenrigsministeren og justitsministeren.

Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 2 møder.

Bilag

Under udvalgsarbejdet er der omdelt 3 bilag på lovforslaget og 24 bilag på lovforslag nr. L 130 (folketingsåret 2022-23, 2. samling).

Spørgsmål

Udvalget har under udvalgsarbejdet stillet 1 spørgsmål til skriftlig besvarelse til ministeren for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, som udvalget forventer, at ministeren vil besvare inden 3. behandling af lovforslaget. Under behandlingen af lovforslag nr. L 130 (folketingsåret 2022-23, 2. samling) stillede udvalget 32 spørgsmål til skriftlig besvarelse til en række ministre.

Anne Paulin (S) Benny Engelbrecht (S) Jens Joel (S) Malte Larsen (S) Mogens Jensen (S) Simon Kollerup (S) fmd. Torsten Schack Pedersen (V) Morten Dahlin (V) Henrik Frandsen (M) Dennis Flydtkjær (DD) nfmd. Hans Kristian Skibby (DD) Ole Birk Olesen (LA) Rasmus Jarlov (KF) Peter Kofod (DF) Lisbeth Bech-Nielsen (SF) Trine Pertou Mach (EL) Christina Olumeko (ALT)

Radikale Venstre, Nye Borgerlige, Siumut, Inuit Ataqatigiit, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Socialdemokratiet (S)50
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)23
Moderaterne (M)15
Socialistisk Folkeparti (SF)15
Danmarksdemokraterne - Inger Støjberg (DD)14
Liberal Alliance (LA)14
Det Konservative Folkeparti (KF)10
Enhedslisten (EL)9
Radikale Venstre (RV)7
Dansk Folkeparti (DF)7
Alternativet (ALT)5
Nye Borgerlige (NB)3
Siumut (SIU)1
Inuit Ataqatigiit (IA)1
Sambandsflokkurin (SP)1
Javnaðarflokkurin (JF)1
Uden for folketingsgrupperne (UFG)3