L 101 Forslag til lov om ændring af lov om de gymnasiale uddannelser.

(Udvidelse af lovens formålsbestemmelse og indførelse af obligatorisk seksualundervisning).

Af: Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye (S)
Udvalg: Børne- og Undervisningsudvalget
Samling: 2022-23 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 30-03-2023

Skriftlig fremsættelse (30. marts 2023)

20222_l101_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (30. marts 2023)

Børne- og undervisningsministeren (Mattias Tesfaye):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om de gymnasiale uddannelser (Udvidelse af lovens formålsbestemmelse og indførelse af obligatorisk seksualundervisning)

(Lovforslag nr. L 101)

Miljø- og klimaudfordringerne er to af vor tids største globale udfordringer. Den daværende regering (Socialdemokratiet) og gymnasieforligskredsen (Venstre, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti) indgik derfor den 4. oktober 2022 aftale om, at miljø og klima skal tilføjes som dannelsesperspektiver i formålet med de gymnasiale uddannelser.

Med lovforslaget foreslås, at når eleverne som led i dannelsesperspektivet skal lære at forholde sig reflekterende og ansvarligt til deres omverden, omfatter det også emnerne miljø og klima.

Eleverne på de gymnasiale uddannelser efterspørger obligatorisk seksualundervisning bl.a. med afsæt i, at den seksuelle debutalder harmonerer med tidspunktet for, at mange unge begynder på en ungdomsuddannelse. Den årlige elevtrivselsmåling fra 2021 viser, at 14 pct. af eleverne på de gymnasiale uddannelser i varierende grad oplever at blive udsat for uønsket seksuel opmærksomhed fra andre elever eller ansatte. På den baggrund har gymnasieforligskredsen den 4. oktober 2022 indgået aftale om obligatorisk seksualundervisning på de gymnasiale uddannelser.

Med lovforslaget foreslås det, at seksualundervisning, hvor det er relevant, vil skulle indgå som en del af den almindelige undervisning som et led i de tværgående aktiviteter på uddannelsen. Undervisningen vil skulle tilrettelægges, så eleverne opnår viden om og indsigt i seksualområdet og får mulighed for at reflektere herover.

Lovforslaget har været sendt i ekstern høring i perioden fra den 30. januar 2023 til den 24. februar 2023.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. august 2023.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.