L 113 Forslag til ejendomsskattelov.

Af: Skatteminister Jeppe Bruus (S)
Udvalg: Skatteudvalget
Samling: 2022-23 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 26-04-2023
1. behandlet / henvist til udvalg 04-05-2023
Betænkning afgivet 23-05-2023
2. behandlet/direkte til 3. behandling 25-05-2023
3. behandlet, vedtaget 30-05-2023
Ministerområde:
Skatteministeriet
Resumé:
Forslaget skal sammen med det samtidigt fremsatte forslag til lov om ændring af kildeskatteloven, lov om kommunal indkomstskat, ejendomsvurderingsloven og forskellige andre love (L 114) implementere de resterende dele af boligskatteforliget ”Tryghed om boligbeskatningen” fra 2017 indgået mellem den daværende regering (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre og kompensationsaftalen ”Kompensation til boligejerne og fortsat tryghed om boligbeskatningen” fra 2020 indgået mellem forligspartierne bag boligskatteforliget. Dele af boligskatteforliget og kompensationsaftalen er allerede implementeret.

Med forslaget foreslås at indføre de dele af boligskatteforliget og kompensationsaftalen, der vedrører:
- Lavere satser for ejendomsværdiskat og grundskyld.
- Loft over satser for grundskyld og dækningsafgift til og med 2028.
- En rabatordning, hvorefter boligejere, der har overtaget deres bolig inden 2024 tildeles en skatterabat, hvis boligejeren skal betale mere i boligskat ved overgangen til de nye regler, end hvis de gældende regler blev videreført til og med 2024.
- En permanent indefrysningsordning, hvorefter boligejere kan vælge, at samlede stigninger i ejendomsværdiskat og grundskyld bliver indefrosset som et lån.
- En moderniseret stigningsbegrænsningsordning, hvorefter større stigninger i grundskyld af erhvervsejendomme m.v. indfases over tid.
- Statens overtagelse af opkrævning af grundskyld og dækningsafgift fra kommunerne.

Det foreslås derudover at modernisere reglerne på ejendomsbeskatningsområdet ved at gennem- og sammenskrive gældende love på området.

Det foreslås, at loven skal træde i kraft den 1. juli 2023 og have virkning fra og med den 1. januar 2024.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 90 (S, V, M, DD, LA, KF, RV og DF), imod stemte 18 (SF, EL og ALT), hverken for eller imod stemte 0.
Sambehandlet med: