§ 20-spørgsmål S 6 Om at indføre omvendt bevisbyrde når det skal dokumenteres, at spildevandsslam overholder den generelle lovgivning.

Til: Miljøminister Lea Wermelin (S)
Dato: 04-10-2022
Samling: 2022-23 (1. samling)
Status: Besvaret, endeligt

Om § 20-spørgsmålet

Sagsgang:
Anmeldelse 04-10-2022
Endelig besvarelse 10-10-2022
Spørgsmålets ordlyd:
Vil ministeren indføre omvendt bevisbyrde, så det er spildevandsselskabet og landmanden, der skal dokumentere, at spildevandsslam overholder den generelle lovgivning og derudover ikke fører til forurening med PFAS og andre stoffer i grundvand, vandløb, fødevarer m.v.?
Skriftlig begrundelse:
SF har for længst foreslået et forbud mod at udbringe spildevandsslam på markerne, senest i forbindelse med at regeringen gik i gang med at udarbejde en PFAS-strategi. SF’s forslag går helt tilbage til, da det var ftalaterne i spildevandsslam, der trak overskrifter. Siden er der hældt mange tons miljøgifte og metaller ud på de danske marker. Netop PFAS illustrerer og aktualiserer behovet for et forbud. PFAS-stofferne er svært nedbrydelige og ophobes i miljøet, i kroppen og i planter. Udover miljørisikoen udgør PFAS derfor også en risiko for planter, der dyrkes til foder eller fødevarer. PFAS er for længst konstateret i grundvand, søer og havet, og omfanget af forureningen og dens konsekvenser er ukendt. SF håber, at forhandlingerne om en PFAS-strategi starter meget snart. Forhåbentlig kan forhandlingerne ende med et forbud mod at udbringe spildevandsslam på landbrugsjorder til fordel for udvinding af fosfor og andre nyttige stoffer i slammet og destruktion af de organiske miljøgifte som PFAS. I mellemtiden bør reglerne ændres sådan, at spildevandsselskaberne og landbruget i det mindste bliver pålagt ansvaret for at bevise, at slammet ikke udgør en risiko på det konkrete areal, hvor det planlægges udbragt, selvom grænseværdierne for miljøgifte i slammet overholdes.
Dokumentdato: 10-10-2022
Modtaget: 10-10-2022
Omdelt: 10-10-2022

Svar på spm. nr. 6: Vil ministeren indføre omvendt bevisbyrde, så det er spildevandsselskabet og landmanden, der skal dokumentere, at spildevandsslam overholder den generelle lovgivning og derudover ikke fører til forurening med PFAS og andre stoffer i grundvand, vandløb, fødevarer m.v.?

Svar på spm. S 6 (pdf-version)
Html-version
Dokumentdato: 04-10-2022
Modtaget: 04-10-2022
Omdelt: 04-10-2022

Vil ministeren indføre omvendt bevisbyrde, så det er spildevandsselskabet og landmanden, der skal dokumentere, at spildevandsslam overholder den generelle lovgivning og derudover ikke fører til forurening med PFAS og andre stoffer i grundvand, vandløb, fødevarer m.v.?

Vil ministeren indføre omvendt bevisbyrde, så det er spildevandsselskabet og landmanden, der skal dokumentere, at spildevandsslam overholder den generelle lovgivning og derudover ikke fører til forurening med PFAS og andre stoffer i grundvand, vandløb, fødevarer m.v.? (pdf-version)
Html-version