L 115 Forslag til lov om ændring af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, lov om aktiv socialpolitik, lov om arbejdsløshedsforsikring m.v. og lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v.

(Udmøntning af trepartsaftale om mangel på arbejdskraft vedrørende forsøg med jobrettet indsats for unge, ydelsesmæssige sanktioner og forbud mod, at arbejdsgivere screener jobansøgere på baggrund af deres alder).

Af: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S)
Udvalg: Beskæftigelsesudvalget
Samling: 2021-22
Status: Delt

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 02-02-2022
1. behandlet / henvist til udvalg 10-02-2022
Betænkning afgivet 02-03-2022
2. behandlet/direkte til 3. behandling 15-03-2022
Delt i:
Ministerområde:
Beskæftigelsesministeriet
Resumé:
Lovforslaget går ud på at udmønte de dele af »Trepartsaftale om mangel på arbejdskraft«, der kræver lovændring.

For det første foreslås det at igangsætte et forsøg, hvor alle jobcentre vil få mulighed for at give en jobrettet indsats frem for en uddannelsesrettet indsats til visse uddannelseshjælpsmodtagere. Den unge vil efter en konkret vurdering og den pågældendes eget ønske kunne undtages fra uddannelsespålægget og i stedet få en jobrettet indsats. Formålet med forsøget er på den korte bane at få flere unge i job og skabe styrket viden om arbejdet med den jobrettede indsats. Forsøget løber fra og med den 1. april 2022 til og med den 31. december 2023.

For det andet foreslås der en skærpelse af rådighedsreglerne. Dagpengemodtagere, åbenlyst uddannelsesparate uddannelseshjælpsmodtagere og jobparate modtagere af kontanthjælp mv. skal indkaldes hurtigst muligt til en samtale og have en sanktion, hvis de ikke har levet op til rådighedsreglerne og søgt job i en hel kalendermåned. Den nye sanktion vil være midlertidig og gælde fra og med den 1. april 2022 til og med den 31. december 2023.

For det tredje foreslås det, at der indføres et forbud mod, at arbejdsgivere screener jobansøgere på baggrund af deres alder i forbindelse med indlevering, indsendelse, uploading eller indtastning af jobansøgning. Det skal sikre, at jobansøgere ikke bliver fravalgt på grund af alder. Det vil dog være muligt at lægge vægt på alder, hvis det har et sagligt formål. Det kan f.eks. være ved ansættelse af ungarbejdere og ved positiv særbehandling af ældre ansøgere for at fremme deres beskæftigelsesmuligheder, f.eks. i form af seniordage.

Lovforslaget foreslås at træde i kraft den 1. april 2022; dog med undtagelse af forbud mod, at arbejdsgivere screener ansøgere på baggrund af deres alder, som foreslås at træde i kraft 1. juli 2022.