L 213 Forslag til lov om likviditetslån m.v. i forbindelse med indefrysningsordning for høje energiregninger og til energiintensive virksomheder m.v.

Af: Erhvervsminister Simon Kollerup (S)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2021-22
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 28-09-2022
1. behandlet / henvist til udvalg 28-09-2022
Betænkning afgivet 28-09-2022
2. behandlet/direkte til 3. behandling 29-09-2022
3. behandlet, vedtaget 29-09-2022
Ministerområde:
Erhvervsministeriet
Resumé:
Lovforslaget tilvejebringer hjemmel til, at Erhvervsstyrelsen kan yde lån til el-, gas- og fjernvarmeselskaber til dækning af den henstand, der er ydet til deres slutbrugere efter den midlertidige indefrysningsordning på Klima-, Energi- og Forsyningsministeriets område.

Efter forslaget skal staten endvidere tilbyde at overtage indefrosne krav, hvis beløbet ikke bliver betalt til energivirksomhederne. Dette sker ved, at staten køber fordringerne.

Formålet er at sikre, at energiselskaberne ikke får likviditetsproblemer som følge af, at de skal indefryse en andel af kundernes energiregninger.

Derudover etablerer forslaget en særlig låneordning for energiintensive virksomheder, således at disse efter nærmere fastsatte krav får ret til at optage statslige lån til dækning af en forholdsmæssig andel af merudgifterne til henholdsvis el og gas.

Endelig medfører forslaget, at boligforeninger m.v., der som udgangspunkt ikke har virksomheder som medlemmer, kan søge tilskud til dækning af de højere renteudgifter de afholder i perioden, hvor de tilbagebetaler indefrosne krav.

Erhvervsstyrelsen administrerer låne- og tilskudsordningerne. Erhvervsstyrelsens afgørelser kan indbringes for Erhvervsankenævnet.

Erhvervsministeren fastsætter tidspunktet for lovens ikrafttræden.

Lovforslaget udmønter dele af den politiske aftale om vinterhjælp af 23. september 2022 mellem regeringen (Socialdemokratiet) og Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Alternativet og Moderaterne.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 88 (S, V, SF, RV, EL, KF, DD, ALT og UFG), imod stemte 7 (DF, LA, FG og Simon Emil Ammitzbøll-Bille (UFG)), hverken for eller imod stemte 2 (NB). Kasper Sand Kjær (S) stemte ved en fejl fra Bjørn Brandenborgs (S) plads.