L 181 Forslag til lov om ændring af konkursloven.

(Indførelse af regler om forebyggende rekonstruktion og revision af reglerne om rekonstruktion og gældssanering, herunder implementering af rekonstruktions- og insolvensdirektivet).

Af: Justitsminister Nick Hækkerup (S)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2021-22
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 27-04-2022
1. behandlet / henvist til udvalg 06-05-2022
Betænkning afgivet 02-06-2022
2. behandlet/direkte til 3. behandling 07-06-2022
3. behandlet, vedtaget 09-06-2022
Ministerområde:
Justitsministeriet
Resumé:
Formålet med lovforslaget er først og fremmest at implementere rekonstruktions- og insolvensdirektivet (Europarlamentet og Rådets direktiv 2019/1023 af 20. juni 2019) i dansk ret.

Der lægges med lovforslaget op til at indsætte et nyt afsnit i konkursloven, der indeholder reglerne om en forebyggende rekonstruktionsbehandling.

Lovforslaget indeholder endvidere en revision af rekonstruktionsreglerne, der har til formål at udvide virksomhedernes mulighed for at gennemføre en rekonstruktion, herunder at gøre adgangen til at gennemføre en rekonstruktion mere effektivt. Lovforslaget indeholder ligeledes en ændring af reglerne om afstemning om et rekonstruktionsforslag.

Med lovforslaget lægges der derudover op til at foretage en række ændringer af gældssaneringsreglerne i konkursloven. De foreslåede ændringer i reglerne om gældssanering indeholder bl.a. en sammenlægning af reglerne om gældssanering i og uden for konkurs, ligesom der foreslås en ensretning af afdragsperiodens længde i forbindelse med gældssaneringer, som fremover foreslås at udgøre tre år for både erhvervsdrivende skyldnere og ikkeerhvervsdrivende skyldnere.

Lovforslaget har endelig til formål at skabe hjemmel til udstedelse af regler om tidlige varslingsmekanismer, der skal være med til at sikre, at skyldnere kan blive advaret om finansielle vanskeligheder og træffe passende tiltag tidligere og derved undgå en forestående insolvens, eller, hvis der er tale om en virksomhed, hvis levedygtighed er permanent svækket, effektivt og ordnet kan afvikle virksomheden.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 17. juli 2022.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 95 (S, V, SF, RV, EL, KF, DF, NB, LA, FG, ALT, Bent Bøgsted (UFG), Hans Kristian Skibby (UFG), Karina Adsbøl (UFG), Naser Khader (UFG) og Orla Østerby (UFG)), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0.