L 157 Forslag til lov om ændring af lov om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse m.v., lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse, lov om private institutioner for gymnasiale uddannelser og lov om de gymnasiale uddannelser.

(Kapacitetsfastsættelse og elevfordeling på de gymnasiale ungdomsuddannelser).

Af: Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S)
Udvalg: Børne- og Undervisningsudvalget
Samling: 2021-22
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 31-03-2022
1. behandlet / henvist til udvalg 07-04-2022
Betænkning afgivet 02-06-2022
Betænkning afgivet 07-06-2022
2. behandlet/henvist til udvalg 07-06-2022
Tillægsbetænkning afgivet 07-06-2022
3. behandlet, vedtaget 09-06-2022
Ministerområde:
Børne- og Undervisningsministeriet
Resumé:
Med lovforslaget foreslås rammerne for en ny elevfordelingsmodel etableret, herunder Den Koordinerede Tilmelding til Gymnasiale Ungdomsuddannelser. Den nye elevfordelingsmodel omfatter ud over de almengymnasiale ungdomsuddannelser også de erhvervsgymnasiale ungdomsuddannelser. Modellen medfører, at landet inddeles i zoner, og at fordelingen af ansøgerne sker efter forskellige kriterier i afstandszoner og fordelingszoner.

Lovforslaget har endvidere til formål at indføre en strammere kapacitetsstyring med fastsættelse af en minimumskapacitet. Samtidig foreslås det sikret, at der i forbindelse med tilsyn kan stilles krav om udarbejdelse af en genopretningsplan, hvis de unge over en periode på 3 år fravælger institutionen, og at børne- og undervisningsministeren kan nedlægge en institution, hvis de unge derefter bliver ved at fravælge institutionen.

Endeligt foreslås det, at kompetencen til at godkende profilgymnasier overgår fra Børne- og Undervisningsministeriet til regionerne, og at henvisningstaxametret afskaffes.

Loven forventes at træde i kraft den 1. juli 2022.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 54 (S, SF, RV, EL, ALT, Bent Bøgsted (UFG), Hans Kristian Skibby (UFG) og Marie Krarup (UFG)), imod stemte 42 (V, KF, DF, NB, LA, FG, Orla Østerby (UFG) og Naser Khader (UFG)), hverken for eller imod stemte 0.