L 111 Forslag til lov om ændring af lov om våben og eksplosivstoffer m.v.

(Tilbagerulning af pebersprayordningen, udenlandske civile statsmyndigheders adgang til at bære og ind- og udføre visse våben og fastsættelse af supplerende bestemmelser til forordning (EU) 2019/1148 af 20. juni 2019 om markedsføring og anvendelse af udgangsstoffer til eksplosivstoffer m.v.).

Af: Justitsminister Nick Hækkerup (S)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2020-21
Status: Delt

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 25-11-2020
1. behandlet / henvist til udvalg 11-12-2020
Betænkning afgivet 14-01-2021
2. behandlet/direkte til 3. behandling 19-01-2021
Delt i:
Ministerområde:
Justitsministeriet
Resumé:
Efter de gældende regler er det lovligt for personer over 18 år at erhverve og besidde peberspray i eget hjem (pebersprayordningen). Lovforslaget indebærer for det første, at pebersprayordningen, som den kendes i dag, med visse undtagelser rulles tilbage, således at personer efter lovens ikrafttrædelse som udgangspunkt ikke vil kunne erhverve, besidde og bære peberspray.

Lovforslaget indebærer for det andet, at det sikres, at svenske toldere kan ind- og udføre samt bære deres tjenestevåben som led i udførelsen af toldkontrol på togstrækningen over Øresundsforbindelsen. Konkret foreslås dette sikret, ved at justitsministeren bemyndiges til at fastsætte nærmere regler om, at våbenlovens bestemmelser om at bære og ind- og udføre peberspray og slagvåben ikke finder anvendelse på udenlandske civile statsmyndigheder.

For det tredje foreslås, at der foretages visse mindre ændringer af våbenloven for at bringe dansk ret i overensstemmelse med en ny forordning om markedsføring og anvendelse af udgangsstoffer til eksplosivstoffer m.v. Forordningen finder anvendelse fra den 1. februar 2021 og erstatter den gældende forordning med styrkede og præciserede regler, der bl.a. begrænser almindelige borgeres adgang til udgangsstoffer til eksplosivstoffer, dvs. stoffer, der kan anvendes til at fremstille eksplosivstoffer.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. februar 2020.