Beretning af almen art

Samling: 2020-21

Beretning af almen art 2020-21 nr. 3

Beretning om etablering af en undersøgelsesform med særlig parlamentarisk forankring afgivet af Udvalget for Forretningsordenen den 21. december 2020
Beretningen bygger på arbejdet i et underudvalg nedsat af Udvalget for Forretningsordenen i november 2020 til nærmere at overveje formen for og indholdet af en undersøgelse af regeringens ageren i sagen om aflivning af alle mink i Danmark. Beretningen følger op på en politisk enighed, der blev opnået i dette underudvalg den 10. december 2020.

Med beretningen lægges op til, at der skal indføres en ny undersøgelsesform i kombination med en ny parlamentarisk ramme om beslutninger om at iværksætte undersøgelser, herunder også undersøgelser under eksisterende former. Denne nye ramme skal indebære, at der nedsættes et fast granskningsudvalg i Folketinget med den opgave at varetage undersøgelse af sager, der påkalder sig kritisk opmærksomhed i offentligheden eller i Folketinget. Granskningsudvalget skal selv kunne gennemføre forundersøgelser af sager og skal på grundlag heraf på nærmere angivne betingelser kunne tage initiativ til, at der iværksættes faglige ekspertudredninger, uvildige advokatundersøgelser, kommissionsundersøgelser efter lov om undersøgelseskommissioner eller – som den nye form – undersøgelser i regi af såkaldte granskningskommissioner.

Hensigten med denne nye undersøgelsesform er med udgangspunkt i den grundlæggende struktur for undersøgelseskommissioner at etablere en form for undersøgelser, som kan gennemføres hurtigere end en kommissionsundersøgelse og med klarere fokus på sagens centrale problemstillinger, og som er forankret i Folketinget frem for i regeringen. Dette skal opnås, ved at kommissoriet for undersøgelsen fastlægges af granskningsudvalget i Folketinget, og at granskningsudvalget forpligtes til at tilstræbe et så afgrænset kommissorium, at kommissionen kan afslutte sit arbejde inden for højst 1 år fra dens nedsættelse.

Endelig noterer Udvalget for Forretningsordenen sig i beretningen, at der blandt de partier, der er nået til politisk enighed den 10. december 2020, ligeledes er enighed om at iværksætte en undersøgelse af sagen om aflivning af mink efter principperne for en granskningskommission og i overensstemmelse med et kommissorium, som er optaget som bilag til beretningen.
Emne: Folketinget
Modtaget: 21-12-2020
Omdelt: 21-12-2020

Beretning om etablering af en undersøgelsesform med særlig parlamentarisk forankring afgivet af Udvalget for Forretningsordenen den 21. december 2020

AX25572 (pdf-version)
Html-version