§ 20-spørgsmål S 1005 Om Videnskab.dk.

Til: Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S)
Dato: 27-04-2020
Samling: 2019-20
Status: Besvaret, endeligt

Om § 20-spørgsmålet

Sagsgang:
Endelig besvarelse 05-05-2020
Spørgsmålets ordlyd:
Hvad er ministerens holdning til, at »Videnskab.dk«, der hvert år modtager 4 mio. kr. i støtte fra staten, alene tillader forskere med bestemte holdninger at deltage på Facebook-gruppen Red Verden?
Skriftlig begrundelse:
Det er journalist Thomas Hoffman fra det statslige medie Videnskab.dk, der er administrator for Facebook-gruppen Red Verden, som diskuterer klimaforhold og udveksler idéer til, hvordan man kan redde verden fra den menneskeskabte opvarmning. Han bruger sine muligheder som administrator til at udelukke debattører og forskere, hvis resultater ikke understøtter teorien om, at klimaændringerne er menneskeskabte. Eksempelvis har flere debattører oplevet at blive udelukket, hvis man afviser myten om, at 97 pct. af klimaforskerne har resultater, der viser, at klimaændringerne er menneskeskabte. Senest er det gået ud over seniorforsker Jens Olaf Pepke Pedersen fra DTU Space, som har henvist til en artikel i Indblik.net. Spørgeren finder det dybt bekymrende for klimadebatten, at et medie understøttet af offentlige midler ikke tillader bidrag fra ellers videnskabelige kilder, fordi disse anfægter den linje, som mediet har anlagt. Indblik.net har bedt Thomas Hoffman påvise faktuelle fejl i mediets artikler, men han er ikke vendt tilbage. Spørgeren frygter derfor, at det statsligt finansierede medie har besluttet kun at formidle fakta og debat, som understøtter, hvad Thomas Hoffman tidligere skrev i et svar til Jens Olaf Pepke Pedersen: »Her debatterer vi ud fra, at mennesket har hovedansvaret for den globale opvarmning pga. vores udledning af drivhusgasser, og vi bruger ikke tid på at diskutere det grundlag, medmindre der skulle komme ekstraordinær god videnskab til at underbygge den ekstraordinære påstand.« Finder ministeren dette foreneligt med brugen af offentlige midler?
Dokumentdato: 05-05-2020
Modtaget: 05-05-2020
Omdelt: 05-05-2020

Svar på spm. nr. S 1005: Hvad er ministerens holdning til, at »Videnskab.dk«, der hvert år modtager 4 mio. kr. i støtte fra staten, alene tillader forskere med bestemte holdninger at deltage på Facebook-gruppen Red Verden?

Svar på spm. S 1005 (pdf-version)
Html-version
Dokumentdato: 27-04-2020
Modtaget: 27-04-2020
Omdelt: 27-04-2020

Hvad er ministerens holdning til, at »Videnskab.dk«, der hvert år modtager 4 mio. kr. i støtte fra staten, alene tillader forskere med bestemte holdninger at deltage på Facebook-gruppen Red Verden?

Hvad er ministerens holdning til, at »Videnskab.dk«, der hvert år modtager 4 mio. kr. i støtte fra staten, alene tillader forskere med bestemte holdninger at deltage på Facebook-gruppen Red Verden? (pdf-version)
Html-version