L 149 Forslag til lov om ændring af lov om forbrugslånsvirksomheder, lov om markedsføring og lov om finansiel virksomhed.

(Opgør med kviklån m.v.).

Af: Erhvervsminister Simon Kollerup (S)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2019-20
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 26-03-2020
1. behandlet / henvist til udvalg 30-04-2020
Betænkning afgivet 28-05-2020
2. behandlet/direkte til 3. behandling 02-06-2020
3. behandlet, vedtaget 04-06-2020
Ministerområde:
Erhvervsministeriet
Resumé:
Lovforslaget går ud på at etablere en styrket forbrugerbeskyttelse gennem forbud mod visse forbrugslån, at begrænse låneudbydernes muligheder for at markedsføre deres produkter og at sikre en beskyttelse af forbrugerne ved indgåelse af aftaler om lån mellem privatpersoner.

Med forslaget indføres et forbud mod alle forbrugslån, der har en årlig omkostning i procent (ÅOP) på over 35 procent, og som ikke vedrører en boligkreditaftale. Samtidig indføres der et loft over de samlede omkostninger på 100 procent. De skærpede regler om ÅOP- og omkostningsloft kommer også til at gælde for låneaftaler mellem privatpersoner.

Lovforslaget indeholder desuden et forbud mod markedsføring, hvorefter en forbrugslånsvirksomhed, som udbyder en enkelt forbrugerkreditaftale med årlige omkostninger på 25 procent eller derover, som hovedregel ikke må markedsføre nogen former for forbrugerkreditaftaler uanset årlige omkostninger i procent. Der indføres tillige et forbud mod enhver markedsføring af forbrugerkreditaftaler og forbrugslånsvirksomheder i forbindelse med markedsføring af spil eller spiludbydere med visse undtagelser.

Lovforslaget udmønter den politiske aftale, som regeringen (Socialdemokratiet) og Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Alternativet og Nye Borgerlige indgik den 19. december 2019 om et opgør med kviklån.

Loven skal træde i kraft den 1. juli 2020.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 83 (S, V, DF, RV, SF, EL, ALT og Sikandar Siddique (UFG)), imod stemte 9 (KF og LA), hverken for eller imod stemte 3 (NB).