L 144 Forslag til lov om ændring af SU-loven. (Udvidede muligheder for studielån og slutlån samt forhøjelse af fribeløb som følge af covid-19).

Af: Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S)
Udvalg: Uddannelses- og Forskningsudvalget
Samling: 2019-20
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 24-03-2020
1. behandlet / henvist til udvalg 24-03-2020
Betænkning afgivet 30-03-2020
2. behandlet/direkte til 3. behandling 31-03-2020
3. behandlet, vedtaget 31-03-2020
Ministerområde:
Uddannelses- og Forskningsministeriet
Resumé:
Regeringen (Socialdemokratiet) og Folketingets øvrige partier indgik den 19. marts 2020 aftale om covid-19-initiativer. Lovforslaget udmønter den del af aftalen, der omhandler øgede lånemuligheder for elever og studerende.
Elever på ungdomsuddannelser og studerende på videregående uddannelser kan risikere at miste deres fritids- og studiejob som følge af konsekvenserne af covid-19. Derfor foreslås det at udvide mulighederne for at optage studielån, således at uddannelsessøgende vil kunne opretholde deres månedlige disponible indkomst, også hvis de mister deres arbejde som følge af covid-19.
Med lovforslaget foreslås det, at uddannelsessøgende får ret til at få udbetalt, hvad der svarer til 2 måneders ekstra studielån om måneden ud over deres SU-stipendier og eksisterende muligheder for SU-lån. Det indebærer, at elever og studerende kan få udbetalt op til 6.388 kr. (2020-niveau) om måneden ud over deres stipendium og eksisterende muligheder for SU-lån.
Forhøjelsen af lånemuligheden vil som udgangspunkt gælde for marts og april 2020. Det foreslås, at uddannelses- og forskningsministeren får bemyndigelse til at forlænge den udvidede lånemulighed, hvis situationen kræver det.
Det foreslås, at der indsættes en ophørsklausul i den foreslåede lov. Det betyder, at reglerne automatisk ophæves den 1. marts 2021.
Lovforslagets hastende karakter er årsagen til, at lovforslaget ikke har været sendt i høring. Det foreslås, at lovforslaget træder i kraft dagen efter bekendtgørelse i Lovtidende.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 95 (S, V, DF, RV, SF, EL, KF, NB, LA, Rasmus Nordqvist (UFG), Sikandar Siddique (UFG) og Uffe Elbæk (UFG)), imod stemte 0, hverken for eller imod stemte 0.