L 130 Forslag til lov om ændring af straffeloven.

(Initiativer mod fremmedkrigere og andre terrordømte).

Af: Justitsminister Nick Hækkerup (S)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2019-20
Status: Delt

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 11-03-2020
1. behandlet / henvist til udvalg 24-04-2020
Betænkning afgivet 28-05-2020
2. behandlet/direkte til 3. behandling 02-06-2020
Delt i:
Ministerområde:
Justitsministeriet
Resumé:
Lovforslaget styrker indsatsen mod fremmedkrigere og andre terrordømte yderligere ved at gennemføre de initiativer, der vedrører tættere kontrol og strafskærpelser, fra regeringens udspil ”Vi passer på Danmark – 8 tiltag mod fremmedkrigere” fra den 16. januar 2020.

Der indsættes en ny bestemmelse i straffeloven, hvorefter den, som idømmes ubetinget fængselsstraf eller anden strafferetlig retsfølge af frihedsberøvende karakter for en overtrædelse, der er omfattet af straffelovens terrorbestemmelser, ved dommen kan gives et opholdsforbud og et kontaktforbud i en periode på 1 til 10 år fra dommen.

Desuden skærpes straffen for overtrædelse af straffelovens terrorbestemmelser gennem dels en generel forhøjelse af strafferammerne, dels en gennemgående forhøjelse af det gældende strafniveau med som udgangspunkt det halve i forhold til den straf, der i dag fastsættes af domstolene.

Særligt for så vidt angår overtrædelser af straffelovens § 101 a, stk. 1, om tilslutning til en fjendtlig, væbnet styrke i udlandet, og § 114 j, stk. 1, om indrejse- og opholdsforbud i visse konfliktområder, foreslås det dog, at strafniveauet skærpes yderligere, således at det bliver henholdsvis fordoblet og fire gange så højt som i dag.

Det foreslås, at loven træder i kraft dagen efter bekendtgørelse i Lovtidende.

Lovforslag nr. L 130 blev opdelt i to lovforslag (L 130 A og L 130 B) ved 2. behandling.