L 218 Forslag til lov om ændring af lov om friskoler og private grundskoler m.v., lov om efterskoler og frie fagskoler og lov om private institutioner for gymnasiale uddannelser.

(Øgede frihedsgrader, rammer for donationer og styrket tilsyn med de frie skoler m.v.).

Af: Undervisningsminister Merete Riisager (LA)
Udvalg: Undervisningsudvalget
Samling: 2018-19 (1. samling)
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 28-03-2019
1. behandlet / henvist til udvalg 03-04-2019
Betænkning afgivet 23-04-2019
2. behandlet/direkte til 3. behandling 25-04-2019
3. behandlet, vedtaget 30-04-2019
Ministerområde:
Undervisningsministeriet
Resumé:
Lovforslaget udmønter aftale af 25. januar 2019 mellem regeringen (Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti) og Dansk Folkeparti om bedre rammer for og styrket tilsyn med de frie skoler.

Lovforslaget indebærer, at frie grundskoler og private gymnasier får frihed til at oprette skoletilbud i en afdeling af en fri skole, hvis afdelingen er beliggende i hovedskolens kommune eller i en nabokommune til hovedskolens beliggenhedskommune.

Lovforslaget præciserer, at frie grundskoler får mulighed for at oprette klubtilbud for elever fra 4. klassetrin.

Lovforslaget indebærer et generelt forbud mod anonyme donationer til de frie skoler.

Lovforslaget indfører for efterskoler, frie fagskoler og private gymnasier en regulering svarende til de gældende bestemmelser for frie grundskolers frihed og folkestyre-krav, mulighed for at tilsynet kan deltage som observatør på møder på skolen, et styrket tilsyn med skolernes leje af bygninger, en whistleblowerordning og en vurdering af personkredsen ved oprettelse af en ny skole.

Lovforslaget indeholder også en række andre ændringer.

Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 90 (S, DF, V, LA, RV, SF og KF), imod stemte 15 (EL og ALT), hverken for eller imod stemte 0.