L 146 Forslag til lov om ændring af revisorloven og forskellige andre love.

(Gennemførelse af ændringer i revisordirektivet og valgmuligheder i forordningen om særlige krav til revision af virksomheder af interesse for offentligheden).

Af: Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V)
Udvalg: Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget
Samling: 2015-16
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 02-03-2016
1. behandlet / henvist til udvalg 31-03-2016
Betænkning afgivet 12-05-2016
2. behandlet/direkte til 3. behandling 17-05-2016
3. behandlet, vedtaget 19-05-2016
Ministerområde:
Erhvervs- og Vækstministeriet
Resumé:
Lovforslaget gennemfører EU's direktiv om ændring af revisordirektivet. Samtidig sikres, at lovforslaget er i overensstemmelse med EU's nye forordning om specifikke krav til lovpligtig revision af virksomheder af interesse for offentligheden (PIE-virksomheder).

Lovforslaget indeholder bl.a. bestemmelser om revisors forberedelse og tilrettelæggelse af arbejdet for at øge kvaliteten af revisionsarbejdet. Forslaget indeholder desuden bestemmelser, som styrker uafhængigheden i det offentlige tilsyn med revisorerne.

Med forslaget lægger regeringen samtidig op til en sanering af den eksisterende overimplementering af EU-reglerne. F.eks. indskrænkes definitionen af PIE-virksomheder til direktivets minimumskrav. Ligeledes ophæves det hidtil gældende krav om førelse af revisionsprotokol i alle virksomheder.

De lempelsesmuligheder, som direktivet og forordningen giver medlemsstaterne, udnyttes med lovforslaget, bl.a. i forhold til direktivets muligheder for at indføre lempeligere krav for små virksomheder.

For at sikre, at revisorloven er i overensstemmelse med forordningen, foreslås det at gennemføre en forenkling af myndighedsstrukturen på revisorområdet, som bl.a. også sikrer uafhængighed i forhold til revisorbranchen. I kvalitetskontrollen med revisionsvirksomhederne indføres mere risikobaseret kontrol. Derudover ændres sanktionssystemet til lempeligere sanktioner for mindre førstegangsovertrædelser og til gengæld strengere sanktioner for grove overtrædelser.

Loven skal træde i kraft den 17. juni 2016.

Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 61 (DF, V, LA, RV, KF), imod stemte 49 (S, EL, ALT, SF), hverken for eller imod stemte 2 (IA, T).