L 101 Forslag til lov om ændring af byggeloven.

(Indførelse af certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold, undtagelse af udlejningsejendomme for byggeskadeforsikring m.v.).

Af: Transport- og bygningsminister Hans Christian Schmidt (V)
Udvalg: Transport- og Bygningsudvalget
Samling: 2015-16
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 13-01-2016
1. behandlet / henvist til udvalg 26-01-2016
Betænkning afgivet 12-04-2016
2. behandlet/direkte til 3. behandling 14-04-2016
3. behandlet, vedtaget 21-04-2016
Ministerområde:
Transport- og Bygningsministeriet
Resumé:
Lovforslaget sigter mod at fremme effektivitet og vækst i byggeriet. Det foreslås for det første, at transport- og bygningsministeren kan fastsætte regler om en certificeringsordning for dokumentation af tekniske forhold i kompliceret byggeri. Udgangspunktet vil være, at det nuværende sikkerhedsniveau i byggeriet fastholdes.

Det forslås for det andet, at det fremover skal være frivilligt for en bygherre at tegne byggeskadeforsikring ved opførelse af udlejningsejendomme. Baggrunden er, at det kun er ejeren af en bygning, der kan påberåbe sig forsikringen, og at lejeren allerede vurderes at være beskyttet af de almindelige lejeregler.

Det foreslås for det tredje, at al brandlovgivning om indretning og drift af bygninger, hvor der er et særligt hensyn til personsikkerheden, samles i byggeloven for at gøre byggesagsbehandlingen mere ligetil.

Endelig foreslås det, at kommunerne kan opkræve et mindre, fast gebyr ved alle typer byggesager, hvis byggesagsbehandlingen ellers er gratis.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 91 (S, DF, V, LA, RV, KF), imod stemte 19 (EL, ALT, SF), hverken for eller imod stemte 0.