L 7 Forslag til lov om ændring af lov om uddannelsen til studentereksamen (stx) (gymnasieloven), lov om uddannelserne til højere handelseksamen (hhx) og højere teknisk eksamen (htx) og lov om uddannelsen til højere forberedelseseksamen (hf-loven).

(Lempelser for begyndersprog og naturvidenskabelige fag, færre timer i almen studieforberedelse, skarpere profil i studieområderne, færre prøver, lempelser for valgfag i hf m.v.).

Af: Undervisningsminister Bertel Haarder (V)
Udvalg: Uddannelsesudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Betænkning

Afgivet: 08-12-2009

Betænkning afgivet af Uddannelsesudvalget den 8. december 2009

20091_l7_betaenkning.pdf
Html-version

Betænkning afgivet af Uddannelsesudvalget den 8. december 2009

1. Ændringsforslag

Undervisningsministeren har stillet 2 ændringsforslag til lovforslaget.


2. Udvalgsarbejdet

Lovforslaget blev fremsat den 8. oktober 2009 og var til 1. behandling den 3. november 2009. Lovforslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i Uddannelsesudvalget.


Møder

Udvalget har behandlet lovforslaget i 3 møder.


Høring

Et udkast til lovforslaget har inden fremsættelsen været sendt i høring, og undervisningsministeren sendte den 11. september 2009 dette udkast til udvalget, jf. UDU alm. del - bilag 428, folketingsåret 2008-09. Den 8. oktober 2009 sendte undervisningsministeren de indkomne høringssvar og et notat herom til udvalget.


3. Indstillinger og politiske bemærkninger

Udvalget indstiller lovforslaget til vedtagelse med de stillede ændringsforslag.


Socialistisk Folkeparti støtter som en del af forligskredsen bag gymnasiereformen lovforslaget. Forslaget er en udmøntning af en større reformjusteringspakke, som blev vedtaget i forligskredsen, efter at første årgang havde været igennem det nye gymnasium.


Gymnasiereformen har været særdeles omdiskuteret. Nogle har kaldt den skrivebordsarbejde, andre nyskabende og tiltrængt. SF har fra starten fuldt ud støttet ideerne bag reformen: mere samspil mellem fagene, mere virkelighedsnært projektarbejde, styrket faglighed og en bredere almendannelse. For SF har justeringspakken, der danner grundlag for dette lovforslag, haft til formål at få reformen til at fungere bedre i praksis. Derfor har det i forbindelse med udarbejdelsen af justeringspakken været vigtigt for SF at lytte til læreres og elevers erfaringer med reformimplementeringen. For SF var det vigtigt ikke at havne i en ideologisk skyttegravskrig for eller imod projektarbejde og tværfaglighed, men derimod at styrke en pragmatisk tilgang til justeringerne.


Socialistisk Folkeparti er særlig tilfreds med to elementer i lovforslaget. For det første gennemføres der nu ændringer af almen studieforberedelse, så timeantallet reduceres og det tydeliggøres, at almen studieforberedelse er en timeramme for samarbejde mellem fag om virkelighedsnære problemstillinger og ikke et abstrakt fag om metode og videnskabsteori. For det andet sikres eleverne nu vejledning i skriveperioden i forbindelse med studieretningsprojektet (srp). Hermed er eleverne mindre afhængige af forældrenes evne til at hjælpe med projektet, der i mange år har haft tilnavnet »forældreopgaven«.


Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin var på tidspunktet for betænkningens afgivelse ikke repræsenteret med medlemmer i udvalget og havde dermed ikke adgang til at komme med indstillinger eller politiske udtalelser i betænkningen.


En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt i betænkningen.


4. Ændringsforslag med bemærkninger

Ændringsforslag

Til § 3

Af undervisningsministeren, tiltrådt af udvalget:

1) Efter nr. 7 indsættes som nyt nummer:

»01. § 24, stk. 3, 1. pkt., affattes således:

»Eksamensbeviset indeholder prøvekaraktererne inden for de fastsatte rammer for en samlet hf-eksamen, en bedømmelse af den større skriftlige opgave og eventuelt et skriftligt eksamensprojekt, jf. § 23, nr. 5.«

[Konsekvensændring som følge af § 3, nr. 1, 5 og 7]

Til § 4

Af undervisningsministeren, tiltrådt af udvalget:

2) Stk. 3, 2. pkt., affattes således:

»Bestemmelsen i § 23, nr. 5, og i § 24, stk. 3, 1. pkt., i lov om uddannelsen til højere forberedelseseksamen (hf-loven) som affattet ved denne lovs § 3, nr. 7 og 01, finder dog anvendelse på hf-enkeltfagskursister, jf. 1. pkt., fra og med sommereksamen 2012.«

[Konsekvensændring som følge af ændringsforslag nr. 1]

Bemærkninger

Til nr. 1

Ændringsforslaget er en konsekvens af, at eksamensprojektet med lovforslagets § 3, nr. 1 og 5, kobles sammen med kultur- og samfundsfagsgruppen på det 2-årige hf. På hf-enkeltfag bibeholdes eksamensprojektet som udgangspunkt i sin nuværende form. Kravet om et selvstændigt eksamensprojekt bortfalder imidlertid for kursister, der har aflagt en samlet prøve i kultur- og samfundsfagsgruppen eller i den naturvidenskabelige faggruppe, jf. lovforslagets § 3, nr. 7.


Eksamensbeviset for kursister på det 2-årige hf og for hf-enkeltfagskursister, der har aflagt en samlet prøve i kultur- og samfundsfagsgruppen eller i den naturvidenskabelige faggruppe, og som ønsker at sammenstykke en samlet hf-eksamen, skal som en konsekvens af lovforslagets § 3, nr. 1, 5 og 7, således ikke længere indeholde en selvstændig prøvekarakter for eksamensprojektet.


Til nr. 2

Ændringen i lovforslagets § 3, nr. 7, får først virkning for hf-enkeltfagskursister fra og med sommereksamen 2012. Som en konsekvens heraf kan der tidligst udstedes eksamensbeviser uden en selvstændig prøvekarakter for eksamensprojektet til hf-enkeltfagskursister fra og med sommereksamen 2012.


Sophie Løhde V Britta Schall Holberg V Malou Aamund V Anne-Mette Winther Christiansen V nfmd. Troels Christensen V Marlene Harpsøe DF fmd. Hans Kristian Skibby DF Henrik Rasmussen KF Villum Christensen LA Christine Antorini S Carsten Hansen S Kim Mortensen S Julie Skovsby S Pernille Vigsø Bagge SF Nanna Westerby SF Marianne Jelved RV Johanne Schmidt-Nielsen EL

Inuit Ataqatigiit, Siumut, Tjóðveldisflokkurin og Sambandsflokkurin havde ikke medlemmer i udvalget.

Folketingets sammensætning
Venstre, Danmarks Liberale Parti (V)
47
 
Liberal Alliance (LA)
3
Socialdemokratiet (S)
45
 
Inuit Ataqatigiit (IA)
1
Dansk Folkeparti (DF)
25
 
Siumut (SIU)
1
Socialistisk Folkeparti (SF)
23
 
Tjóðveldisflokkurin (TF)
1
Det Konservative Folkeparti (KF)
18
 
Sambandsflokkurin (SP)
1
Det Radikale Venstre (RV)
Enhedslisten (EL)
9
4
 
Uden for folketingsgrupperne (UFG)
1
     


 

Bilag 1

Oversigt over bilag vedrørende L 7


Bilagsnr.


Titel


1
Høringsnotat og høringssvar, fra undervisningsministeren
2
Udkast til tidsplan for udvalgets behandling af forslaget
3
Ændringsforslag fra undervisningsministeren
4
Tidsplan for udvalgets behandling af forslaget
5
1. udkast til betænkning