L 148 Forslag til lov om godtgørelse og tilskud til befordring ved deltagelse i erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse.

Af: Undervisningsminister Tina Nedergaard (V)
Udvalg: Uddannelsesudvalget
Samling: 2009-10
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 25-02-2010

Skriftlig fremsættelse (25. februar 2010)

20091_l148_fremsaettelsestale.pdf
Html-version

Skriftlig fremsættelse (25. februar 2010)

Undervisningsministeren (Tina Nedergaard):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:


Forslag til lov om godtgørelse og tilskud til befordring ved deltagelse i erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse

(Lovforslag nr. L 148)


Lovforslaget udmønter en aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti som led i "Aftale om gennemførelse af politireformen og styrkelse af politiindsatsen". Aftalen indebærer, at administrationen af erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse, VEU-administrationen, skal digitaliseres, og at effektiviseringsprovenuet herved skal indgå i finansieringen af politireformen og en styrkelse af politiindsatsen.


Dette lovforslag udgør anden fase af lovgivningsarbejdet vedrørende digitaliseringen af VEU-administrationen, og etablerer de retlige rammer for digital behandling af ansøgninger om godtgørelse og tilskud til befordring samt digital kommunikation i forbindelse hermed.


Første fase af lovgivningsarbejdet vedrørende digitaliseringen af VEU-administrationen indebar ændring af lov om arbejdsmarkedsuddannelser m.v. og lov om åben uddannelse (erhvervsrettet voksenuddannelse) m.v. pr. 1. januar 2010 med hensyn til digital tilmelding og framelding ved erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse.


Lovforslaget samler bestemmelserne om godtgørelse for tab af indtægt eller arbejdsmulighed ved deltagelse i erhvervsrettet voksen- og efteruddannelse og tilskud til befordring ved deltagelse i arbejdsmarkedsuddannelser og enkeltfag optaget i en fælles kompetencebeskrivelse i en ny hovedlov.


Undervisningsministeren bemyndiges til at fastsætte regler om obligatorisk digital ansøgning om godtgørelse og tilskud til befordring og digital meddelelse herom. Hensigten er, at det bliver obligatorisk for arbejdsgivere og selvstændige erhvervsdrivende at søge digitalt, når uddannelsen foregår på en uddannelsesinstitution, der anvender det studieadministrative system EASY-A. Det er ikke hensigten på nuværende tidspunkt at pålægge arbejdstagere at søge digitalt, men alene at give dem mulighed herfor i de tilfælde, hvor ansøgning ikke skal foretages af en arbejdsgiver.


Arbejdsgivere, som betaler sædvanlig løn til medarbejdere under uddannelse, vil skulle foretage ansøgning om godtgørelse og tilskud til befordring. I disse tilfælde vil arbejdsgiveren indtræde i retten til godtgørelse, men ikke i retten til befordringstilskud.


Når hele løsningsmodellen er fuldt indfaset i 2012, vurderes det, at ca. 140 årsværk vil være frigjort på uddannelsesinstitutionerne. Digitaliseringsgevinsten vil blive udmøntet som effektiviseringskrav via taksterne, hovedsageligt på arbejdsmarkedsuddannelsesområdet. Takstreduktionerne vil blive indfaset løbende fra 2010 og i takt med løsningsmodellens implementering.


Målgrupperne for godtgørelse og tilskud til befordring samt betingelserne for at opnå disse ydelser tilsigtes ikke ændret med lovforslaget.


Loven foreslås at træde i kraft den 1. juli 2011.


Idet jeg henviser til lovforslaget med tilhørende bemærkninger, tillader jeg mig at anbefale lovforslaget til hurtig og velvillige behandling i det høje Ting.