L 60 Forslag til lov om ændring af lov om valg til Folketinget, lov om valg af danske medlemmer til Europa-Parlamentet og lov om kommunale valg.

(Adgang til benyttelse af elektroniske valglister og elektroniske brevstemmeprotokoller, opgørelse af personlige stemmer for hvert afstemningsområde, elektronisk indsendelse af valgbøger til indenrigs- og sundhedsministeren m.v.).

Af: Indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V)
Udvalg: Kommunaludvalget
Samling: 2004-05 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Fremsættelsestalen

Fremsættelse: 23-02-2005

Fremsættelsestale af lovforslag

20042_l60_fremsaettelsestale (html)

Skriftlig fremsættelse (23. februar 2005)

 

 

Indenrigs- og sundhedsministeren (Lars Løkke Rasmussen):

Herved tillader jeg mig for Folketinget at fremsætte:

Forslag til lov om ændring af lov om valg til Folketinget, lov om valg af danske medlemmer til Europa-Parlamentet og lov om kommunale valg (Adgang til benyttelse af elektroniske valglister og elektroniske brevstemmeprotokoller, opgørelse af personlige stemmer for hvert afstemningsområde, elektronisk indsendelse af valgbøger til indenrigs- og sundhedsministeren m.v.)

(Lovforslag nr. L 60).

Lovforslaget er en genfremsættelse af lovforslag nr. L 62 om ændring af folketingsvalgloven, Europa-Parlamentsvalgloven og den kommunale valglov, som jeg fremsatte i sidste samling.

Ved forslaget gives der mulighed for, at kommunalbestyrelsen ved folketingsvalg, Europa-Parlamentsvalg og kommunale valg kan beslutte, at der for et eller flere eller alle afstemningsområder i kommunen skal benyttes en elektronisk valgliste, samt at brevstemmeprotokollen skal føres elektronisk. Herved vil der blive mulighed for en mere fleksibel tilrettelæggelse af afstemningen på valgdagen, herunder ved at vælgeren kan henvende sig ved det valgbord, hvor køen er kortest. Endvidere bliver der mulighed for en mere fleksibel tilrettelæggelse af registreringen af de modtagne brevstemmer. Baggrunden for forslaget er en henvendelse herom fra Københavns, Aalborg, Odense, Glostrup, Høje-Taastrup og Frederiksberg Kommuner.

Ved forslaget indføres endvidere ved folketingsvalg og Europa-Parlamentsvalg den ordning, at der ved fintællingen skal ske en opgørelse for hvert afstemningsområde af antallet af personlige stemmer for hver kandidat samt antallet af partistemmer/listestemmer for hvert parti/kandidatliste og ikke blot som i dag for hele opstillingskredsen. Den nævnte opgørelse for hvert afstemningsområde skal vedlægges valgbogen som et bilag. Ministeren bemyndiges til at bestemme, at valgbogen med bilag skal indsendes elektronisk. Herved sikres, at ministeriet kan offentliggøre oplysninger om kandidaternes personlige stemmetal m.v. på afstemningsområdeniveau og ikke blot på opstillingskredsniveau, samt at ministeriet kan kontrollere også denne del af valgbestyrelsernes fintællinger på afstemningsområdeniveau.

Henvendelsen fra de nævnte kommuner vedrører ud over elektroniske valglister muligheden for på et senere tidspunkt at indføre elektronisk stemmeafgivning på afstemningsstederne og uovervåget stemmeafgivning via internettet ved hjælp af digital signatur. I den anledning tilkendegives i lovforslagets bemærkninger, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet vil se positivt på konkrete, egnede forslag til forsøg med elektronisk stemmeafgivning på afstemningsstedet med henblik på eventuel tilvejebringelse af lovhjemmel til et sådant forsøg €" uanset de ulemper, der knytter sig til elektronisk stemmeafgivning navnlig vedrørende manglende folkelig kontrol med valgprocessen og valgresultatet. Endvidere tilkendegives, at det efter Indenrigs- og Sundhedsministeriets opfattelse ikke vil være hensigtsmæssigt, at der tages skridt med henblik på at indføre adgang til uovervåget stemmeafgivning ved valg til politiske organer (Folketinget, Europa-Parlamentet og de kommunale råd) og landsdækkende folkeafstemninger.

Idet jeg i øvrigt henviser til lovforslaget og de ledsagende bemærkninger, skal jeg hermed anbefale lovforslaget til det Høje Tings velvillige behandling.