Åben høring om sundhedsvæsenets hjælp til kvinder med lidelser i overgangsalderen

08.04.2024

Den 17. april kl. 9.00-11.30 inviterer Folketingets Sundhedsudvalg til åben høring om sundhedsvæsenets hjælp til kvinder med lidelser i overgangsalderen. Høringen afholdes i lokale 1-133 på Christiansborg.

Med høringen ønsker Folketingets Sundhedsudvalg at belyse, hvordan sundhedsvæsenet møder og hjælper kvinder med symptomer udløst af hormonelle forandringer i overgangsalderen.

Symptomerne og forekomsten er ikke kortlagt systematisk i Danmark, men i flere andre lande som Skotland og Sverige er der taget politisk initiativ til at kortlægge og afhjælpe problemerne.

Langt de fleste kvinder oplever fysiske og/eller psykiske symptomer i overgangsalderen, og det anslås, at ca. 1/3 oplever det i svær grad. Symptomerne kan f.eks. være søvnløshed, koncentrationsbesvær, hedeture, ledsmerter, diverse lidelser som følge af ændringer i slimhinder f.eks. nedsat lungefunktion, smerter ved sex, inkontinens og hyppige blærebetændelser. Derudover stiger kvinders risiko for hjertekarsygdomme som følge af hormonændringerne. Der er ikke forsket meget i symptomerne eller i behandling og lindring heraf, bl.a. er der uklarhed hvad angår risiko for demens.

Høringen vil bl.a. belyse spørgsmål som:

  • Hvorfor er kvinders overgangsalder et anliggende for sundhedsvæsen, forskning og politik?
  • Hvad er overgangsalder, og hvilke gener knytter sig hertil for hvor mange?
  • Hvad ved vi om muligheder for og risiko ved lindring af symptomer?
  • Hvordan oplever kvinder sociale, fysiske og mentale implikationer ved overgangsalder?
  • Hvilken viden, information og hjælp savner kvinder i overgangsalderen?
  • Hvordan implementeres ny viden om overgangsalder i sundhedsvæsnet?
  • Hvordan sikres relevant forskning om overgangsalder?
  • Hvor er balancen mellem naturlig proces og behandlingskrævende tilstande?
  • Hvilke initiativer kan tages for at forbedre sundhedsvæsnets møde med kvinder med lidelser udløst af overgangsalder?

Se program for høringen.

Høringen er åben for alle, men tilmelding er nødvendig (også for pressen). Tilmelding skal ske senest dagen før kl. 12. Der er et begrænset antal pladser til høringen, og pladserne vil blive fordelt efter først til mølle-princippet.

Tilmeld dig høringen.

Gæster i Folketinget må beregne ekstra tid til registrering i besøgsindgangen på grund af sikkerhedstjek, og det anbefales derfor at møde op ca. en halv time, inden høringen starter. Det er tilladt at optage lyd og billeder under høringen, hvis det kan ske uden at forstyrre høringens afvikling i øvrigt.

Høringen tv-optages og vil blive vist live her på Folketingets hjemmeside, hvor den også kan findes efterfølgende under "TV fra Folketinget". Desuden vises høringen forskudt på Folketingets tv-kanal.