Folketinget markerer 75-års jubilæum og udvidelse af NATO

04.04.2024

Den 4. april 2024 er det 75 år siden, at NATO blev etableret. Det markerer Folketingets Præsidium med en reception på Christiansborg.

Danmark var blandt de 12 lande, der grundlagde NATO, og siden har forsvarsalliancen været kernestenen i dansk sikkerheds- og forsvarspolitik. NATO er ikke blot en militæralliance, men også en alliance af demokratier. 

Senest er alliancen blevet udvidet med de nordiske lande Sverige og Finland, og det markerer Folketingets Præsidium med en reception på Christiansborg torsdag den 4. april. Ved receptionen deltager medlemmer af Folketinget samt ambassadører for en række NATO-lande. Både den svenske og finske ambassadør holder tale, ligesom Folketingets formand, Søren Gade, byder de nye lande velkommen i NATO på vegne af det danske Folketing. 

Søren Gade ser frem til at markere hele to vigtige milepæle i NATO’s historie: 

»I en tid, hvor friheden er truet, er der mere end nogensinde brug for et stærkt NATO til at sikre frihed og sikkerhed. Derfor er jeg også glad for, at vi på denne historiske dag kan ønske Sverige og Finland velkommen i NATO. For første gang i mange år er de nordiske lande nu igen samlet i den samme forsvarsalliance. Det styrker både NATO’s militære kapacitet og båndene mellem de nordiske lande, og derfor er det en god dag.«

Den officielle markering af NATO’s jubilæum finder sted senere på året. Den 9.-11. juli vil der således blive holdt et NATO-jubilæumstopmøde i Washington, hvor lederne fra alle NATO-lande er samlet.