Nye retningslinjer for afstemninger i Folketingssalen

18.03.2020

Fremgangsmåden for, hvordan medlemmerne stemmer i Folketingssalen, er midlertidigt ændret for at imødekomme regeringens anbefalinger.

Tirsdag den 17. marts 2020 meddelte statsminister Mette Frederiksen en ændring af reglerne for, hvor mange mennesker, der bør samles ad gangen. Det anbefales nu fra myndighedernes side, at der maksimalt samles 10 mennesker. ”Det er i min optik meget vigtig, at vi i Folketinget gennem vores måde at arbejde på bidrager til respekten for denne ny anbefaling,” siger Folketingets formand Henrik Dam Kristensen (S).
  
For at sikre, at Folketinget fortsat kan fungere under de nye vilkår, som regeringen af meldt ud, har Folketingets formand efter aftale med tingsekretærerne derfor besluttet, at Folketingets afstemninger, indtil videre, vil foregå på følgende måde:

  1. Ved åbningen af forhandlingerne ved 2. og 3. behandlinger henstiller formanden til, at det kun er ordførere og ministeren, der er til stede i folketingssalen. Eventuelt kan en ordfører tale på vegne af flere ordførere, eller ordførerne kan dele sig op, således at halvdelen overværer behandlingen fra medlemmernes læseværelse, og at man bytter plads med en af ordførerne i Folketingssalen efter behov.
  2. Når der ringes til afstemning bedes medlemmerne gå ned i Vandrehallen og stille sig i kø ved indgangen til Folketingssalen med en afstand på 2 meter mellem hvert medlem. 
  3. De ordførere og den minister, der allerede er i Folketingssalen stemmer først.
  4. Tingsekretærerne vil lukke 7-10 antal medlemmer ind i Folketingssalen ad gangen.
  5. Afstemningen kommer til at foregå ved hjælp af det elektroniske afstemningsanlæg der er ved medlemmernes pladser.
  6. Medlemmer, der har stemt skal forlade Folketingssalen via en af de øvrige udgange. Er der flere afstemninger efter hinanden, bedes medlemmerne gå tilbage i køen og afvente den næste afstemning.

Den nye og midlertidige fremgangsmåde ved afstemning vil være mere tidskrævende, end Folketingets medlemmer er vant til. Folketingets formand er indstillet på at justere fremgangsmåden, hvis det kan gøres med respekt for de nye retningslinjer, som er blevet fremført af regeringen.