Borgerforslag fortsætter efter forsøgsperiodens udløb

28.03.2019

Folketingets Udvalg for Forretningsordenen besluttet, at ordningen om borgerforslag skal køre videre.

Selv om forsøgsordningen med borgerforslag først udløber i januar 2020, har Folketingets Udvalg for Forretningsordenen (UFO) allerede nu besluttet at lade ordningen fortsætte.

Borgerforslag gør det muligt for personer med 50.000 stemmeberettigede støtter i ryggen at få Folketinget til at tage et emne op på lige fod med et beslutningsforslag, som et folketingsmedlem fremsætter.

Det er med baggrund i de foreløbige erfaringer, at Folketinget allerede nu gør borgerforslag.dk til et permanent tiltag. Det sker blandt andet for at få tid til at forberede en varig teknisk løsning. 

Indtil videre har fem borgerforslag opnået støtte fra 50.000 borgere. 

Folketinget har behandlet tre forslag og forkastet dem ved 2. behandlingen. Det drejer sig om følgende:

  • at fjerne uddannelsesloftet
  • at afskaffe ministerpension og pension til ministerbørn
  • at indføre automatisk organdonation fra man fylder 18 år

Yderligere to forslag har været 1. behandlet af Folketinget og afventer nu 2. behandlingen i Folketingssalen. Det drejer sig om forslagene om:

  • at indføre en 18 års mindstealder for omskæring af raske børn
  • at indføre en dansk klimalov nu

Ved et folketingsvalg bortfalder alle beslutningsforslag, som ikke er færdigbehandlede. Det gælder også beslutningsforslag, der udspringer af borgerforslag.

Det er intentionen med borgerforslagsordningen, at borgerforslag, der fremsættes som beslutningsforslag i Folketinget, skal til både 1. behandling og 2. (sidste) behandling i Folketingssalen. Her bliver der først stemt om eventuelle ændringsforslag og derefter om forslagets vedtagelse eller forkastelse. 

Folketingets Administration vil efter valget skrive rundt til folketingsgrupperne med indstilling om, at beslutningsforslag, der udspringer af borgerforslag, bliver genfremsat. I folketingsåret 2019-20 vil der blive fremsat et lovforslag, der reviderer loven bag borgerforslag, så ordningen kan fortsætte, når forsøgsperioden udløber. 

Til dato er der offentliggjort over 300 borgerforslag, som knap 310.000 forskellige borgere har støttet. Størst opbakning har der været til henholdsvis forslaget om at afskaffe ministerpension og pension til ministerbørn og om at indføre en dansk klimalov nu, som 68.975 og 67.197 har støttet. 

Sideansvarlig: Claus Brask