Den 28. september 2000 var en stor dag i danmarkshistorien. Det var den dag, hvor danskerne klogt trodsede det store flertal af partier, erhvervsliv, meningsdannere osv. og takkede nej til at være med i euroen. Det har vist sig klogt. Euroen er en af de væsentligste årsager til den dårlige økonomiske stilling, som EU og, ja, eurozonen i dag befinder sig i. Det er egentlig ikke så svært at regne ud, for i det øjeblik euroen blev indført som en fælles valuta, korrigerede renterne sig pludselig, sådan at de lande, der havde vane for overforbrug, kunne fortsætte deres overforbrug, bare meget billigere. Den dag de ramte ind i den grænse, som man havde sat – 3 pct. på det løbende budget og 60 pct. på den samlede bnp-gæld – var der ikke nogen, der gjorde noget.
I dag står vi så, 25 år senere, i suppedasen og især i Sydeuropa, hvor statsgælden bare er vokset og vokset og vokset og renterne er vokset med. Sådan er det, når man opfører sig økonomisk uansvarligt. Den logiske konsekvens burde jo være, at vi så i et udslag af bekymring og, ja, solidaritet sagde til de her lande: I er nødt til at gøre noget, som vi har gjort. I er nødt til at reformere jeres arbejdsmarked, og I er nødt til at se på pensionsalderen osv.
Men i stedet er der de seneste år opstået en helt skør tanke om, at så skal vi have fælles lån i stedet for – fælles lån, hvor man altså igen lader de lande, der ikke overholder eurozonens krav, køre videre på frihjul. Der er godt nok ikke længere nogen, der selv vil låne dem penge, men så gør vi det i fællesskab, for fællesskab er jo solidaritet.
Nej, i det her scenarie og i den virkelighed, hvor vi befinder os, er fællesskab opskriften på vanvid. For det ikke sundt at lade lande i Sydeuropa finansiere et vedvarende overforbrug, ved at vi andre skal betale. Det er ikke sundt for dem, og det er heller ikke sundt for os andre. Det er ikke sundt for dem, for på et eller andet tidspunkt går det altså op for de godgørende tyskere, finner, danskere osv., at man betaler en meget, meget høj pris for, at der er nogle, der betaler en meget, meget lav pris.
Forleden dag besluttede et stort flertal herinde at hæve den danske tilbagetrækningsalder til 70 år. Det er den pris, som den helt almindelige danske lønmodtager nu kan betale for, at man i Frankrig har en tilbagetrækningsalder på 64 år, Italien 67 år, Spanien og Portugal 66 år osv. For det er jo det, der gør, at de sydeuropæiske landes økonomier er dårligere og man derfor har højere renter. Så det er jo fint nok og nemt nok herinde at sidde og trykke på knapper og sige, at det er den forkerte lov, vi vil ændre. Konsekvenserne er jo noget, folk mærker derude. For når vi skal gå længere på arbejdsmarkedet, er det jo direkte forbundet med, at der er nogle, der vil gøre det mindre. Økonomien må hænge sammen.
Det, der ikke hænger sammen, er logikken, byrdefordelingen. For hvad gør vi den dag, hvor det dovne syd virkelig kollapser, hvor man igen oplever et tryk, som man gjorde i finanskrisen, og finansmarkederne vågner op og siger, at det her ikke kan blive ved, og man trækker sine penge ud, vil have sine penge tilbage? Hvor går man så hen med regningen? Ja, i Frankrig er de gået på pension. De kan ikke betale. Så henvender man sig til en af de andre debitorer, dem, der har skrevet under på forpligtelsen om at ville hæfte for gælden, og det er så Danmark, det er så Finland, det er så Tyskland eller nogle af de andre velordnede lande. Det er opskriften på kaos, og derfor skal vi afvise det.
Det er selvfølgelig ulykkeligt, at man, tilbage da euroen blev indført, valgte at holde folkeafstemninger i så utrolig få lande. Det er vel egentlig kun i Sverige og Danmark, at man gennemførte folkeafstemninger, og sjovt nok blev det jo så et nej begge steder. Gad vide, hvor mange lande der egentlig ville have afviklet deres nationale valuta, hvis man havde spurgt befolkningerne? Men nu sidder man så at sige i suppedasen, og vi kan jo ikke regere de andre lande. Vi kan komme med anbefalinger, og i Europa-Parlamentet kæmper vores gruppe, der jo trods alt efterhånden har en anselig størrelse, for at få den snusfornuftige tilgang tilbage, hvor ethvert land har pligt til at sikre orden i eget hus.
Men vi kan dog her i Folketinget arbejde for, at denne ufornuft, at det vanvid, som i øjeblikket breder sig ud af Bruxelles, ikke omklamrer vores økonomi. Det er derfor, vi har fremsat det her lovforslag i dag – fordi vi ikke ønsker at være en del af fælles EU-gæld, hverken som kreditor eller som debitor. Vi ønsker ikke at have EU-fællesgælds penge i den danske statskasse, og vi ønsker ikke at hæfte for den. For det er økonomisk snusfornuft.
Hvis man kan møde nogen derude, der synes, det ville være en god idé at lave fælles hæftelse på villavejen eller i opgangen, så vil jeg meget gerne møde dem. For hvad er det første, der sker, hvis man har fælles hæftelse – hvis man ved, at naboen betaler regningen, hvis man ikke selv gør det? Det er, at man begynder at sætte behovet for at betale sine egne udgifter og regninger lidt længere ned. Så kan det da godt være, at man skal have en lidt større bil. Så kan det godt være, at kjolen til konen skal være lidt dyrere. Det kan godt være, at gaverne til jul skal være lidt større.
Det er det, vi kalder moralsk hazard – at man begynder at prioritere sine økonomiske forpligtelser lavere, fordi det må naboen jo samle op, stort set som regeringen her, der jo glad sender ejendomsskatteregninger ud til naboerne, og så kan man sådan internt in solidum finde ud af, hvem der skal betale. Problemet er bare, at i EU er det virkelig det store monster, der er på spil. Der er det statsøkonomien og ikke bare privatøkonomien, der hænger, og i EU hæfter vi alle sammen som land med hele vores økonomiske troværdighed.
Som det er sagt, har Danmark jo gjort det godt. Vi har, afhængigt af hvordan man regner i dag, en statsgæld på helt nede omkring 10 pct. af bnp. Det er vel nærmest dukseagtigt globalt og også i eurozonen. Det kan vi være stolte af. Men det skal vi jo ikke bruge til at solde op på nogle lande, der ikke har villet reformere, som vi har. Det skal vi bruge på at være det gode eksempel, og det er man ved at afvise dumme forslag som EU-fællesgæld.
Det er i al enkelthed det, som forslaget her går ud på. Jeg er glad for opbakningen fra Danmarksdemokraterne. Jeg er forundret over den manglende opbakning fra andre borgerlige partier. Det er jo fuldstændig rigtigt, som det er sagt, at Dansk Folkeparti ikke er med i budgetloven. Al den stund at det er noget, der er initieret fra EU, synes vi i udgangspunktet, at man skal behandle det med skepsis. Men at det i sig selv skulle være til hinder for, at man kunne fremsætte et lovforslag på det pågældende område, vidner jo altså med et noget bizart demokratisyn. Alle kan selvfølgelig fremsætte lovforslag på alle de områder, som de måtte ønske det. Og at det skulle være et problem at fremsætte et lovforslag om, hvordan man ønsker indtægter reguleret i det danske statsbudget på danske budgetlov, kan kun være et argument, man tyr til, i fravær af egentlige substantielle indvendinger.
Så tak for debatten her, og tak for den opbakning, der har været sådan pletvis rundtomkring i salen. Det forhindrer ikke, vi fastholder troen på, at det her er det rigtige at gøre.