Tak for ordet, og først tak til Dansk Folkeparti for at indkalde til den her debat, som jo uden tvivl er en væsentlig diskussion. Spørgsmålet om, hvorvidt vi skal have a-kraft eller ej, tror jeg er noget, vi alle sammen oplever fylder rigtig meget ude ved danskerne, og jeg oplever det i hvert fald selv, når jeg er ude at snakke med folk ude i forsamlingshuse eller andre steder. Så det er også væsentligt, vi får en diskussion af det herinde i Folketinget.
En del af debatten om a-kraft drejer sig jo selvfølgelig også bare generelt om vores energiforsyning, altså hvordan vi får en stabilitet og sikkerhed ind i forhold til, at vi kan levere strøm i stikkontakten, hvordan vi sikrer, at der altid er forholdsvis lave priser, og der er diskussionen om energimikset jo selvfølgelig også helt afgørende. For hvor meget skal man have fra vindenergi, hvor meget skal man have fra solenergi, og skal noget af det være fra biogas? Så er det selvfølgelig også væsentligt, om der er noget, der skal være fra atomkraft, og det hele kan snakkes ind i, hvordan det passer sammen med en grøn omstilling. I Danmarksdemokraterne ønsker vi også en grøn omstilling, men det skal jo også være noget, der bygger på sund fornuft, og som har en bred opbakning i befolkningen. For udviklingen af grøn energi skal ske i en balance med borgernes hverdag og holdninger, men selvfølgelig også i forhold til forsyningssikkerheden. Men det er også, uanset om det er atomkraft, det er solceller eller vindmøller, helt afgørende, at det ikke er noget, der bliver besluttet hen over hovedet på dem, og det er alt sammen vigtigt, når man snakker om fremtidens energimiks og forsyningssikkerhed.
I Danmarksdemokraterne er vi sådan set åbne over for ny teknologi, men atomkraften i sin nuværende form ser vi ikke som en realistisk løsning på de problemer, der kan være i dag. Dog er vi teknologipositive og anerkender, at forskning og innovation på sigt kan ændre det, og det tror jeg faktisk også man kan være helt sikker på kommer til at ske. Men der er jo nogle praktiske udfordringer med atomkraften, som det er i dag, og det er derfor, vi er ret skeptiske over for det. For der er for det første nogle ting, som kan gøre det dyrt at etablere det, det kan også tage lang tid at få det op at stå, og så rejser det selvfølgelig også generelt nogle spørgsmål om, hvor det skal placeres, og hvad man gør med affaldet. Så derfor ser vi som sagt nogle udfordringer ved den traditionelle form for atomkraft.
Men selv om vi har en lidt kritisk holdning til den nuværende teknologi, er vi tilsvarende også åbne for fremtidens løsninger. Vi anerkender, at det er noget, der udvikler sig kraftigt, og at det også er noget, som vi i Folketinget er nødt til at være positive og mere åbne over for. Vi støtter også op om, at man i større grad forsker i de her nye teknologier, men at man måske også åbner op for, at der kan være brug for nogle mere praktiske pilotprojekter, hvilket kan være svært i dag. For vi bør ikke afskære os fra fremtidige muligheder, der kan vise, at det kan blive mere effektivt med atomkraft, at det kan blive mere sikkert, og det også kan være mere bæredygtigt. Allerede nu kan vi jo også se, at udviklingen bare med gode danske virksomheder går i den retning, som jo er nogle af verdens førende inden for det her område, altså både med hensyn til saltreaktorer, modulære reaktorer, og hvad de ellers hedder.
Så vi har sådan en ret pragmatiske holdning til det her, hvor det dog så også er vigtigt, at man har borgerne med i centrum. For vi tror jo på, at det her kan blive en sikker, en billigere og mere effektiv energikilde, end det er i dag med den nuværende teknologi i forhold til atomkraft, og det synes vi også man er nødt til at være åbne over for. Men det skal som sagt også være i respekt for borgerne, og der kommer diskussionen jo i sidste ende altid til at støde på, hvor de så skal ligge henne. Der kunne det godt være en løsning, at man, ligesom man faktisk også har gjort det i Sverige, når det drejer sig om affaldet, kiggede på at spørge alle kommuner, om der er nogen, der vil have det, og det kan måske godt være svært at finde en kommune, der vil det. Men jeg tror i hvert fald, at man, hvis det kommer oppefra og man siger, at det lige præcis er den kommune, der skal have det, kommer til at møde modstand. Men det er også en diskussion, der ligger så langt ude i fremtiden, at jeg ikke tror, at den er væsentlig at have nu. For jeg tror som sagt, at man måske – i hvert fald set fra Danmarksdemokraterne synspunkt – skal satse noget mere på den her fjerde generation, der måske kommer her om nogle år.
Men en anden ting er jo så også, at man også er nødt til at anerkende, at atomkraft allerede er en del af vores energiforsyning i dag. Altså, man importerer jo faktisk en del strøm fra andre lande, som har atomkraft, og det synes vi sådan set man skal være blive ved med. Vi har ikke et problem med, at der er atomkraftstrøm i de danske stikkontakter. Det er en del af den energiforsyning, vi har i dag, hvor vi ikke nødvendigvis skal være selvforsynende, men vi sammen med svenskerne, nordmændene og tyskerne har et europæisk marked, og det er sådan set ganske sundt, at vi kan få lidt vandkraftstrøm eller atomkraftstrøm, når det ikke blæser eller solen ikke skinner, og vi så omvendt kan levere noget til dem, når det så går den anden vej.
Men det er vigtigt, at man ikke afskriver atomkraft som en løsning, og vi synes, det er vigtigt, at man bliver ved med at forske i de her ting, og at man også understøtter, at der er gode danske virksomheder, som er nogle af verdens fremmeste på området, og når der så kommer til at være en teknologi, som er produktionsmoden – for jeg tror faktisk, at teknologien virker; spørgsmålet er bare, om man kan få den gjort produktionsmoden nok til, at det så giver mening at få den ud at køre i virkeligheden – synes jeg også, at vi som land bør være åbne for, at atomkraft er en del af løsningen i Danmark. For man er også bare nødt til at se rent lavpraktisk på det, altså at vi, når solen ikke skinner og vinden ikke blæser, så har brug for nogle andre energikilder, der kan være med til at lave en stabil forsyning af strøm.
Til sidst vil jeg læse en vedtagelsestekst op på vegne af mit eget parti, Danmarksdemokraterne, og den lyder sådan her:
Forslag til vedtagelse
»Folketinget konstaterer, at kernekraft allerede i dag er en del af den danske energiforsyning.
Folketinget noterer også, at Europa-Kommissionen opfatter kernekraft som en grøn energikilde.
Folketinget konstaterer, at der i disse år sker store teknologiske fremskridt inden for kernekraft, og Folketinget konstaterer endvidere, at den danske lovgivning spænder ben for forskning og udvikling af teknologier, der kan fremme en teknologineutral grøn omstilling.
Folketinget konstaterer, at forudsætningen for eventuelt at etablere kernekraft i Danmark er, at der kan etableres enighed om placering af produktionen og håndtering af affaldet. Folketinget konstaterer, at disse forudsætninger endnu ikke er til stede«.
(Forslag til vedtagelse nr. V 53).