Tak for ordet. Storm P. sagde for mange herrens år siden efterhånden, faktisk længe før der var nogen, der hed sosu'er, og før der var noget, der hed helhedspleje eller lokalplejehjem, at ingenting kommer af ingenting, bortset fra lommeuld. Store forandringer af vores samfund, store reformer, kulturændringer, måden at arbejde sammen på kommer heller ikke af ingenting, eller det kommer heller ikke af ord på papir. Som flere ordførere har været inde på i dag, kræver det kontinuerligt fokus på implementering, på gennemførsel og viljen til at få det til at ske.
Det gælder selvfølgelig også for ældrereformen, som træder i kraft her om godt og vel en måneds tid. Derfor vil jeg godt begynde min tale med at takke aftalepartierne, ordførerne fra SF, LA, Danmarksdemokraterne, De Radikale, Det Konservative Folkeparti, for at være dedikeret igennem hele arbejdet med ældrereformen, og jeg kan kun tilslutte mig det, der blev talt om i dag med passionerethed, med, at det er en gruppe, som brænder for ældreområdet, og som grundlæggende har et helt andet menneskesyn, og det er det, jeg synes kendetegner det grundlæggende værdisæt i den reform, vi har lavet. Jeg vil også gerne takke for en god og engageret debat i dag, som også tydeligt viser, at vi alle sammen er virkelig optaget af at kunne få en værdighed og et helt andet menneskesyn til at være gældende i vores ældrepleje.
Og hvor er det så, vi står? Den altoverskyggende gode nyhed er jo, at vi lever længere i Danmark. Der var i 2024 godt 1,1 million danskere over folkepensionsalderen, og af dem har godt 320.000 fejret fødselsdag med 80 lys i lagkagen, og det er jo grundlæggende en god nyhed, og der er også en taknemlighed for det, som ordføreren for Radikale Venstre var inde på. Jeg kan også godt genkende det her omkring betydningen af bedstemødre, det er i hvert fald en oplevelse, jeg også selv har haft. Den anden gode nyhed er, at andelen, som har brug for pleje, er nogenlunde konstant. Godt hver tiende ældre modtager hjemmehjælp. Det betyder så også på den anden side, at knap ni ud af ti af de ældre, der bor i eget hjem, faktisk klarer sig selv. Det var ordføreren for Alternativet også inde på, altså at det er en gruppe, som er utrolig vigtig at fokusere på, for det er nemlig ganske rigtigt, at langt, langt størstedelen i vores samfund, hr. Per Larsen var også inde på det, er raske ældre, som er en livskilde til frivillighed og sammenhold.
Når man følger med i den offentlige debat, kan man godt få det indtryk, at vi som velfærdssamfund generelt leverer en hjælp til de ældre, som er for lidt, og som er for dårlig, og en undersøgelse fra Tryg viste også for nylig, at blandt den almindelige befolkning frygter hver anden, at der ikke vil være tilstrækkelig hjælp og pleje, når de bliver gamle. Men ser vi på ældreredegørelsen, er der også tal deri, som viser, at godt og vel 84 pct. af de ældre, som modtager personlig pleje, er tilfredse eller meget tilfredse, mens alene godt og vel 6 pct. er utilfredse eller meget utilfredse. Vi skal selvfølgelig bestræbe os på, som fru Maria Durhuus også var inde på, at gøre det endnu bedre for alle, for bag hvert enkelt tal er der et helt menneske, som selvfølgelig skal mødes med nærvær og relationer. Og god kvalitet tror jeg er en forudsætning for en bæredygtig ældrepleje, og den gode kvalitet indebærer også at kunne leve op til de forventninger, som der er i fremtiden. Jeg vil igen sige tak til aftalekredsen, for det er det, der faktisk har været et kernestærkt fokus på i hele forhandlingerne omkring aftalen, altså at vi skal have kvalitet i vores offentlige og private ældrepleje.
Dem, der skal have kvalitet, er de ældre, og derfor er jeg også glad for, at vi i forbindelse med ældrereformen for første gang nogen sinde faktisk har besluttet at spørge både alle modtagere af hjemmehjælp og beboere på plejehjem om deres syn på den hjælp, de får. De undersøgelser er lige ved at være færdige, og dem glæder jeg mig til at dele med jer og diskutere med jer, når de ligger klar.
Som flere af jer har været inde på, er en af de bærende udfordringer, som også ældreredegørelsen viser, spørgsmålet om rekruttering, spørgsmålet om arbejdskraft. Ældreredegørelsen viser, at der er kommet flere medarbejdere på ældreområdet, og det er jo heldigt, men vi ved også, at udviklingen går med sådan en hast, at vi om ganske få år kommer til at mangle tusindvis af medarbejdere, faktisk så mange, at det er 15.000 om bare 10 år. Og det er altså rigtig mange, set i lyset af, jf. også ældreredegørelsen, at der er godt og vel 61.000 social- og sundhedsmedarbejdere i ældreplejen i dag.
Vi ser også af ældreredegørelsen, at godt hver tiende af stillingerne til en stilling som social- og sundhedsassistent ikke lykkes med at blive besat, og det samme gjaldt også for mere end hver sjette til social- og sundhedshjælperstillingerne. Det er godt nok en positiv udvikling i sammenligning med tidligere år, men det viser stadig væk, som flere af jer også har været inde på, at det stadig væk kniber med at få stillinger besat allerede i dag.
Det korte af det lange er jo, at vi kan lave nok så mange reformer, vi kan lave nok så mange ord på papir, som flere af jer også været inde på, men det hjælper ikke noget, hvis det er sådan, at vi ikke lykkes med at løse udfordringerne omkring arbejdskraft. Derfor skal vi have hele værktøjskassen i brug, og det er vi heldigvis også godt i gang med. Vi har styrket social- og sundhedsuddannelserne, løftet lønnen til sygeplejerskerne og sosu-medarbejderne, øget friheden i ældreplejen til at bruge sin faglighed og givet mere tid med borgeren. Færre dokumentationskrav er jeg sikker på også vil skabe bedre arbejdsmiljø, bedre arbejdsvilkår, og når man får lov til at bruge sin faglighed, vil det alt andet lige sænke sygefraværet. Det er faktisk nogle resultater, vi allerede kan se af de erfaringer, vi har med teams allerede. Lønløftet og muligheden for at gå op i tid er også begyndt at give resultater ude i kommunerne, men som vi også kan se på tallene i redegørelsen, er det simpelt hen nødvendigt fortsat at have fokus på at fastholde medarbejdere. Vi skal have fokus på at mindske frafaldet på social- og sundhedsuddannelserne, vi skal nedbringe sygefraværet, og så skal vi, som flere ordførere også har været inde på, nedbringe andelen af deltidsmedarbejdere, så vi får flere på fuld tid.
Så har vi af alle, synes jeg, og det er måske der, jeg selv og fru Pia Kjærsgaard kan nå til enighed, en forpligtelse på at tale faget op og ikke at tale det ned. Det er så utrolig vigtigt, især når det er sådan, at man får styrket fagligheden, givet mere tillid til sin dømmekraft, at man også føler sig respekteret, og at man har et godt omdømme i det samfund, man er en del af.
Men hvis vi skal lykkes med arbejdskraftudfordringen, er vi simpelt hen også nødt til at gå nye veje, eller hvis vi skal lykkes med at knække koden, som jeg tror fru Kirsten Normann Andersen udtrykte det, har vi brug for at gå nye veje. Og her mener jeg, at rekrutteringen af international arbejdskraft er et vigtigt, et nødvendigt skridt i forhold til at sikre tilstrækkeligt personale. Derfor er vi sammen med Indien og Filippinerne i gang med at etablere rekrutteringspartnerskaber om social- og sundhedsmedarbejdere, og der er det utrolig vigtigt, at vi får etableret et velfungerende modtageapparat, når det er sådan, at medarbejderne skal ind på arbejdspladserne, for det er jo ikke alene kvalifikationerne, kompetencerne, det er også danskkundskaber, det er også forståelse af den danske kultur, som er så utrolig vigtig. Det et arbejde, som jeg har sat mig i spidsen for, og vi er allerede i rigtig god dialog med både kommuner og regioner, så vi også trækker på en del af de gode erfaringer, som de kommuner, som allerede er langt på den dagsorden, har, og så de kan blive bragt i spil.
Vi er også nødt til at kigge på velfærdsteknologi, som flere af jer også har været inde på. Velfærdsteknologi kan man sige er vort århundredes svar på moderne hjælpemidler. Det skaber mere frihed, det skaber mere værdighed for de ældre, og det er jo i virkeligheden det allervigtigste formål. Samtidig har det den fordel, at det ofte frigør mere tid for medarbejdere til de mere borgernære opgaver. På mange måder kan man sige, at det både for den ældre og for den ansatte, bare for at give nogle eksempler, er rarere at få en censor til at registrere, om bleen skal skiftes. Det kan også være en stor hjælp for demente at have et særligt elektronisk apparat, som husker en på, hvad det nu er, man skal huske. Det kunne eksempelvis også være overvågning af diabetessår via videolink, så sygeplejersken kan se, hvordan det går, uden patienten skal forlade sit hjem.
Derfor synes jeg, at det er positivt, at ældreredegørelsen også viser, at personalet i ældreplejen generelt har et positivt syn på brugen af velfærdsteknologi. Som den undersøgelse, der henvises til i ældreredegørelsen, fra FOA viser, var 82 pct. positive eller overvejende positive omkring velfærdsteknologi i ældreplejen, og heldigvis er der jo en række kommuner, som er godt på vej. Men som en rapport fra Teknologisk Institut viser, er langt den største udfordring, når man spørger kommunerne omkring brugen af velfærdsteknologi, implementering og skalering af velfærdsteknologi. Vi har teknologien, men den er slet ikke brugt i det omfang, den skal.
Derfor er jeg utrolig glad for, at vi i aftalekredsen har sat et arbejde i gang med et partnerskab omkring velfærdsteknologi, som lige om lidt kommer med nogle anbefalinger, som jeg også glæder mig til at snakke med jer om, for der er ingen tvivl om, at vi har brug for at gå mere i retning af at få indført velfærdsteknologi. Der tror jeg allerede nu at jeg synes at en hovedkonklusion bliver, at det ikke kun handler om teknologien, det ikke kun handler om kompetencerne, men at det også handler om den praksisnære overførsel ude hos den enkelte medarbejder i forhold til at være dygtig til at omsætte en teknologi, så det skaber glæde og værdighed og personlig frihed for den ældre.
Som ældreredegørelsen også viser, er implementeringen af reformen vigtig. Det er der rigtig mange af jer der har peget på i dag, og den holdning er jeg jo selvfølgelig utrolig glad for at vi deler. Derfor er jeg også utrolig glad for, at vi i aftalekredsen har afsat 145 mio. kr. til at understøtte implementeringen. I lighed med fru Marlene Harpsøe oplever jeg også, når jeg taler med kommuner, at størstedelen af kommunerne er rigtig godt i gang. Der er en rigtig god og positiv indstilling til den her reform, og der bruges virkelig meget knofedt derude.
Det er også tydeligt, at der er travlt, de bruger knofedt, og de tværfaglige teams, som flere af jer har været inde på, spirer frem over hele landet. Jeg tror, det var rigtig klogt, som SF's ordfører var inde på, at vi også fik afsat midler til teams, som jo allerede blev indfaset i august sidste år. Det høster vi frugten af nu, fordi kapaciteten i det meste af landet faktisk er bygget op omkring teams. Jeg tror, det er et godt sted at starte, for det, vi kan se med teams, er, at det dels er en forudsætning for at levere helhedspleje, dels er det der, vi ser den positive forskel for borgerne og deres pårørende og deres oplevelse af plejen. Det er nogle af de erfaringer, som bl.a. VIVE-undersøgelserne peger på.
Så samlet set i forhold til implementeringen har vi også, som det fremgår af ældreredegørelsen, ud over en række midler både til teams, men også til kompetenceudvikling, etableret seks partnerskaber, hvor vi grundlæggende involverer alle aktørerne på området. Det er klogt at involvere aktørerne på området, fordi det jo ikke er os herinde, der skal sidde og trykke på knapperne ud i det enkelte hjem, det er de aktører, der er omkring ældreplejen i borgernes hjem, og det er dem, vi skal have i spil til at føle forpligtethed på implementering af reformen. De partnerskaber, vi har igangsat der, synes jeg har et rigtig godt tråd.
Frit valg er der flere, der har været inde på. Jeg deler bl.a. Venstres og De Konservatives begejstring for resultaterne vedrørende frit valg eller private leverandører i ældreplejen. Som flere af jer har været inde på, er det jo 43 pct. af hjemmeplejemodtagerne, som vælger en privat leverandør. Det synes jeg er utrolig positivt. Jeg ser det på den måde, at det er et valg, som den enkelte ældre har, og faktisk er det nogle af de ting, hvor vi vil kunne få syn for sagen på, hvordan tilfredsheden egentlig er i forhold til henholdsvis de private og de kommunale. Det er noget af det, vi også ser i de undersøgelser, vi kan fremlægge lige om lidt. Lige nu har vi jo ikke nogen grund til at tro, at der er forskel på tilfredsheden i dem.
Grundlæggende synes jeg, det er positiv, at mange som muligt har frit valg af helhedspleje. Samlet set synes jeg at vi skaber endnu mere fair og lige konkurrence mellem de offentlige og de private leverandører. Det gør vi på en række måder ved at styrke det med en fast overheadtakst og med en kontrolenhed og ved også at have en efterregulering af prisen i forhold til de private leverandører. Det er alt sammen noget, som jeg mener og håber kommer til at gøre en endnu større forskel i forhold til at få endnu flere private leverandører på markedet.
Om det her med private leverandører, at sikre et privat alternativ i helhedsplejen, vil jeg også sige – for det er jo rigtigt, som nogle ordførere har været inde på, jeg tror bl.a., det var hr. Per Larsen – at det har været meget vigtigt at få et tæt samarbejde op at køre mellem KL og brancheorganisationerne. Det startede de allerede på i starten af året, hvor vi i Ældreministeriet har været faciliterende. Det er også noget af det, vi har fulgt tæt i aftalekredsen. Derfor glæder det mig også, at det faktisk tyder på, at det er tre ud af fire kommuner, der forventer at kunne levere en privat leverandør af helhedspleje. Det vidner bare om, synes jeg, at det at tale med de aktører, som skal implementere det helt ude i den spidse ende, er så utrolig vigtigt, ikke kun, når vi laver reformer, men også når vi skal implementere reformer.
Så har vi hele fokusset på civilsamfundet. Der synes jeg jo selvfølgelig at det er utrolig vigtigt at fokusere på, at staten kan løse nogle opgaver, men vores civilsamfund, vores frivillige, de pårørende har en utrolig vigtig opgave, når det handler om at skabe livskvalitet og livsglæde for de ældre. Der skal vi være mere ambitiøse. Det gælder både staten, kommunerne og de private aktører, og derfor er jeg så utrolig glad for den samspilsværdi, vi har fået ind som en af de bærende værdier i ældrereformen. Det er jo ikke et samspil, man kan vælge om man vil etablere; det er et samspil, man skal forholde sig til, altså hvordan det er, vi skal samarbejde langt, langt tættere mellem kommunerne, mellem frivillige og mellem det lokale civilsamfund og de pårørende.
Lokalplejehjem er også et eksempel på en styrket inddragelse af civilsamfundet. Fra den 1. januar har kommunerne jo fået mulighed for at etablere lokalplejehjem. Det er grundlæggende positivt i forhold til at styrke den lokale forankring af vores lokalplejehjem, og jeg er utrolig glad for – det er en indikator på det – at den pulje, vi har udbudt, i forhold til at man kan få støtte til etablering af lokalplejehjem, faktisk nu har fået otte ansøgere, som er det, der er penge til i puljen for i år. Så kommer der jo flere penge næste år. Men grundlæggende synes jeg, det er en utrolig positiv interessetilkendegivelse fra nu otte kommuner. Jeg er optaget af, at vi får nogle gode og dygtige lokalplejehjem, og derfor synes jeg, det er så utrolig vigtigt at bruge tid i den her udviklingsfase, når det er, vi skal have etableret nogle gode plejehjem af lokalplejehjemsslagsen.
Lad mig slutte, hvor jeg begyndte, med Storm P.'s lommeuld. Ældrereformen er og skal ikke være en skrivebordsreform. Reformen lykkes først, når den kan mærkes ude i hjemmet hos de enkelte borgere, og jeg er så utrolig glad for, at det er en holdning, der deles af hele aftalekredsen. Jeg er sikker på, at ældrereformen vil blive fulgt til dørs, for det er der et kæmpe fokus på, og det er jeg utrolig glad for. Tak for det.
Derfor ser jeg selvfølgelig også meget frem til, at ældrereformen for alvor fra den 1. juli skridt for skridt kommer til at udfolde sig i praksis ude i landet til glæde for de ældre og til glæde for de pårørende, for det at være pårørende er noget, vi alle sammen er, og som vi holder af at være, men som vi også ved er noget, der er utrolig hårdt. Derfor er samspillet med de pårørende også så utrolig vigtigt. Jeg håber, og det er i hvert fald tanken med ældrereformen, at den også er til glæde for medarbejderne, for det at få tillid til sin faglighed ved at indgå i stærke tværfaglige fællesskaber, det at føle sig kompetent og kvalificeret til den opgave, man løser, ved vi en til en er det, der rimer på arbejdsglæde. Det er det, jeg plejer at kalde arbejdsglædeligningen.
Så endnu en gang tusind tak for den gode debat og det engagerede syn og menneskesyn på ældre. Det er jeg utrolig glad for at vi har et fælles fokus på. Tak for ordet for nu. Jeg ser frem til spørgsmål.