Tak for det, formand, og tak til ordførerne for taler og bemærkninger til lovforslaget, vi behandler nu, som også er en del af den samlede sundhedsreform. Med lovforslaget her sætter vi jo for alvor gang i bevægelsen mod det, der er vores ambition om at skabe et langt mere nært sundhedsvæsen, hvor langt flere borgere og patienter kan få pleje og behandling uden for sygehusene i eller tæt på eget hjem. Det kræver dermed også, at vi styrker og udvikler det nære sundhedsvæsen og ikke mindst det almenmedicinske tilbud, der er i centrum for lovforslaget her.
For vi kan konstatere, og det er åbenlyst, at det nære sundhedsvæsen ikke er stærkt nok alle steder i Danmark. Der er meget stor forskel på, hvilken adgang man har til egen læge, hvad kvaliteten er af de tilbud, der er, og hvor langt der er til dem, og der er for mange, der får tilbud med for forskelligartet kvalitet. Det handler også om og er afstedkommet af, at der i dag er for få læger de steder i landet, hvor der er flest syge. Derfor vil vi nu også ændre den måde, vi styrer og udvikler det almenmedicinske tilbud på, altså borgerens egen læge, så det almenmedicinske tilbud kan varetage den nøglerolle, som det er tiltænkt i fremtidens sundhedsvæsen.
For et stærkt almenmedicinsk tilbud er en helt, helt central forudsætning for, at vi kan styrke det nære sundhedsvæsen og dermed også sikre en mere lige adgang til sundhed. Borgerens egen læge er i dag en afgørende grundsten i vores sundhedsvæsen. Det er så at sige hovedindgangen for de fleste af os. De almenpraktiserende læger løfter i dag en stor og vigtig opgave. De har en nøglerolle i sundhedsvæsenet, og det vil og skal de også have fremover.
Med lovforslaget her tager vi for alvor hul på det, som jeg ganske rigtigt et par omgange har kaldt for reformen i reformen. For det er en reform i sig selv, vi laver af det almenmedicinske tilbud, hvor vi styrker og udvikler tilbuddet, og vi styrker lægernes tovholderfunktion for patienterne, beder dem om at løfte et større ansvar og spille en endnu tydeligere rolle i patienternes liv, men forudsætningen for, at vi kan lykkes med det, er også, at rammerne skal være på plads, og at vi er parate til at investere i det nære sundhedsvæsen og i det almenmedicinske tilbud, og det er vi. Vi investerer massivt med sundhedsreformen i opbygningen af det nære sundhedsvæsen og ikke mindst i de almenmedicinske tilbud.
Som en del af den samlede reform øger vi antallet af læger i de almenmedicinske tilbud, så ambitioner og midler også fremover kommer til at følges ad. Jeg tror, det var den konservative ordfører, der i sin tale tidligere refererede til, at målet om de 5.000 læger i 2035 var en målsætning, man aftalte i 2020, og det er helt korrekt, men det var netop også kun en målsætning. Det nye her er jo, at vi går fra, at det bare er en målsætning, vi alle sammen kan være enige om, til at vi nu også skrider frem til at sige, der også skal være handling, der skal være økonomi bag målet om, at der skal være mindst 5.000 læger i det almenmedicinske tilbud i 2025 – mindst.
Det er 1.500 flere end i dag og dermed jo en kæmpe, kæmpe udvidelse, vi ser ind i, og som nu er finansieret. Vi skal de kommende år uddanne flere speciallæger i almen medicin, også uden for de store byer, og vi sætter også skub i medicinuddannelsen i Esbjerg, Køge og Aalborg, så vi kan få flere læger ud i hele landet, så vi sikrer, at alle borgere får let og lige adgang til en læge tæt på, uanset hvor de bor, og så det almenmedicinske tilbud i højere grad kan prioritere indsatserne og ressourcerne til de mest sårbare og syge borgere.
For i dag er der store udfordringer med lægedækningen i visse dele af landet. Det er en udfordring, som har været diskuteret rigtig meget politisk, og en udfordring, som skiftende regeringer igennem årene forgæves har forsøgt at løse. Ingen er nået i mål. Med lovforslaget her tager vi derfor nu langt mere grundlæggende fat. Nu tager vi de nødvendige skridt til en bedre, men også meget mere lige fordeling af læger i det almenmedicinske tilbud med en national fordeling af lægerne – en fordeling, der som noget nyt taget udgangspunkt i patienternes behandlingsbehov. Vi kommer dermed også til at styre mere fra nationalt hold og fordele lægerne i det almenmedicinske tilbud, så det bedre matcher patienternes behov. For hvor der er flest syge borgere, skal der også være flere læger.
Derfor skal der også være en bedre sammenhæng mellem, hvor mange patienter man har tilknyttet i en klinik, og patienternes behandlingsbehov. Med lovforslaget her sikrer vi derfor, at læger i områder, som har mange syge borgere og sårbare borgere med et stort behandlingsbehov, skal have adgang til og mulighed for at kunne have færre patienter tilknyttet, så de i stedet kan bruge mere tid på patienterne, mens visse klinikker i områder med mange raske og ressourcestærke borgere skal kunne have flere. Og efterhånden som der bliver uddannet flere speciallæger i almen medicin – og det er vigtigt – vil alle læger, alle læger, på sigt få tilknyttet færre patienter.
Det gør vi, fordi det er vigtigt også at give mulighed for, at de praktiserende læger, borgerens egen læge, kan løfte flere opgaver. Jeg tror, at de fleste praktiserende læger i dag vil sige: Vi vil godt være med til at påtage os et øget ansvar og flere opgaver, men hvordan skal vi få tiden til det, og hvordan skal vi få muligheden for det? Det er det, der fordrer, at vi skal sørge for, at der bliver uddannet flere speciallæger i almen medicin, men en vigtig vej er jo også at sikre en bedre fordeling, så vi på den måde også tager højde for, at forskellige borgere har forskellige behov, og at vi er nødt til at sikre, at der er flere læger der, hvor der også er flere syge.
Fremover bliver det jo regionsrådene, der får kompetencen og opgaven med at fastlægge patienttallet for den enkelte klinik. Det sker med afsæt og udgangspunkt i en ny national fordelingsmodel, og med den nye organisering i sundhedsvæsenet får sundhedsrådene opgaven fra 2027 med udgangspunkt igen i patienternes behov og ud fra regionens kendskab til lokale behov og hensyn til den enkelte og hos den enkelte klinik. Der er allerede i dag mange læger, som har flere patienter end det, som normtallet tilsiger. Regionsrådene skal derfor også sørge for at fastlægge patienttallet i et tæt og konstruktivt samspil med de praktiserende læger, og vi forudsætter, at før regionsrådet pålægger en klinik væsentlig flere patienter, så forsøger man at aftale patienttallet frivilligt baseret på klinikkens samlede situation og muligheder, så vi fortsat sikrer gode rammer og vilkår for lægerne, så det fortsat vil være attraktivt at arbejde i det almenmedicinske tilbud.
Med lovforslaget her reducerer vi også samtidig antallet af ydernumre, som kan ejes af én læge i det almenmedicinske tilbud. I dag kan en læge eje op til seks ydernumre, fremover vil det være tre. Det skal sikre, at læger med flere ydernumre i praksis efterlever gældende regler, og at den kvalitet, som borgerne møder i det almenmedicinske tilbud, er høj. Derfor giver vi med lovforslaget regionerne mere kontrol med ydernumrene i almen praksis og større indflydelse på valg af leverandører.
Vi afskaffer samtidig de lovgivningsmæssige barrierer for regionerne. Vi giver nye muligheder for, at regionerne også kan bruge forskellige klinikformer og leverandører i det almenmedicinske tilbud, så regionerne også kan sammensætte det almenmedicinske tilbud ud fra lokale behov, så de bedre kan tilpasse tilbuddene til særlige patientgrupper, ikke mindst til de patienter, der oplever udfordringer med at bruge de eksisterende, traditionelle tilbud. Det tror vi på vil kunne understøtte, at også sårbare borgere sikres den hjælpe lægehjælp, de er berettiget til.
Med flere muligheder og også flere kompetencer for regionerne, større fleksibilitet og med lige dele forpligtelser og redskaber giver vi regionerne mulighed for at sikre gode almenmedicinske tilbud i hele landet, og dermed letter vi også adgangen til behandling og giver alle borgere flere valgmuligheder. For vi har brug for et stærkt almenmedicinsk tilbud, for at vi kan nå i mål med sundhedsreformen. Med de ord vil jeg sige tak for Folketingets opmærksomhed.
Igen vil jeg sige en særlig tak til aftalepartierne for et godt, konstruktivt og tillidsfuldt samarbejde, også igennem forhandlingerne, og dermed også en tak for, at partierne er med til at tage ansvar for, at vi kommer et rigtig vigtigt skridt nærmere at løse de udfordringer, vi står over for, og som vi har brugt så farlig meget tid på at diskutere igennem rigtig mange år uden for alvor at få taget de fornødne beslutninger. Jeg ser frem til den videre udvalgsbehandling og står naturligvis til rådighed for besvarelse af de spørgsmål, som udvalget måtte have undervejs.