Tak for det, formand, og tak for behandlingen af lovforslaget her. Jeg tror, jeg må starte med at sige, at der blev sagt heroppefra – det har De Konservatives ordfører sagt – at der kun var sat en halv time af til teknisk gennemgang. Det er faktisk det dobbelte, nemlig en time, og det er jo sket i dialog med Udvalgssekretariatet. Det siger jeg selvfølgelig bare for at understrege det.
Men jeg vil trods alt gerne takke for modtagelsen af det her lovforslag. Jeg indrømmer gerne, at det er langt, men jeg tror også, at dem, der har en lidt længere – dog ikke så lang som lovforslaget – anciennitet her i Folketinget, har oplevet noget tilsvarende tidligere. Hvorfor siger jeg det? Det siger jeg selvfølgelig, fordi det, som vi jo tidligere har diskuteret – og det er jeg helt enig i – er meget kompliceret, når man laver lovforslag særlig på det finansielle område, og derfor kan man også ofte komme i situationer, hvor det, når der er behov for flere ændringer her, bliver kompliceret og dermed også langt. Vi stiller os hjertens gerne til rådighed for at lave tekniske gennemgange, således at de spørgsmål, der måtte være fra Folketinget, selvfølgelig besvares.
Der er ingen som helst tvivl om, at lovforslaget er vigtigt, og det er det, fordi vi, på trods af at dansk økonomi er bomstærk, jo altså nu står midt i en verden, som er under kraftig forandring. Vi har et robust og ganske velfungerende finansielt system i Danmark, og vi har også et ganske stærkt boligmarked. Så grundlæggende går det altså godt i Danmark. Det er bl.a. derfor, vi løbende tilpasser de finansielle rammer og regler den udvikling, som vores samfund gennemgår. Det er baggrunden for, at vi har fremsat det lovforslag, som vi behandler her i dag. Som det blev sagt, lægger vi op til en række justeringer af den finansielle regulering, bl.a. de nye kapital- og likviditetskrav fra EU, og jeg vil først fremhæve, om man vil, tre nedslag fra det samlede lovforslag.
Først gælder det lån på landet. Jeg er lidt ked af det, som jeg tror det var De Konservative der sagde, nemlig at det var et lidt komisk tiltag. Det er bestemt ikke min oplevelse. For virkeligheden er den, at når vi taler om lån på landet, så er det ikke alle steder, hvor det er lige let at låne til at få sin egen bolig. Selv om boligmarkedet på mange områder slår rekorder for tiden og liggetiderne generelt er blevet lavere på landet, kan vi stadig væk se, at der er udfordringer i visse dele af vores land, og at der er udfordringer i og omkring visse postnumre, om man vil. Husene er til salg i længere tid, og de potentielle købere oplever, at det er sværere at få finansiering til deres køb. Derfor vil vi nu fremtidssikre den såkaldte lån på landet-ordning, der, som man ved, giver mulighed for en statsgaranteret andel af lånet i visse dele af vores landdistrikter.
For det første vil vi, som det fremgår, vil vi gøre låneordningen her permanent for at skabe mere tryghed og dermed også vished for fremtidige købere og give dem bedre muligheder for at udnytte ordningen. Vi sender jo altså også til branchen som sådan, om man vil, både bankerne og mæglerne, et klart signal om, at ordningen er kommet for at blive, når vi netop gør den permanent. Samtidig vil vi gerne udvide statsgarantien. Det vil gøre ordningen mere attraktiv både for køberne, men jo også for dem, der skal låne penge til et køb. Det betyder, at køber fremover kan få en statsgaranti på mellem 40-90 pct. af husprisen mod de nuværende 60-90 pct. Det er noget, som har været stærkt efterspurgt af ikke mindst Landdistrikternes Fællesråd, og derfor er jeg glad for at kunne imødekomme bl.a. deres ønsker.
For det andet – og det er i en lidt anden boldgade – vil vi, som man kan se, ruste den finansielle sektor bedre til fremtidige bæredygtighedsudfordringer, så de f.eks. bedre kan fremme den grønne omstilling. Derfor vil vi, som det også har været fremført heroppe fra talerstolen, give forsikrings- og pensionsselskaberne mulighed for at eje og drive skov via et datterselskab. Det har længe, som den radikale ordfører sagde – og det indrømmer jeg gerne – været et ønske fra et bredt flertal i Folketingets Erhvervsudvalg, og derfor er jeg glad for, at vi også har det med nu.
For det tredje vil jeg fremhæve, at vi med lovforslaget også vil forbedre vilkårene på kortbetalingsmarkedet i Danmark. Vi ser aktuelt udfordringer på kortbetalingsmarkedet med manglende gennemsigtighed, og man må sige, at de internationale betalingskort vinder terræn. Derfor vil vi med lovforslaget sikre bedre konkurrence på området. Vi vil sikre lige konkurrencevilkår for indløsning af eksempelvis dankorttransaktioner. Vi ønsker, at det bliver mere klart, at betalingssystemer som eksempelvis dankortet skal være åbne for konkurrence. Det skal naturligvis være under ordnede forhold. Det giver sig selv.
Lovforslaget er den første del af en pakke, som også handler om at fremtidssikre dankortet. Dankortets fremtid, ikke mindst i den verden, vi lever i nu, er vigtig. Siden det fik plads, om man vil, i pungen i 1983, har dankortet været et gode for vores samfund. Det sikrer effektive og sikre og billige betalinger for både os som forbrugere, men vigtigst af alt også for butikkerne.
Med de her ord ser jeg selvfølgelig frem til den videre behandling af lovforslaget og er helt klar på, at vi starter med en teknisk gennemgang, og hvis udvalget finder, at der er behov for mere end den, altså brug for mere end en time, som vi ellers har sagt i dag, kommer vi selvfølgelig gerne og leverer det fra Erhvervsudvalgets side. Tak skal I have.