Tak for det, formand, og velkommen til friske kræfter i formandsstolen. Tak til ordførerne for bemærkningerne til lovforslaget.
Vi står i en tid, hvor sundhedsdata ikke bare er tekniske oplysninger i en database. De har potentiale til at blive en af de stærkeste drivkræfter for at forbedre vores sundhedsvæsen og skabe banebrydende innovation, som kan være med til at redde liv. Danmark har efter min og manges opfattelse nogle af verdens bedste sundhedsdata. De dækker hele befolkningen, de er detaljerede, de er kvalitetssikret, og de går historisk langt tilbage, hvis det er, vi sammenligner os med andre lande.
Men vi kan også se, at i alt for stort omfang bliver vores sundhedsdata ikke brugt optimalt til det, som jeg tror langt de fleste danskere rent faktisk ville forvente, nemlig til at forbedre vores sundhedsvæsen, den behandling, der tilbydes, og i sidste ende vores sundhed. Danskerne har med rette en forventning til, at de erfaringer, der høstes af en patients sygdomsforløb, også bliver brugt til at forbedre behandlingsforløbet for den næste patient.
Det potentiale er der, fordi de danske sundhedsdata er en guldgrube af kollektiv viden, men for at forskerne også kan høste den viden, kræver det i dag alt for mange administrative krumspring og ørkenvandringer frem og tilbage mellem flere forskellige myndigheder. Med det her lovforslag vælger vi jo nu at sige, at vi vil en ny retning mod et sundhedsvæsen, hvor data bliver brugt klogt og ansvarligt til gavn for patienter, til gavn for samfundet og i respekt for borgernes tillid og individets rettigheder.
Lovforslaget omfatter fem elementer, som indbyrdes er uafhængige af hinanden. Først og fremmest indfører vi det, vi kalder for Ét Kontaktpunkt for sekundær anvendelse af sundhedsdata. Det handler jo grundlæggende om, at vi gerne vil lette de bureaukratiske byrder, at vi styrker forskningen og sikrer, at vi som samfund kan omsætte data til handling, som i sidste ende kommer patienterne til gavn.
Det kontaktpunkt er et redskab til koordinering, til transparens og til effektiv adgang, uanset om man er forsker, myndighed eller privat aktør. Kontaktpunktet vil fungere på fagligt uafhængigt grundlag og under fuld overholdelse af gældende databeskyttelsesretlige regler. Kontaktpunktet er dermed en adgangsmæssig og koordinerende funktion. Kontaktpunktet er ikke en ny dataansvarlig i databeskyttelsesretlig forstand. Dataansvaret forbliver derved også hos de relevante myndigheder, og alle afgørelser omkring adgang til data skal ske på baggrund af klare saglige kriterier som i dag. Ét Kontaktpunkt og den nationale analyseplatform kommer til at indgå i det kommende fællesoffentlige Digital Sundhed Danmark, en uafhængig myndighed.
Så vil jeg gerne understrege, hvad flere ordførere også har været inde på, at borgernes tillid jo selvsagt er helt afgørende, og datasikkerhed, fortrolighed og dataminimering bliver ved med at være indbyggede principper i forskningsadgangen til de danske sundhedsdata. Vores danske stærke Videnskabsetiske Komité, som sikrer den forskningsmæssige standard og sikkerheden for patienter og forsøgspersoner, vil som hidtil skulle udfylde denne vigtige rolle i godkendelsen af forskningsprojekter.
Som det også fremgår af lovforslagets bemærkninger, vil der blive etableret en løsning, som skal gøre det nemmere for patienter at registrere sig i Vævsanvendelsesregisteret, hvor man fravælger, at ens biologiske materiale og genomiske data kan anvendes til forskning. Samtidig vil der i projektet blive udviklet en it-løsning, som skal give borgerne indsigt i, hvilke forskningsprojekter ens egne sundhedsdata indgår i.
Som Folketingets Finansudvalg også er blevet orienteret om, medfinansierer Novo Nordisk Fonden udviklingen af det nye kontaktpunkt og den komplekse digitale understøttelse, som det kræver. Vi er i regeringen glade for det samarbejde med fonden, men det er også vigtigt at sige, at udviklingen af kontaktpunktet sker på det offentliges præmisser. Private interesser får ikke beslutningsmagt over hverken struktur, adgangskrav eller dataanvendelse. Det er og bliver offentligt forankret og i sidste ende et politisk ansvar.
Med etableringen af dette kontaktpunkt og styrkelsen af datatilgængeligheden bringer vi også Danmark på forkant med det kommende europæiske sundhedsdataområde, EHDS, European Health Data Space. EHDS bliver en gamechanger for datadeling og sundhedssamarbejde i hele Europa, og vi skal være klar, ikke bare som deltagere, men som frontløbere. Med det her lovforslag positionerer vi Danmark som et land, hvor sundhedsdata ikke kun er tilgængelige og anvendelige, men også reguleret og beskyttet i overensstemmelse med både danske og europæiske principper.
Lovforslaget giver også et stærkere retligt grundlag for at anvende forskningsdata til visse konkrete forhold som f.eks. beslutningsstøtte i patientbehandlingen, hvor aggregerede sundhedsdata kan anvendes til at understøtte sundhedspersonalet i at foretage informerede sundhedsfaglige vurderinger og dermed jo styrke behandlingen af den enkelte patient og i visse tilfælde kontakt til borgere, hvis det er, at livstruende sygdomme opdages i forbindelse med forskning.
Det handler om, at viden og innovation ikke skal ende i rapporter. De skal ende og være til gavn for patienterne. Det er ikke data for datas skyld. Det er data som et redskab til at understøtte bedre sundhed, mere præcis behandling og reel forebyggelse.
Med lovforslaget gør vi det også lettere for forskere at fokusere på det væsentligste. Med en mere målrettet indberetning af hændelser i forskningsprojekter til det videnskabsetiske komitésystem forenkler vi processerne, uden at vi slækker på sikkerheden. Det betyder færre unødvendige indberetninger og mere tid til den forskning, som fremtidens sundhedsvæsen vil komme til at afhænge af.
Så er der det andet element af lovforslaget, som handler om, at det også for os som regering er en stor prioritet at få nedbragt forbruget af antipsykotiske lægemidler til patienter med demens, så lægemidlerne kun ordineres, hvor det er relevant. Med den del af lovforslaget foreslår vi nu at skabe det egentlige retlige grundlag for, at Sundhedsdatastyrelsen kan videregive oplysninger om demensdiagnose til brug for Styrelsen for Patientsikkerheds overvågning af lægers ordinationer af antipsykotiske lægemidler til patienter med demens.
Endelig indfører vi med lovforslaget en nødvendig beskyttelse af sundhedspersonalet mod chikane i forbindelse med aktindsigt, uden at vi går på kompromis med patienternes indsigt i egen behandling. Det er en balance, som vi har arbejdet grundigt med, hvor tryghed og åbenhed kan gå hånd i hånd.
Så lad mig slutte med det store perspektiv, for vi ønsker et samfund, hvor vores fælles viden anvendes også til vores fælles bedste, hvor forskere har ubureaukratisk adgang, og hvor offentligheden kan have tillid til, at vores alle sammens sundhedsdata anvendes til at løfte vores fælles sundhed og vores sundhedsvæsen, uden at vi går på kompromis med sikkerhed og databeskyttelsesretten. Det er den retning, vi med lovforslaget vælger.
Jeg takker for Folketingets opmærksomhed og ser naturligvis frem til den videre udvalgsbehandling, herunder naturligvis også at sikre gode og grundige svar på de spørgsmål, som en række ordførere også har i forhold til lovforslaget, og det ser jeg frem til et fint samarbejde omkrig i det videre udvalgsarbejde. Tak for ordet.