Tak for ordet. Det her lovforslag har jo til formål at rette op på forskellige åbenlyse uhensigtsmæssigheder i den lovgivning, vi har om hjemsendelser. Sådan mener jeg også at regeringen formulerer det. Vi synes egentlig i Danmarksdemokraterne, at det er fornuftigt, at man giver forskellige områder et servicetjek. Som sædvanlig, havde jeg nær sagt, synes vi så, at man skulle prøve at dele den slags forslag op i forskellige forslag. For det er jo igen en bunkelov, hvor man vælter en masse ting ned, og så er der måske nogle detaljer i det her, som vi gerne bruge noget mere tid på at diskutere, og der bliver det lidt sværere, også under en førstebehandling som den her, for der er jo relativt kort tid. Men altså, lad os prøve at tage den fra en ende af.
Den første ændring handler om reglerne for bortfald af flygtninges opholdstilladelse. Som man forklarer det her, er reglerne i dag jo sådan, at en flygtning uden særlig tilknytning til Danmark i princippet kan opholde sig i udlandet i årevis, uden at det har nogen konsekvens for opholdstilladelsen her i landet. Det synes vi ikke er rimeligt. Danmark skal ikke være sådan et sikkerhedsnet, man har i baghånden, når man i virkeligheden har valgt et andet liv i udlandet.
Derfor støtter vi den lovændring, der lå før det ændringsforslag, som muligvis kommer på banen nu fra regeringens side, så det bliver tydeligere, at opholdstilladelsen ikke er noget, man sådan bare lige kan sætte på pause og så hente frem igen, når det passer en. Vi vil under udvalgsbehandlingen kigge nærmere på, hvad det er, der har gjort, at regeringen så kommer med et ændringsforslag. Hvis det har noget med konventionerne at gøre, kan man sige, at de konventioner jo også var der før. De er ret gamle, så de var der jo også, da regeringen lavede forslaget. Det synes vi er rigtig interessant. Hvad er det, der lige er sket dér?
Den anden ændring handler om, at der manglede en lovhjemmel til, at myndighederne i visse tilfælde har kunnet kræve repatrieringsstøtte tilbagebetalt. Det kan jo f.eks. være tilfældet, hvis udlændinge ikke har opholdt sig længe nok i udlandet til at miste deres opholdstilladelse, og det synes vi jo også er helt uholdbart. Derfor synes vi egentlig, at det lyder meget fornuftigt, at man får en klarere lovhjemmel.
Men der er også et men i det her, for regeringen lægger jo ikke op til, at loven skal virke bagudrettet, altså at de udlændinge, der allerede har modtaget krav på tilbagebetaling uden lovhjemmel, nu skal slippe for det. De skal så til gengæld kompenseres, hvis der alligevel har været et tilbagebetalingskrav, og det giver ikke rigtig nogen mening. Hvis det er rigtigt at kræve pengene tilbage, skal det fastholdes. Det synes vi. Derfor vil vi arbejde for, at vi får et ændringsforslag under udvalgsbehandlingen, sådan at loven får virkning også bagudrettet. Alt andet er forkert, synes vi.
Så er der den tredje del. Den handler om at sikre straksudvisning af udlændinge, der er idømt op til 1 års fængsel. Her deler Danmarksdemokraterne regeringens opfattelse af, at hensynet til en mere effektiv udsendelse af kriminelle udlændinge kan veje tungere end hensynet til, at de her udlændinge afsoner deres dom fuldt ud i danske fængsler og optager fængselspladser i Danmark. Det kunne jo sådan set også have været Kosovo, hvis regeringen var kommet i gang med det projekt. Det trækker voldsomt ud. Men uanset det er det da fornuftigt, at de mennesker kommer tilbage, i stedet for at de fylder i danske fængsler.
Derfor støtter Danmarksdemokraterne også, at udlændinge, der er idømt en ubetinget fængselsstraf på op til 1 år og er udvist, skal kunne straksudvises, men samtidig mener vi, at regeringen så også bør gøre langt mere for, at de her hjemsendelsesaftaler med andre lande fungerer, sådan at kriminelle udlændinge kan afsone i deres hjemland. Der er jo ingen grund til, at man, hvis man har lavet kriminalitet i Danmark, optager plads i danske fængsler. Man bør optage plads i fængslerne i det land, man kommer fra, og hvor man har statsborgerskab. Så her kommer også en opfordring: Kom i gang med den del.
Generelt kan man sige, at der i det her lovforslag er nogle skridt i den rigtige retning, men der er som sagt også nogle betænkeligheder ved dele af det, der ligger på bordet her. Så vi vil interessere os meget for detaljerne i det i forbindelse med udvalgsarbejdet, og så ser vi på, hvilke ændringsforslag og hvilke spørgsmål der skal stilles.