Tak for det, og tak til ordførerne for bemærkningerne, og tak for den brede politiske opbakning til lovforslaget. Tilbage i januar indgik vi en aftale om det lovforslag, vi behandler her i dag, og sammen med det indgik vi også en aftale om at styrke indsatsen mod problematisk ægteskabspraksis i visse miljøer. Jeg synes, det er meget positivt, at et bredt flertal blandt Folketingets partier ønsker at tage ansvar og deltage i arbejdet med at imødegå de alvorlige problemer, vi ser i visse trossamfund i Danmark, for lad mig slå det helt fast: I Danmark kræver det to at indgå et ægteskab, men det kræver altså kun en at opløse det. Sådan må det være, og det skal alle acceptere.
Hvad indeholder det lovforslag, vi har behandlet her i dag? Det indeholder en række forenklinger, der gør livet lettere for de mange trossamfund, der opfører sig pænt, passer sig selv, mødes for at dyrke deres tro. Det handler f.eks., som flere ordførere også har været inde på, om det kursus, man skal tage, før man kan få lov til at vie, det handler om reglerne for indlevering af årsregnskab, og det handler om en række andre ting af ren administrativ karakter. Det gennemfører vi selvfølgelig, fordi vi tror på religionsfriheden, og fordi vi gerne vil skabe rammerne for, at man kan have et sundt religiøst liv i Danmark, uanset hvad man tror på. Det er heldigvis også holdningen hos langt de fleste anerkendte trossamfund, som bidrager positivt til det danske samfund, og som er et socialt, kulturelt og religiøst holdepunkt for deres medlemmer. Tak til jer!
Hvis man er et anerkendt trossamfund, har man en særstatus i det danske samfund. Man har ret til at få sine forkyndere til Danmark på særlige vilkår, man kan få lov til at vie med staten i ryggen, og man kan få adgang til skattefordele. Derfor er det også helt fair, at vi som samfund stiller krav til de anerkendte trossamfund – med en særlig status følger der et særligt ansvar. Jeg sagde på min første dag som kirkeminister, at jeg ville bekæmpe religiøs ekstremisme, og med den her lov tager vi endnu et skridt i den retning. Vi strammer loven, så anerkendte trossamfund, der inviterer ekstremistiske hadprædikanter eller spreder deres ondskab på nettet, kan få frataget deres anerkendelse. Vi skal selvfølgelig ikke støtte trossamfund, der agerer mikrofon for ekstremister, der udgør en trussel mod den offentlige orden. Vi strammer også reglerne for finansiering. I dag kan anerkendte trossamfund få deres forkyndere, deres præster, deres imamer betalt af fremmede stater, uden at de behøver at fortælle nogen om det. Det ændrer vi nu på. Selvfølgelig. Vi siger til de her trossamfund og de her menigheder, at de må kigge os i øjnene og fortælle os, hvis deres forkyndere bliver betalt fra udlandet, så vi kan handle på det. Hvis ikke de vil det, mister de så deres anerkendelse. Jeg mener, det er nogle fornuftige og nødvendige opstramninger, som vi her lægger op til.
Men måske skal vi også være ærlige med hinanden om, hvorfor vi står her i dag diskuterer de her opstramninger, som flere ordførere også har været inde på. Det er ikke metodistkirken, der gør, at vi står her i dag, og det er heller ikke folkekirken. Jeg siger det ikke for at forklejne, at der selvfølgelig også sker ting, der er dybt uacceptable i nogle kristne trossamfund, for selvfølgelig gør der det, men det er jo ikke der, problemet er størst. Det er i nogle muslimske trossamfund og i nogle muslimske miljøer, at ekstremismen desværre trives bedst, og det bliver vi nødt til at være ærlige om, for ellers får vi aldrig løst problemerne, og problemerne er der desværre nok af. Vi hører jo om de her shariaråd, vi læser de her kvindeundertrykkende skilsmissekontrakter, vi får indsigt i social kontrol, der har sit afsæt i middelalderlige værdier, som slet ikke hører hjemme i Danmark, og derfor er det, vi står over for, ikke for sjov.
Vi har en gruppe mennesker, desværre ikke nødvendigvis kun en lille gruppe mennesker, der grundlæggende ikke bakker op om det værdisæt, vores samfund er bygget på. De ønsker at gøre op med Danmark som Danmark, de ønsker at omforme vores land til noget andet end det, det er, noget andet end det, det skal være. Det er alvorligt, det er gravalvorligt, men det er faktisk ikke noget nyt. Vi har prøvet det før, men bare fra en anden kant. Tidligere var det kommunisterne; finansieret fra Moskva forsøgte de at undergrave vores frie folkestyre og drømte om proletariatets diktatur i Danmark. Den trussel fik vi overvundet, så nu er det ikke længere kommunisterne, nu er det islamisterne. De er ikke finansieret fra Moskva, men fra Mellemøsten, men målet er det samme, nemlig at komme vores samfundsmodel til livs. Fanerne er ikke længere røde med hammer og segl, nej, nu er de sorte med hvid skrift på.
Betyder det så, at alle muslimske ekstremister? Nej, på ingen måde. Vi har heldigvis enormt mange muslimske medborgere, som bidrager positivt til vores samfund, men som jeg sagde før, må vi være ærlige om, hvor problemerne er størst, og jeg er glad for, at et så bredt flertal i Folketinget bakker op om den her lovgivning, hvor vi målrettet sætter ind der, hvor problemerne er størst.
Det udviser jo egentlig en bred politisk forståelse for, at det her er et grundlæggende problem, som vi bliver nødt til at håndtere for at undgå, at hadprædikanterne får frit spil, for at undgå, at kvinder bliver fastholdt i religiøse ægteskaber mod deres vilje, men jo i virkeligheden også med et større formål for øje, nemlig at bevare vores unikke danske folkestyre. Vi er et liberalt demokrati, og heldigvis for det, men et liberalt demokrati kan i længden ikke bestå, hvis store dele af befolkningen ikke bakker op om liberaldemokratiske værdier, og derfor, netop derfor, er det så vigtigt, at vi slår tilbage imod religiøs ekstremisme der, hvor vi ser den, også i de anerkendte trossamfund, som vi gør her i dag. For det er vigtigt at slå fast, at når vores værdier møder formørkelsen, er det ikke et ligeværdigt møde. Det handler ikke om at mødes på midten, det handler ikke om at bygge bro, det handler om, at dem, der vil være i Danmark, skal gå over den bro, der allerede er bygget. Det er en myte, at integration er en tovejsproces. Mødet mellem mennesker skal selvfølgelig altid være bygget på gensidig respekt, men i mødet mellem værdier har vores forrang. Det er simpelt hen, fordi de er overlegne, det er her, vi har bygget et af verdens bedste samfund med velstand, folkestyre, ligestilling og frihed, og derfor må det også være sådan, at vi kræver af dem, der kommer hertil, at de tilpasser sig de værdier – ikke omvendt. Det gælder selvfølgelig også for de anerkendte trossamfund, som vi diskuterer her i dag. Sådan må det være.
Løser lovforslaget her så alle problemer, som nogle ordførere også er kommet ind på? Nej, det gør det ikke, men på det her lille område, som jeg for en kort tid er sat til at bestyre, rykker det det i hvert fald i den rigtige retning. Tak for ordet, tak for debatten, og tak for den brede politiske opbakning.