Mange tak. Jeg synes egentlig, at behandlingen af det her er meget illustrativ i forhold til en øvelse, vi egentlig lige har færdiggjort i den her uge, hvor vi fik skåret markant ned på bureaukrati på et andet område – og hvor man så kan se, at det kunne man egentlig godt lade sig inspirere af på andre områder.
Der er noget med medie, og der er noget med licens, som kan rime med den mediecheck, der blev indført tilbage i 2018. Det har man så grebet her og sagt: Lad os lave et kryds her, i forhold til at vi formoder, at noget lovgivning, vi har lavet, har de afledte konsekvenser, at det bliver dyrere at være dansker.
Det er rigtigt, at det bliver dyrere at være dansker med indførelsen af den momslovgivning. Så vil man kompensere nogle bestemte grupper for, at det bliver dyrere at være dansker, og det bliver dyrere på den måde, at det formentlig bliver dyrere at have tv-pakker; man formoder, at det bliver 15-20 kr. dyrere pr. måned for en gennemsnitlig tv-pakke.
Så vælger man at sige, at vi skal øge mediechecken. Det lyder jo til at give mening, men som jeg sagde lige før, svarer det jo til at øge befordringsfradraget, fordi hotdogs bliver dyrere – måske fordi man køber hotdogs, når man kører, kunne man finde et kryds, der gav mening der.
Men mediechecken blev indført, fordi man, før det blev valgt at omlægge medielicensen, skulle betale direkte til DR; der betalte man x antal kroner i licens. Så vælger man at sige, at det skal ikke ske fremadrettet; det skal køre via skatten. Så var der en gruppe, som før var berettiget til en nedsat medielicens, og de fik så ikke længere den her rabat, fordi det nu kører automatisk over skatten. Det vælger man at kompensere dem for med en mediecheck – altså ikke til selve tv-udbyder eller rettigheder til nogle kunstnere eller noget som helst, der ligner. Det var en kompensation for, at de nu betalte fuld pris for DR og ikke fik en nedsat opkrævning.
Der kan man så spørge – vi havde jo selv ministerposten dengang, og det var det, man nåede frem til i forhandlingen og tænkte at man kunne komme igennem med – om det har været besværligt og bøvlet. Ja, jeg synes egentlig godt, at man kunne kigge på det. Vi har et helt nyt DR-udspil, som jeg hellere synes vi skulle implementere, og som så ville medføre det modsatte af det her.
Men at man nu vælger at sige, at nu øger vi mediechecken, fordi vi har lavet noget lovgivning vedrørende moms, som kommer til at påvirke generelle tv-pakker, giver ikke mening. Så kan man godt klandre os og skyde os i skoene, at så handler det om, at vi ikke vil hjælpe den målgruppe, det rammer, eller hvad. Men nej, det handler om, at vi bliver ved med at bygge op på et system, hvor vi gør det dyrere at være dansker og så skal kompensere nogle, og hvor vi så har nogle checks, nogle tillæg, nogle ydelser osv.
Det her kunne lige så godt bare have været en forhøjelse af selve pensionen. Altså, det kunne have været alt muligt andet. Man har plukket mediechecken og brugt den til det her, så man kan sige: Nu kompenserer vi pensionisterne. Og det synes jeg egentlig bare man burde være ærlig om.
Mediechecken har ikke noget med den generelle stigning i prisen på tv-abonnementer at gøre. Og det jo viser bare, at hvis man kan stå her og sige, at det er super ukontroversielt at gøre, at det her er super ligetil, så har man købt ind på præmissen om, at vi har lavet et system, der er så komplekst, at man sagtens kan få ting, der overhovedet ikke giver mening, til at give mening.
Liberal Alliance støtter ikke forslaget.