Tak for det, formand, og også tak for beslutningsforslaget her. Jeg er sådan set enig med forslagsstillerne i, at negativ social kontrol er et stort problem, og at alt for mange, jo især piger og kvinder med indvandrerbaggrund, lever i parallelsamfund, som bygger på forstokkede og formørkede værdier. Det er et usynligt fængsel, man lever i, når man er udsat for negativ social kontrol, og det vil vi selvfølgelig ikke acceptere, og vi har fra regeringens side taget en række initiativer for at bekæmpe det. Jeg tror også samtidig, at det er vigtigt at sige indledningsvis, at alle borgere i Danmark allerede har mulighed for at anmode om en anden sagsbehandler, men man har ikke en ret til at få en ny sagsbehandler. Hvis en borgers ønske om en ny sagsbehandler er velbegrundet og inden for rimelighedens grænse, er det muligt, og derfor opfordres myndighederne allerede i dag til at være imødekommende over for den type af ønsker. Den tillidsfulde dialog mellem sagsbehandler og borger er afgørende, særlig i alvorlige sager, hvor en person er i kontakt med myndighederne for at få hjælp, og der kan være mange personlige og individuelle forhold, der kan have betydning for, at man ønsker sig en anden sagsbehandler.
Ønsker man så at udvide den her mulighed med en egentlig ret, tror jeg personligt, at man skal tænke sig meget godt om. For det første må man stille spørgsmålene: I hvilke tilfælde skal man kunne bede om en ny sagsbehandler? Hvilke argumenter skal der ligge til grund for ønsket? Hvor mange gange skal man kunne bede om en ny sagsbehandler? Hvad skal man gøre i de mindre kommuner, hvor der er et begrænset antal sagsbehandlere til rådighed?
Det er egentlig ikke, fordi jeg tror, at fru Susie Jessen vil gå det her ærinde, men jeg tror, at man skal være opmærksom på, at allerede i dag – det er det, jeg hører, når jeg snakker med sagsbehandlere – er der jo rigtig mange, der beder om at få en sagsbehandler med samme etnicitet som dem selv, og der snakker jeg ikke om flertallet. Altså, hvis der i Gellerupparken sidder indvandrere, som måske søger om førtidspension, så beder de om at få en sagsbehandler, der er fra den samme etniske gruppe som dem selv, og som selv taler arabisk eller afghansk eller et andet sprog. Det kan vi jo se. Vi kan i hvert fald se, at f.eks. førtidspension er noget, der bliver tildelt i meget vid udstrækning til nogle grupper af indvandrere, og jeg ville personligt være meget bekymret, hvis det var sådan, at man som indvandrer kunne sige: Jeg ønsker mig en anden sagsbehandler. Og det er sådan set lige meget, hvilken slags sag det er, altså om det er i sager om æresrelateret vold eller i andre sager. Det tror jeg er en glidebane, som vil gøre, at man vil kræve sagsbehandlere af samme identitet som en selv.
Det ændrer ikke ved, at det er vigtigt, at vi slår ned på negativ social kontrol og også slår ned på det, at nogle offentlige medarbejdere misbruger deres funktion til at hjælpe folk, der måske er relateret til dem på den ene eller anden måde. Vi har for nylig offentliggjort en undersøgelse, der viser, at der er negativ social kontrol i forbindelse med sager om æresrelaterede konflikter, og at der er medarbejdere i det offentlige, som misbruger deres position, og det synes jeg ærlig talt er foruroligende læsning, som beviser det, som hr. Frederik Vad sagde her fra talerstolen sidste år, og som rigtig mange mennesker jo havde travlt med at sige var forkert eller ikke passede eller bare var nogle røverhistorier, som hr. Frederik Vad havde fortalt, og som kunne gå på krykker i Aalborg. Men det viste sig jo så faktisk, at det var rigtigt. Det kan ikke være sådan, at man som borger i Danmark ikke kan henvende sig til offentlige myndigheder, uanset om der er tale om sociale myndigheder, læge eller politi, uden at være nervøs for at blive udsat for negativ social kontrol. Det gælder selvfølgelig i særlig grad folk, der er på eksempelvis kvindekrisecentre.
Mit forslag til det her er, at vi arbejder videre med en løsning, hvor man i nogle sager, f.eks. sager med dem på kvindekrisecentre, kan give udvidede rettigheder, men at man ikke generelt giver mulighed for at skifte sagsbehandler. Jeg tror, at der er udfordringer ved at give den rettighed til alle, og jeg tror, at det kan ende med at virke modsat i forhold til det, som Danmarksdemokraterne, i hvert fald som jeg opfatter det, ønsker at opnå.
Så vil jeg sige noget generelt, i forhold til at der nu bliver nævnt nogle forskellige forslag fra Kommissionen for den glemte kvindekamp. Jeg mener, at de har gjort et fantastisk stykke arbejde, og vi er også i regeringen samlet set ved at kigge på de anbefalinger, de er kommet med, og kommer selvfølgelig også med vores konklusioner på, hvordan vi vil implementere mange af de rigtig gode forslag, som er kommet. Det er selvfølgelig afgørende, at vi hjælper de kvinder og piger, som bliver udsat for negativ social kontrol.
Som det sidste vil jeg bare sige som sådan en generel bemærkning, at det i forbindelse med et beslutningsforslag om at kunne få lov til at ændre sagsbehandler så i ordføreren for forslagsstillernes tale bliver til et ensidigt fokus på, hvad Socialdemokratiet gør i en række andre sager. Det er fint nok, og vi har brede skuldre, og de skal jo som bekendt bære det tungeste læs, så vi kan sådan set godt holde til det. Men hvis man virkelig gerne vil forandre noget i det her samfund, er én ting, jeg har lært af at være i politik, at man skal starte med at lave sin egen analyse. Man skal ikke alene spille bold op ad andre eller forholde sig til, hvad andre gør, som afsæt for, hvad man selv gør. Hvis man selv finder ud af, hvad man synes er rigtigt, og så laver sine forslag og sin politik ud fra det, så tror jeg ærligt, at man kommer meget længere, end hvis man, når man får behandlet sine forslag, bruger størstedelen af tiden på at være efter nogle andre partier i forbindelse med nogle helt andre forslag end det, der er på dagsordenen. Og det er ment venligt, for jeg synes, at det er det, vi selv har gjort i Socialdemokratiet, og det er derfor, at vi er lykkedes med at få rekordlave asyltal og gennemføre en lang række stramninger på udlændingeområdet. Så det kan jeg kun anbefale Danmarksdemokraterne også at gøre. Tak for ordet.