Ja forslagsstillerne er SF og Enhedslisten, og jeg vil gerne runde af med at starte med at hilse fra De Radikale, som støtter forslaget. Jeg vil også godt sige tak for en god boligdebat med mange nuancer i. Selv om man ikke kommer op og siger, at man fuldtonet støtter forslaget, synes jeg alligevel, at de fleste partier sådan set godt kunne se behovet for at give mulighed for bedre planlægning. Så vil også gerne sige tak til ministeren. Når oppositionen normalt fremsætter beslutningsforslag, finder ministre altid et hår i suppen, uanset hvor lille det måtte være, og plejer at sige, at man ikke kan støtte beslutningsforslaget. Her har vi alligevel en minister, som har talt sig op til, at man måske kunne skrive en beretning og tage det forbehold, at der jo findes et planlovsforlig, som eksisterer og måske derfor også har lidt betydning. Men tak for den imødekommenhed indtil nu.
Jeg synes, det kunne være spændende, hvis vi kom frem til at få præciseret, hvad det er for nogle fordele, det kunne give. Måske kunne vi finde en evaluering frem over, hvordan kommunerne har brugt muligheden for at kræve 25 pct. almene boliger, for de 25 pct. er jo ikke noget, der er blevet brugt over hele landet fuldt ud, men jeg tror sådan set, at man, selv om det er en relativt ny lovgivning fra 2015, godt vil kunne finde nogle erfaringer i, hvordan det har sikret mere blandede bydele, mere blandede kommuner, at det redskab har været der. Det kunne måske være det, som gør, at man kan komme frem til at sige, at der skal være nogle flere redskaber i værktøjskassen.
Jeg synes også, at det kunne være spændende, hvis man kommer frem til at kunne revitalisere andelsboligerne. Der er rigtig mange ældre mennesker, som egentlig ønsker at bo et sted, hvor der er et fællesskab. Der findes ældre mennesker, som bor i en bolig, som er endt med at være lidt for stor, og måske vil nogle gerne flytte hen i en ny andelsbolig, hvor der er plads til fællesskab, og hvor der var mulighed for, at man kunne leje en del af bygningen, hvis man får besøg af pårørende, altså at der er et fællesskab, hvor man tager hensyn til hinanden og hjælper hinanden.
Så må man sige, at grunden til, at det her forslag er blevet fremsat, jo er henvendelser fra partigrupper i borgerrepræsentationen, både SF og Enhedslisten, og vi var faktisk i gang med at lave det samme forslag og fik så at vide af en udvalgssekretær, om ikke man kunne fremsætte ét forslag i stedet for at fremsætte to, der mindede meget om hinanden, og det synes jeg vi har haft en god proces omkring.
Det er som sagt et spørgsmål om at give mulighed for, at der kan stilles krav i nye lokalplaner, så det er ikke et spørgsmål om at lave noget med tilbagevirkende kraft. Det her kan måske også være noget, der kan bruges, hvis man laver en ny lokalplan, hvor der ligger nogle eksisterende bygninger, som skal anvendes til boliger på anden vis. Egentlig er det jo ikke så farligt et forslag. Det er måske mest farligt for os, der ikke har kæmpet for, at der skulle være flere ejerboliger, og der kan man sige, at jeg også godt kunne fornemme nogle smil på læben hos nogle borgerlige ordførere, for så kommer Enhedslisten med et forslag, hvor man sådan set er positive over for ejerboliger. Til det vil jeg sige, at for mig gælder det, at jeg er mere positiv over for, at man har blandede byer og dermed accepterer jeg, at der også kan være ejerboliger. Det er sådan set bare det, jeg har måttet konstatere uden at give køb på mit grundsyn om, at det er rigtig fedt at bo i en almen bolig, hvor man er fri for spekulanter.
Til det her spørgsmål om, om det er nødvendigt at fremsætte det her forslag, vil jeg sige, at det jo kommer fra, at man i København har oplevet, at dem, der ønsker at bygge nyt, kan tjene flere penge på privat udlejning ind ved at sælge de her boliger videre som ejerlejligheder. Det er den markedsleje, som er gældende, og som har gjort, at i de byer, hvor der er størst boligmangel, kan man presse priserne op til nogle niveauer, som er helt urimelige. Var vi et sted, hvor man havde omkostningsbestemt leje, ligesom man har i det byggeri, der er opført inden 1991, ville man jo være i en anden situation. Så man kunne sige, at man også kunne fremsætte et beslutningsforslag, hvor vi krævede, at privat udlejning skulle have omkostningsbestemt leje. Det vil nok ideologisk være noget, som jeg havde det bedre med, frem for at fremsætte et beslutningsforslag, som kan ende med, at der er nogle kommuner, der får lov til at prioritere og opføre ejerboliger. Men det er jo den virkelighed, der er, det er den virkelighed, vi reagerer på.
Jeg ønsker vitterlig, at man kommer frem til, at der er en anden udvikling, både for København og Aarhus. Vi er ikke tjent med, at der er nogle, der tjener styrtende på at opføre nye bygninger til boliger og tager de huslejer, vi har set i København og Aarhus. Det er helt urimeligt! Men som sagt, tak for debatten. Jeg synes, det har været en god boligdebat, og så må vi se, hvad vi kan skrive os frem til. Jeg har også hørt en vis interesse for at få afklaret nogle ting via en udvalgsbehandling omkring den boligpolitik, der er gældende i Danmark.