L 150 Forslag til lov om ændring af straffeloven, retsplejeloven og forskellige andre love.

(Gennemførelse af dele af bandepakke IV).

Af: Justitsminister Peter Hummelgaard (S)
Udvalg: Retsudvalget
Samling: 2023-24
Status: 1. beh./Henvist til udvalg

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 10-04-2024
1. behandlet / henvist til udvalg 26-04-2024
Ministerområde:
Justitsministeriet
Resumé:
Lovforslaget har til formål at implementere dele af »Aftale om bandepakke IV«, der fokuserer på at styrke indsatsen mod bandekriminalitet gennem juridiske ændringer og nye tiltag.

Forslaget indeholder bl.a. en række forslag til at tage bedre hånd om unge på kanten af bandekriminalitet, øget adgang for sociale myndigheder til at videregive fortrolige oplysninger, indføre en karantæneordning for børne- og ungeydelser.

Forslaget introducerer hårdere straffe for banderelateret kriminalitet ved bl.a. at foreslå en styrkelse af opholdsforbuddet, at indføre et kontaktforbud for personer dømt for banderelateret kriminalitet, og at der kan idømmes nattelivsforbud for grov narkotikakriminalitet.

Derudover er der en række forslag, der skal begrænse bandernes ulovlige våbenbrug og økonomiske kriminalitet bl.a. ved at udvide Al Capone-samarbejdet. Desuden foreslås det at udvide politiets beføjelser, herunder udvide muligheden for hemmelig ransagning, at foretage indgreb i meddelelseshemmeligheden, at optage telefonsamtaler, at udvide afstandskravet for tv-overvågning samt at ophæve forbuddet mod at bruge civile agenter.

Det foreslås endvidere på baggrund af Offer- og vidnepanelets anbefalinger bl.a. at udvide muligheden for dokumentation af indenretlige afhøring.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. juli 2024.