Man sidder og bliver lidt ærgerlig, for når nu man har et EU, som er kommet frem til, at der er noget gas, som vi skal omstille os fra hurtigst muligt, fordi vi ikke vil være afhængige af Putin, og vi har en klimakamp, som er vigtig, og nogle klimaforandringer, som er massive, og som også rammer rundt i Europa, så er det vel ikke EU, som skal begrænse os i at sætte turbo på udbygningen af vedvarende energi.
Min tilgang til det her emne er bl.a., at jeg, 5 år før jeg kom i Folketinget, var formand for Havvind Århus Bugt og arbejdede med et kystnært projekt med 20 møller, funderet i et folkeligt initiativ og lokale andelsejede energiselskaber. Vi var meget langt; vi kunne sådan set have realiseret projektet, ud fra at myndighederne havde godkendt det, men elpriserne var faldet fra 40 øre til 20 øre på de der 5 år, vi havde arbejdet. Og så var der godt nok nogle vindmølleproducenter, der havde sat deres priser ned, men det kunne ikke hænge sammen. Det var sådan et projekt, som faktisk kunne være blevet realiseret ude i Aarhus Bugt.
Dengang arbejdede vi tæt sammen med andre kystnære projekter, f.eks. det i Sønderborg, ProjectZero, som havde en ambition om at hjælpe Sønderborg Kommune med at blive CO2-neutral, og HOFOR, som havde en opgave med at stille kystnære møller op ved København, og det var også et initiativ fra Bornholm, som så var en anden gruppe end den, vi har nu. Det rummer altså et eller andet potentiale, hvis man har kystnære projekter, som også er funderet i et folkeligt engagement og ikke bare er et eller andet statsligt udbud, hvor dem, der har flest penge, vinder buddet.
Jeg synes, det er rigtig ærgerligt, hvis det ender med, at vi ikke finder en ny åben dør-ordning. Vi skal have en ordning, hvor der er en dørpumpe på den åbne dør, så der lægges begrænsninger ind. Det må være muligt. Vi har en måned til at udvalgsbehandle det her forslag.
Jeg synes, det er lidt uklart, hvad de eksisterende mølleprojekter på havet har af muligheder, og det skal vi i udvalgsbehandlingen have klarlagt. Hvad er det konkret, Middelgrundens Vindmøllelaug kan gøre eller ikke kan gøre? Hvad er det, man kan gøre syd for Samsø, hvor der står nogle møller, som man reparerer lidt på i øjeblikket?
Jeg har ikke givet helt op, men jeg kan godt høre, at der gentagne gange bliver sagt, at den ordning, vi har nu, er ulovlig. Ja, så lad os da finde en anden ordning. Altså, vi skal have en eller anden ordning, som giver plads til, at det, der er folkeligt drevet, kan opnå at blive gennemført. Det er jo ikke kun det, der er markedsdrevet, der er godt i samfundet. De der steder, hvor man har projekter, som er funderet i et folkeligt engagement, har en kæmpe fordel.
Med hensyn til anden del af lovforslaget omkring at komme frem til at implementere et VEIII-direktiv virker det, som om det er gået lidt hurtigt med at formulere det. Jeg synes, det vil være væsentligt, hvis vi i udvalgsbehandlingen kan komme frem til noget, hvor vi har en håndbremse på, hvad der kan, hvad kan man sige, tillades, ud fra hvad det er for nogle aftalekredse, vi har. Vi har en firdobling af den vedvarende energi på land, som jo vedrører det her. Det må være i den aftalekreds, at man så skal komme frem til at få lov til at gå videre med nogle specifikke ting. Det tror jeg godt at vi kan komme frem til.
Når jeg tænker over det, er det her endnu et eksempel på noget minimumsimplementering af EU-direktiver, som har med miljø at gøre. Der vil jeg godt have uddybet i udvalgsbehandlingen, om snittet kunne lægges på en måde, sådan at miljøet bliver bedre imødekommet. Og det er jo lidt svært, når man har to miljøforhold, som crasher. Der er sådan et natur- og biodiversitetsforhold, og så har vi en klimakamp, som resulterer i, at vi skal opstille nogle flere vedvarende energi-anlæg hurtigere. Så det er jo en svær balance, og kan vi gøre det bedre, er vi i Enhedslisten meget modtagelige for at finde andre formuleringer, enten i vedtagelser i forbindelse med udvalgsbehandlingen eller i konkrete ændringsforslag til det.
Men tilbage til den første halvdel af forslaget, altså det at finde en ny åben dør-ordning – det synes jeg ville være gavnligt for en udbygning af den vedvarende energi. Jeg synes, vi står et sårbart sted, hvis vi i så høj grad er afhængige af nogle kæmpe havvindmølleudbud. Det er sådan set en fordel, at vi har vedvarende energi-projekter på hele paletten, så man ikke kun satser på det langt ude på havet. Der er sådan set fornuftige kystnære projekter, som ligger inden for 15 km fra kysten. Og ja, man kan se dem, og med de store møller, vi har her, drejer de lige så stille rundt. Det er nærmest meditativt, når man ser dem fra stranden. Så det kan sagtens lade sig gøre. Og selvfølgelig skal der laves vvm-undersøgelser af den type projekter. Så det kan løses. Tak.