1) Besvarelse af oversendte spørgsmål til ministrene (spørgetid).
Forslag til lov om ændring af sundhedsloven og lov om social service. (Bemyndigelse til at indføre lavere medicintilskudsgrænser i 2023 m.v.).
Af indenrigs- og sundhedsministeren (Sophie Løhde).
(Fremsættelse 14.03.2023).
SPØRGSMÅL:
1) Til udenrigsministeren af:
Peter Skaarup (DD):
Mener ministeren, at det aktuelt har indflydelse på Danmarks internationale image, at Danmark arbejder videre med planerne om at etablere et modtagecenter for asylansøgere i et tredjeland og om at gøre det i Rwanda, jf. regeringsgrundlaget, og i givet fald hvordan?
(Spm. nr. S 285 (omtrykt)).
2) Til udenrigsministeren af:
Trine Pertou Mach (EL):
Hvordan mener ministeren at det tjener »legitime sikkerhedspolitiske interesser« at eksportere dansk våben- og militærmateriel til Saudi-Arabien, som begår massive krigsforbrydelser i Yemen, der har skabt verdens største humanitære katastrofe, og hvor FN’s Sikkerhedsråd har vedtaget en våbenembargo mod aktører, der bidrager til konflikten, og hvad mener ministeren konkret har ændret sig, siden Danmark vedtog eksportforbuddet?
(Spm. nr. S 367 (omtrykt). Medspørger: Peder Hvelplund (EL)).
3) Til udenrigsministeren af:
Trine Pertou Mach (EL):
Hvordan vil ministeren konkret sikre, at den danske eksportlinje ikke aktivt vil bidrage til krigsforbrydelser i Yemen og undertrykkelse og forfølgelse af den saudiske og emiratiske civilbefolkning, og danske virksomheder derfor vil tjene penge på den yemenitiske befolknings lidelser?
(Spm. nr. S 368 (omtrykt). Medspørger: Peder Hvelplund (EL)).
4) Til indenrigs- og sundhedsministeren af:
Mette Thiesen (DF):
Hvad agter ministeren at foretage sig i lyset af de mange nylige sager om fejl, budgetoverskridelser og forsinkelser af de kvalitetsfondsstøttede supersygehusbyggerier?
(Spm. nr. S 362, skr. begr.).
5) Til kulturministeren af:
Charlotte Broman Mølbæk (SF):
Er ministeren enig i, at det er en god idé at inddrage det nationale samarbejdsforum Sangens Hus og de lokale sangkraftcentre i arbejdet med at udbrede sang, herunder morgensang, som regeringen ifølge regeringsgrundlaget ønsker?
(Spm. nr. S 361, skr. begr.).
6) Til justitsministeren af:
Torsten Gejl (ALT):
Er det stadig ministerens holdning, at en midlertidig grænsekontrol ved grænsen til Tyskland, som er begrundet i ønsket om at bekæmpe organiseret kriminalitet og militante islamister, er den rigtige beslutning, når politiet selv peger på andre løsninger i deres vurdering til Justitsministeriet?
(Spm. nr. S 235, skr. begr. (omtrykt)).
7) Til justitsministeren af:
Kim Edberg Andersen (NB):
Hvad tænker ministeren om, at tre piger på henholdsvis 8, 15 og 18 år har modtaget regninger fra Hjørring Kommune på tilsammen 165.000 kr. i kølvandet på en retssag mod kommunen, som familien ikke havde råd til at føre til ende, hvor pigerne ville have kompensation for næsten 2 års anbringelse uden for hjemmet, som det i sidste ende viste sig at der ikke var grundlag for?
(Spm. nr. S 324 (omtrykt)).
8) Til justitsministeren af:
Christina Olumeko (ALT):
Ved finansloven for 2022 afsatte den daværende regering midler til en handlingsplan mod racisme sammen med bl.a. Alternativet, men siden da er der ikke sket noget, så hvornår vil ministeren invitere til forhandlinger om initiativer til handlingsplanen mod racisme?
(Spm. nr. S 328).
9) Til miljøministeren af:
Torsten Gejl (ALT):
Hvilken holdning har ministeren til, at Miljøstyrelsen har trukket sin vejledning tilbage om miljøgodkendelser i sagen om RGS Nordic?
(Spm. nr. S 353, skr. begr.).
10) Til beskæftigelsesministeren af:
Helene Liliendahl Brydensholt (ALT):
Hvilke initiativer vil ministeren igangsætte for at begrænse den diskrimination, som etniske minoritetsborgere oplever på arbejdsmarkedet, eksempelvis i forbindelse med at søge efter læreplads eller komme til jobsamtale?
(Spm. nr. S 329).
11) Til børne- og undervisningsministeren af:
Charlotte Broman Mølbæk (SF):
Hvad er ministerens holdning til, at kommuner sender flere og flere børn med særlige behov i almindelige børnehaver, og hvad vil ministeren gøre for at sikre, at børnene får den støtte, som de har behov for, så de kan trives og udvikle sig på lige fod med andre børn?
(Spm. nr. S 349, skr. begr.).
12) Til udlændinge- og integrationsministeren af:
Samira Nawa (RV):
Hvad er ministerens holdning til, at udlændingereglerne tilskynder til ufaglært arbejde, da bl.a. lærlingetid ikke tæller med i beskæftigelseskravet for permanent opholdstilladelse?
(Spm. nr. S 348, skr. begr.).
13) Til udlændinge- og integrationsministeren af:
Mette Thiesen (DF):
Vil ministeren tilkendegive, hvad ministeren synes om, at en palæstinensisk familie har kunnet terrorisere en hel by i et årti samt smadre den gamle borgermester- og dyrlægebolig i Helsingør på kommunens regning, og i forlængelse heraf tilkendegive, om ministeren er enig i, at grænsen er nået for, hvad samfundet og skatteyderne skal finde sig i, og at der straks bør tages initiativ til at sende dem tilbage til Libanon, hvor de kommer fra?
(Spm. nr. S 364).
14) Til skatteministeren af:
Hans Kristian Skibby (DD):
Finder ministeren det rimeligt, at den planlagte kilometerafgift for lastbiler gør det dyrere at drive vognmandsforretning i yderområderne?
(Spm. nr. S 357).
15) Til uddannelses- og forskningsministeren af:
Katrine Robsøe (RV):
Regner regeringen med, at dens nye udspil »Forberedt på fremtiden I« vil gøre Danmark rigere på langt sigt?
(Spm. nr. S 355).
16) Til uddannelses- og forskningsministeren af:
Katrine Robsøe (RV):
Hvorfor mener ministeren, at hele vinteroptaget på DTU’s diplomingeniøruddannelse, hvor der ellers skulle være ansøgningsfrist den 15. marts, skal lukkes i en tid, hvor der mangler tekniske kompetencer?
(Spm. nr. S 360).
17) Til klima-, energi- og forsyningsministeren af:
Søren Egge Rasmussen (EL):
Mener ministeren, at den folkelige deltagelse i klimakampen er vigtig, og at kommunerne kan have en vigtig rolle i bestræbelserne på at opnå hurtige CO2-reduktioner, også i forhold til CO2-mål i 2025 og 2030?
(Spm. nr. S 352).
18) Til klima-, energi- og forsyningsministeren af:
Søren Egge Rasmussen (EL):
Hvad er ministerens holdning til, at der endnu ikke er givet tilladelse til, at Sønderborg Kommune kan komme videre med sine klimaplaner og realisere det kystnære havvindmølleprojekt Lillebælt Syd under åben dør-ordningen, som har været i proces siden 2007, når to andre lignende projekter ved Aflandshage og Frederikshavn har fået åbnet den lukkede dør?
(Spm. nr. S 358).