L 94 Forslag til lov om ændring af lov om social service, lov om retssikkerhed og administration på det sociale område og forskellige andre love.

(Ændringer som følge af barnets lov, initiativret for adopterede børn, adoption uden samtykke fra fødslen, samvær med børn på kvindekrisecentre m.v. og fasttrack for godkendelse af plejefamilier m.v.).

Af: Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S)
Udvalg: Socialudvalget
Samling: 2022-23 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 29-03-2023
1. behandlet / henvist til udvalg 14-04-2023
Betænkning afgivet 30-05-2023
2. behandlet/direkte til 3. behandling 01-06-2023
3. behandlet, vedtaget 02-06-2023
Ministerområde:
Social-, Bolig- og Ældreministeriet
Resumé:
Forslaget ændrer de såkaldte handlekommuneregler i retssikkerhedsloven og har til formål at skabe klarhed om handlekommuneansvaret, når børn kommer til Danmark efter medvirken fra danske myndigheder. Forslaget giver Ankestyrelsen hjemmel til i særlige tilfælde at kunne træffe afgørelse om en handlekommune for et barn, der endnu ikke opholder sig i Danmark. Derudover får Ankestyrelsen hjemmel til at træffe afgørelse om hvilken kommune, der er handlekommune for et barn i tilfælde, hvor handlekommuneansvaret for et barn ikke kan fastlægges efter de almindelige regler. Endelig bliver det med forslaget muligt at fastlægge handlekommune for børn i sager, som er omfattet af artikel 8 og 9 om overførsel af kompetence fra en kontraherende stat til en anden kontraherende stat efter Haagerbeskyttelseskonventionen.

Derudover indeholder forslaget også de nødvendige konsekvensændringer i handlekommunereglerne som følge af det samtidigt fremsatte forslag til ”Barnets lov” (L 93).

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. oktober 2023.

Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 82 (S, V, M, SF, KF, EL og RV), imod stemte 26 (DD, LA, DF, ALT og NB), hverken for eller imod stemte 0.
Sambehandlet med: