L 115 Forslag til lov om ændring af lov om miljøbeskyttelse, lov om varmeforsyning, lov om elforsyning og selskabsskatteloven.

(Ny organisering af affaldsforbrændingssektoren og konkurrenceudsættelse af forbrændingsegnet affald).

Af: Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard
Udvalg: Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget
Samling: 2022-23 (2. samling)
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 26-04-2023
1. behandlet / henvist til udvalg 03-05-2023
Betænkning afgivet 25-05-2023
2. behandlet/henvist til udvalg 30-05-2023
Betænkning afgivet 31-05-2023
Tillægsbetænkning afgivet 31-05-2023
3. behandlet, vedtaget 02-06-2023
Ministerområde:
Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
Resumé:
Lovforslaget har til formål at implementere initiativ V om mindre forbrænding og mindre import af affald til forbrænding i politisk aftale af 16. juni 2020 om "Klimaplan for en grøn affaldssektor og cirkulær økonomi" (Klimaplanen). Der foreslås en ny organisering af affaldsforbrændingssektoren, hvor affaldsforbrændingsanlæggene selskabsgøres og skal konkurrere om det forbrændingsegnede affald, så det behandles, hvor det kan gøres mest miljørigtigt, bedst og billigst.

De nye rammevilkår skønnes i lovforslaget at medvirke til, at anlæg, der ikke kan klare sig i konkurrencen, reducerer deres kapacitet eller lukker, og at der fremadrettet investeres mere hensigtsmæssigt i sektoren. Det vurderes at bidrage til en mere effektiv sektor og samlet set føre til lavere varmepriser og affaldstakster for danskerne og dansk erhverv.

Det foreslås også, at der indføres yderligere tilsynsbestemmelser på den økonomiske regulering af affaldssektoren, som har til formål at understøtte et effektivt marked. Forsyningstilsynet varetager opgaven.

Forslaget medfører en række økonomiske konsekvenser for de 68 kommuner, der i dag ejer eller medejer et af de eksisterende kommunale affaldsforbrændingsanlæg. Der forventes at være engangsomkostninger i forbindelse med selskabsgørelsen af kommunale anlæg, som i hovedparten forventes at kunne afholdes over affaldsgebyret.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. juli 2023.

Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 80 (S, V, M, SF, LA og RV), imod stemte 20 (KF, EL, DF, ALT og NB), hverken for eller imod stemte 8 (DD).