L 44 Forslag til Barnets lov

Af: Social- og ældreminister Astrid Krag (S)
Udvalg: Social- og Ældreudvalget
Samling: 2022-23 (1. samling)
Status: Bortfaldet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 06-10-2022
Ministerområde:
Social- og Ældreministeriet
Resumé:
Man vil styrke kvaliteten i sagsbehandlingen af indsatser, der hjælper børn og unge med behov for særlig støtte, og sikre, at de får den rette hjælp i tide. Lovforslaget skal afspejle et tidssvarende børnesyn, der både i lov og i praksis skal sikre, at barnets eller den unges perspektiv altid er i fokus og er styrende i udredningen af barnets eller den unges behov, i indsatserne og i opfølgningen på barnets trivsel og udvikling, uanset barnets eller den unges alder.

Forslaget samler reglerne om støtte og hjælp til børn og unge med behov for særlig støtte ét sted samt indfører en række nye bestemmelser, som primært er målrettet børn og unge med behov for særlig støtte.

Derudover indebærer forslaget, at børn og unge får flere rettigheder, og at barnets eller den unges stemme tillægges større betydning i sagsbehandlingen og i de indsatser, der sættes i gang over for det enkelte barn eller den enkelte unge, så barnet eller den unge oplever et mere børnevenligt system.

Forslaget er en del af udmøntningen af aftalen om »Børnene Først«, som regeringen (Socialdemokratiet), Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet og Kristendemokraterne indgik i maj 2021.

Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. april 2023, dog med specifikke undtagelser, jf. stk. 2-4.