Kære ordførere – og det er I vitterlig – jeg synes, det er dejligt, at I har givet så mange reelt konstruktive input til vores første redegørelse med baggrund i vores nye udviklingspolitiske strategi. Fru Karen Ellemann sagde, at en redegørelsesdebat af den her karakter nærmest er som et offentligt ordførermøde, og det synes jeg faktisk er rigtigt. Det kan godt være, at det ville skabe en endnu større opmærksomhed om vores samtaler og dialog, hvis det var det, det hed – og især også, hvis der var kaffe og kage til, som der plejer at være til vores ordførermøder.
I juni måned sidste år var vi otte partier, der lancerede vores nye udviklingspolitiske strategi, »Fælles om verden«. Vi var enige om, at det ville være naturligt og nyttigt at indføre en årlig redegørelsesdebat for at kunne tage temperaturen på udviklingssamarbejdet og skabe fornyet opmærksomhed, og det er det, vi gør nu, og det er jeg virkelig, virkelig taknemlig for.
Det her er den første redegørelse med baggrund i den udviklingspolitiske strategi, og det er også min første. Vi har gjort det bedste, vi kunne – jeg har gjort det bedste, jeg kunne. Jeg har det motto, at jeg vitterlig gerne vil det bedste, men det er ikke altid, at jeg ved det bedste, og det er en diskussion som den her jo et fuldstændig fantastisk redskab til at få afdækket. Og det synes jeg virkelig at I har bidraget meget, meget konstruktivt til.
Det er sådan, at vi har fået sat en ramme for det at lave en redegørelse, og ifølge den er det faktisk sådan, at redegørelsen skal kunne læses op her i Folketingssalen på 30 minutter. Det er jeg ikke helt sikker på at vi har overholdt – man skal i hvert fald læse meget hurtigt. Men det er også blot for at sige til jer ordførere, der har været inde på, om der skulle være mere fylde, om der skulle have været noget, der var mere konkret, at ja, det skulle der, og jeg lover, at hvis jeg er her næste år, når der skal laves en redegørelse, vil jeg lægge mig i selen for at prøve at tage de gode input ind.
Udviklingssamarbejdet skal være med til at give svar på de udfordringer – og hør nu, hvad jeg siger – verden står over for, og de udfordringer, som Danmark dermed står over for. Der er flere af jer, der har kritiseret en ordlyd på en af de første sider om Danmark og verden, og når jeg læser det i dag, vil jeg sige, at den formulering, jeg fremsætter for jer her, er mere dækkende for det, som strategien står for, altså at udviklingssamarbejdet skal være med til at give svar på de udfordringer, som verden står over for, og de udfordringer, som Danmark dermed står over for.
For vi er fælles om verden. De globale udfordringer er også Danmarks udfordringer. Redegørelsen giver konkrete eksempler på det. I synes ikke, den giver nok konkrete eksempler på det, og det tror jeg vi skal prøve at rette op på. Men det er jo et spørgsmål om at få udtrykt, hvordan Danmark håndterer de udfordringer, der er.
Med »Fælles om verden« blev et bredt flertal blandt Folketingets partier enige om, at Danmark gennem sit udviklingssamarbejde skal hjælpe flere bedre, bekæmpe fattigdom, ulighed, klimaforandringer, konflikter og irregulær migration. For selv om der også sker fremskridt globalt, f.eks. når det kommer til at opfylde verdensmålene, må vi ikke miste fokus på de udfordringer, vi står over for. I dag er flere mennesker end nogen sinde – meget, meget tæt på 100 millioner mennesker – på flugt. Der er krig i vores nærområde, og der er en fødevarekrise, som raser. Pandemien har medvirket til, at de fremskridt for piger og kvinders vilkår og rettigheder, vi har set gennem de sidste årtier, er i risiko for at blive bremset, og fattigdommen er efter mange års fald igen stigende. Verdens allermest sårbare rammes hårdest af de forskellige kriser – vi ved det. Her skal Danmark selvfølgelig være med til at løfte sit internationale ansvar. De internationale aftaler såsom verdensmålene og Parisaftalen er en vigtig del af rammen for »Fælles om verden«. Og når I kan kritisere mig for, at verdensmålene ikke fremgår tydeligt, så vil jeg sige, at jeg synes, at de fremgår ekstremt tydeligt af strategien, og derfor er de jo et grundlag for den.
Lad mig sige det direkte: Jeg ser ikke udviklingssamarbejdet som et nulsumsspil, som kun enten kan komme verdens fattige og udsatte eller Danmark til gavn. Det er ikke et enten-eller – det er vitterlig et både-og, og det skal det også være, og det er i Danmarks klare interesse at bruge udviklingssamarbejdet til at bidrage til en mere fredelig, bæredygtig og lige verden fri for fattigdom og ulighed.
Redegørelsen viser, at udviklingssamarbejdet er drejet markant i retning af de mest skrøbelige lande og regioner, der, hvor mennesker lever under de allermest vanskelige kår, med en særlig indsats for de mest udsatte, for piger og for kvinder og for de mest marginaliserede grupper. Vi ved, at det også er de fattigste og mest udsatte, der rammes hårdest af klimaforandringerne.
Jeg er selv lige kommet hjem fra Etiopien, hvor over 8 millioner mennesker er påvirket af den værste tørke i årtier. Tørken hærger på det meste af Afrikas Horn og har enorme konsekvenser. Vi ser lige nu på humanitære bevillinger til Afrikas Horn, som kan være med til at adressere den akutte situation, samtidig med at der også skal ses på mere langsigtede og bæredygtige løsninger. Jeg var selv vidne til flere af dem dernede, i forhold til hvordan man kan sikre afgrøder. Vi skal gøre mere i den retning. Som redegørelsen også viser, går vi foran, når det kommer til at hjælpe med at skabe modstandsdygtighed over for klimaforandringer blandt verdens fattigste og sikre langsigtet udvikling, og det skal vi blive ved med.
I det kommende år vil regeringen fortsætte med at dreje udviklingssamarbejdet i den retning, som »Fælles om Verden« har sat. Vi skal fortsat gå forrest for de mest udsatte og marginaliserede grupper, og vi skal blive ved med at skabe forandringer for piger og kvinder. Deres rettigheder og vilkår er fundamentale for at skabe en fremgang og øge væksten i de fattigste lande, og her er uddannelse en ekstremt væsentlig faktor.
På COP27 i Egypten vil vi fortsætte med det grønne danske lederskab, når det kommer til at skaffe finansiering til klimatilpasning, der gavner de fattigste. Sammen med ligesindede donorlande arbejder vi for, at der leveres på målsætningen fra COP26 om at fordoble finansieringen til tilpasningen. Samtidig vil vi arbejde for, at nye, tiltrængte finansieringskilder kommer i spil til klimaprojekter i udviklingslandene, bl.a. gennem IFU og vores nye garantiinstrument. I forhold til COP27 lægger det mig virkelig på sinde at skabe fremdrift i forhold til det vigtige spørgsmål om klimaskabte tab og skader. Det vil jeg have at mange af udviklingslandene skal fornemme. De efterspørger det næsten alle sammen.
Vi fortsætter også med at støtte dem, der går forrest for demokrati og menneskerettigheder. Derfor vil vi i det kommende år bl.a. etablere et nyt demokratiinitiativ, der kan støtte arbejdet med demokrati og fremme den demokratiske samtale, både online og offline. Her ser jeg gerne, at vi får skabt bedre muligheder for at nå helt ud til dem, der skaber forandringerne. Det kan være lokale organisationer eller mere løst organiserede netværk af f.eks. unge mennesker eller bevægelser.
Ruslands frygtelige invasion af Ukraine kaster lange, lange skygger. Danmark har sat markant ind for at hjælpe Ukraine med hensyn til de akutte humanitære behov, ligesom det fortsat vil være vigtigt at hjælpe flygtninge fra Ukraine i og uden for Danmark. Det har skabt behov for den nødvendige omprioritering, som vi har været igennem. Danmark vil også være en stærk partner i genopbygningen, når tiden kommer til det i Ukraine.
Men det er samtidig helt afgørende at fastholde blikket på de mange afledte konsekvenser af krigen andre steder i verden, ikke mindst når det kommer til fødevaresikkerhed. Jeg vil her gerne citere jer, der har savnet et fokus på det i redegørelsen: Vi sad lige og færdiggjorde redegørelsen i de dage, hvor krigen i Ukraine brød ud. Det er en af årsagerne til, at vi ikke har kunnet forholde os til de forfærdelige konsekvenser, vi ser med prisstigninger på helt op til 33 pct., i redegørelsen. Men jeg lover jer, ordførere: Jeg har set det. Jeg så det i Afrika i sidste uge, altså hvor hårdt det slår, i forhold til at vi kan meget mindre med de milliarder, vi har til den humanitære indsats i den akutte situation.
Den energikrise, vi selv oplever i Danmark, rammer også udviklingslandene hårdt, og det kan og skal Danmark naturligvis også bidrage til at afhjælpe. Samtidig med vores stærke solidaritet med Ukraine skal vi have et skarpt øje på de andre globale kriser og på vores langsigtede mål med udviklingsbistanden. Langt størstedelen af de næsten 100 millioner flygtninge og fordrevne opholder sig netop i udviklingslandene. Jeg har sagt det før: Vi skal være der, hvor vi kan gøre den største forskel for flest mennesker. Det kan vi i Afrika. Vi var enige om det, da vi lavede strategien. Det er det kontinent, der er længst fra at få opfyldt FN's verdensmål, og hvor 12 millioner unge hvert år træder ud på arbejdsmarkedet, uden at der er nok jobs til dem. Ja, der er kun omkring 3 millioner nye jobs om året.
Mennesker skal have håb om en bedre fremtid i deres egne lande. Vi skal skabe samfund, som de ønsker at leve i og ikke ønsker at rejse fra.
Når jeg mødes med unge i vores ungepaneler rundtomkring i verden, efterspørger de netop en bedre fremtid – jobmuligheder og bæredygtig udvikling der, hvor de er.
Jeg synes, at det, jeg har lyttet mig til i forhold til jeres gode input, har givet mig mange, mange tanker og idéer til, hvordan vi kan samle op på det, der er målet med vores strategi. Og jeg vil også sørge for, at vi på vores efterfølgende ordførermøder får en god drøftelse af, hvad det er, vi kan gøre. Nu, hvor vi kan rejse, er det rigtig vigtigt at rejse. Det er rigtig vigtigt at få indtrykkene og oplevelserne og drøftelsen med de lokale organisationer og partnere derude.
I skal også vide, at når vi snakker om, hvordan vi endnu bedre får konkretiseret, hvilke resultater det er, vi har – for det har I sagt – så arbejder vi i ministeriet på sådan en OpenAid , hvor vi prøver at samle alle de gode resultater, der er. Jeg håber på, at når vi mødes her næste år til redegørelsesdebatten, kan vi så ud over den skriftlige redegørelse, jeg laver og leverer til jer, have et dokument, et flydende dokument, hvori vi opgør alle de resultater ved hjælp af det – som flere af jer også har sagt – som partnerne jo leverer derude.
Jeg vil gerne sige, at en af de helt store glæder, jeg oplever som udviklingsminister, er vores afsnit i strategien om partnerskaber – det at have så rig en civilsamfundsorganisering i Danmark og at have partnere ude i verden er vores bedste muskel til at nå de svageste rundtomkring i verden med. Det gælder både SPA-aftalerne , som vi jo har fået fornyet, men også CISU og de andre. Så jeg er rigtig glad for, og det vil jeg også gerne anerkende dem for fra talerstolen, at jeg har deltaget både hos Globalt Fokus og hos CISU. Det er det, jeg har haft mulighed for. Der har også været andre arrangementer, som har været optakt til vores redegørelsesdebat her i dag. Så sent som i går var det hos CISU, hvor rigtig mange mennesker rigtig konstruktivt fremlagde det. Flere af jer deltog også sammen med mig ved Globalt Fokus-arrangementet, hvor de også sparkede en lillebitte smule til os og havde lavet et fantastisk arbejde og næsten lavet et ekstra kapitel, der bare lige kunne sættes ind i vores egen udviklingspolitiske strategi. Dén energi og dét engagement er det, vi skal holde liv i, og det håber jeg virkelig også vi bliver medvirkende til med vores debat nu her i dag. Men umiddelbart mange tak til jer alle sammen. Og så er der tid til spørgsmål.