L 199 Forslag til lov om ændring af udbudsloven, lov om Klagenævnet for Udbud og lov om indhentning af tilbud i bygge- og anlægssektoren.

(Styrket mulighed for udelukkelse af virksomheder, krav om anvendelse af personer under oplæring, oprettelse af en enhed for pålidelighedsvurderinger, øget fleksibilitet for ordregivere i forbindelse med gennemførelse af udbud m.v.).

Af: Erhvervsminister Simon Kollerup (S)
Udvalg: Erhvervsudvalget
Samling: 2021-22
Status: Stadfæstet

Om lovforslaget

Sagsgang:
Fremsat 10-05-2022
1. behandlet / henvist til udvalg 17-05-2022
Betænkning afgivet 02-06-2022
2. behandlet/direkte til 3. behandling 07-06-2022
3. behandlet, vedtaget 09-06-2022
Ministerområde:
Erhvervsministeriet
Resumé:
Regeringen ønsker med lovforslaget at etablere styrkede muligheder for udelukkelse af virksomheder, der ikke overholder reglerne, og indfører en ny udelukkelsesgrund, som bl.a. vil gælde for virksomheder etableret i skattelylande. Udelukkelsesperioderne i udbudsloven forlænges til henholdsvis 3 og 5 år for frivillige og obligatoriske udelukkelsesgrunde.

Lovforslaget indfører desuden krav om anvendelse af personer under oplæring ved gennemførelsen af relevante offentlige kontrakter.

Herudover indfører lovforslaget hjemmel til, at der kan fastsættes nærmere regler om et ”køb-grønt-eller-forklar princip” med det formål at understøtte det offentliges bidrag til den grønne omstilling, og at ordregiverne i højere grad overvejer udbudsreglernes mange muligheder for at inddrage andre hensyn end de rent økonomiske.

Endelig foretages med lovforslaget en række mere tekniske justeringer med bl.a. det formål at mindske transaktionsomkostninger, ligesom der indføres hjemmel til at etablere et fælles udbudssystem.

Loven træder i kraft den 1. juli 2022, idet § 1, nr. 22, dog først træder i kraft den 1. januar 2023.
Afstemning:
Forslaget blev vedtaget. For stemte 63 (S, SF, RV, EL, DF, FG, ALT, Bent Bøgsted (UFG), Hans Kristian Skibby (UFG) og Karina Adsbøl (UFG)), imod stemte 33 (V, KF, NB, LA, Naser Khader (UFG) og Orla Østerby (UFG)), hverken for eller imod stemte 0.